Tisk
ADMD: <small>Letos aspoň o deset procent více</small>

ADMD: Letos aspoň o deset procent více

Dagmar Šimonová | Úterý, 18. březen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Podle předsedy Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD), inženýra Vratislava Blahy, stavebnictví v loňském roce příliš důvodů k oslavám nemělo. S nástupem nové stavební sezóny by se ale měl znovu zvýšit zájem o rodinné domy, především takové, které dokážou prokázat certifikovanou kvalitu za odpovídající cenu. Jiné totiž členové ADMD ani nenabízejí!

Jak hodnotíte vývoj trhu s dřevostavbami v České republice v roce 2013?

NO 3Předně bych chtěl všem vašim čtenářům a příznivcům dřevostaveb popřát do roku 2014 mnoho zdraví, spokojenosti, pracovních i osobních úspěchů a také radosti z bydlení v dřevostavbě. Jak jistě pravidelní čtenáři vašeho časopisu vědí, byl vývoj počtu dřevostaveb, které byly realizovány v České republice od roku 1998 do roku 2012, meziročně vždy rostoucí. V roce 2012 bylo v ČR postaveno celkem 1 700 dřevostaveb a podíl na trhu rodinných domů realizovaných touto technologií dosáhl již deseti procent. Za rok 2013 ještě nemáme k dispozici oficiální statistiky od ČSÚ, respektive od ÚRS Praha, ale vzhledem k informacím o počtu nově zahájených domů v roce 2012 a informací od členů ADMD se domnívám, že rok 2013 nebude bohužel vykazovat takovou dynamiku růstu počtu dokončených domů, jako tomu bylo v minulých letech. Spíše počítám se stagnací. Vývoj trhu ovlivňuje řada faktorů, přičemž mezi rozhodující patří nabídka a poptávka. Vzhledem k tomu, že nabídka (disponibilní výrobní kapacity) výrobců dřevostaveb byla v roce 2013 vyšší než poptávka, mělo to vliv na vývoj cen na trhu. Ve snaze realizovat svoji produkci v plánovaném objemu přistoupila řada výrobců dřevostaveb ke snížení svých prodejních cen, anebo k cenovým akcím, které vedly k tomu, že se bydlení v dřevostavbě stalo dostupnější. Pokud byly nižší ceny domů kompenzovány racionalizačními opatřeními a zvyšováním produktivity výroby, je to pozitivní. Pokud se ale snižování cen domů promítlo ve snižování jejich kvality, to dobré není. Zde bych chtěl zájemce o dřevostavbu upozornit na to, že cena a kvalita musí být v odpovídající relaci. Firmy, které jsou sdruženy v Asociaci dodavatelů montovaných domů (ADMD), procházejí kontinuálním auditem kvality, a proto doporučuji potenciálním investorům, kteří se rozhodli pro novou dřevostavbu, aby se obraceli prioritně na tyto firmy.

Co si myslíte o očekávaném vývoji trhu dřevostaveb v ČR roce 2014?

 DSC1573Na rok 2014 se dívám optimisticky. Myslím si, že povědomí o kvalitě a komfortu bydlení v dřevostavbě, také díky objektivním a kompetentním informacím z vašeho časopisu, neustále roste. Zejména mladé rodiny, které hledají energeticky úsporné a zdravé bydlení, se budou na domy postavené na bázi dřeva orientovat mnohem častěji. Nesporné výhody dřevostaveb, tedy výborná kvalita domu, vynikající tepelněizolační vlastnosti, rychlost výstavby a pozitivní reference spokojených zákazníků, jistě přispějí k tomu, že zájem o dřevostavby od osvědčených výrobců poroste. Pro rok 2014 odhaduji nárůst trhu o deset až patnáct procent oproti roku 2013. Domnívám se, že zákazníci, kteří se v roce 2014 rozhodnou pro svůj nový dům, již nebudou upřednostňovat pouze a výhradně nejnižší cenu a s tím spojenou nízkou kvalitu, ale budou se více orientovat na reference, respektive prokázanou certifikovanou kvalitu za odpovídající cenu. Pokud bude chtít někdo z vašich čtenářů, kteří se pro dřevostavbu rozhodují, objektivně poradit, může se obrátit na ADMD. Máme k dispozici seznam výrobců dřevostaveb, kteří jsou certifikovaní podle Dokumentu národní kvality. Tato certifikace je udělována pouze těm výrobcům, kteří na základě dvou dohledů auditora za rok prokážou kvalitu své výroby a také montáže.

Jak se daří Asociaci dodavatelů montovaných domů plnit své cíle a jaké inovace připravujete pro rok 2014?

 DSC6600Cíle, které měla ADMD vytyčeny pro rok 2013, se nám podařilo naplnit. Organizačně byla Asociace ještě více stabilizována a profesionalizována. Dařilo se nám komunikovat a prosazovat dřevostavby jako stavební technologii nejenom z kvalitativního, ale i z kvantitativního hlediska, o čemž svědčí například i to, že Asociace se rozrostla o osm nových partnerů.

BOX 2 ADMD barvaNové sídlo ADMD v areálu Centra vzorových domů EDEN 3000 na Bauerově ulici 10 v Brně (vedle areálu BVV) přispělo k synergickým efektům, protože zájemci o dřevostavbu zde mohou získat všechny potřebné informace o dřevostavbách a současně si na místě prohlédnout několik vzorových domů včetně konstrukcí obvodových stěn apod. V roce 2014 bychom chtěli kromě rozšíření Asociace o několik nových členů a partnerů ještě více a intenzivněji komunikovat výhody dřevostaveb, a to nejenom z hlediska jejich vlastností a kvality bydlení v nich, ale také s důrazem na zajištění spokojenosti zákazníků a maximalizaci jejich jistoty, pokud se pro dřevostavbu rozhodnou a obrátí se na některého z členů ADMD.

BOX 2 razitko znacka kvalityMyslím, že doba, kdy se zákazníci orientovali převážně na nízkou cenu, respektive na levné a nekvalitní domy, už pominula a že zákazníci v roce 2014 již budou více ve svém rozhodování o novém domě optimalizovat všechny aspekty, a to kvalitu, servis, reference a spolehlivost dodavatele. V září tohoto roku budeme v České republice organizovat zasedání Valné hromady Evropského svazu montovaných domů (EFV), kterého jsme platným členem. I to je důkazem toho, že dřevostavby u nás jsou čím dál více pozitivně vnímány a mají budoucnost.

Mohlo by vás zajímat:

ADMD: Slavíme přijetí do Evropské asociace montovaných domů!

Vsaďte na kvalitní dřevostavbu

Asociace dodavatelů montovaných domů se kvantitativně i kvalitativně rozrůstá

Členské firmy ADMD najdete v našem Adresáři firem pro stavbu a vybavení. Doporučujeme je!

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop