Tisk
Chcete vidět, jak vzniká ohýbaný nábytek? Vyražte o prázdninách do firmy TON!

Chcete vidět, jak vzniká ohýbaný nábytek? Vyražte o prázdninách do firmy TON!

Dagmar Šimonová | Pondělí, 04. srpen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Během měsíců července a srpna se otevřou brány továrny TON v Bystřici pod Hostýnem. Zájemci, kteří si přejí vidět tradiční technologii ručního ohýbání i celý zbytek výrobního procesu, zde mohou zavítat každý prázdninový čtvrtek. Navštivte místo s nejdelší tradicí výroby ohýbaného nábytku na světe, podívejte se na technologii, která se zde využívá již od roku 1861 a zjistěte, jaké produkty díky ní vznikaly a vznikají.

TON-DOD 3Prohlídka trvá zhruba dvě hodiny. Nabídne seznámení s historií ohýbaného nábytku i procházku výrobním procesem. Místo je nutné si předem rezervovat na telefonu +420 573 325 594 nebo na e-mailech Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Velikost jedné skupiny je maximálně 25 osob a vzhledem k bezpečnosti je vstup povolen až dětem od 7 let v doprovodu rodičů. Ze stejných důvodů se také vyžaduje nošení pevné a uzavřené obuvi. Prohlídka je zpoplatněna částkou 30 korun za osobu. Sraz účastníků je vždy před budovou prodejny TON v Bystřici pod Hostýnem, ulice Přerovská 301. Na každý z termínů jsou plánovány dva časy komentovaných prohlídek – první začne v 9:00, druhá v 11:00 hodin.

Jak ohýbaný nábytek vzniká?

Bukové hranoly, které mají pro ohýbání nejlepší vlastnosti, je nutné nejprve vysušit na určité procento vlhkosti. Poté se vloží do syté páry o teplotě okolo 100 °C , jeden centimetr průměru znamená zhruba jednu hodinu pobytu hranolu v páře.  Ohýbači poté vloží kulatinu do tvárnice, kde ji utěsní a nasadí na ni speciální pásnici. Díky tomu se struktura dřeva nepoškodí a i přes změnu tvaru zůstává pevná. Jednotlivé kusy, nebo již složené části židlí putují do mořírny, kde se namáčí ve speciálních kádích. Jednotlivě zpracované díly se kompletují ručně, zkušení zaměstnanci zvládnou slavnou židli no. 14 složit i za minutu a půl. K závěru výrobního procesu přichází na řadu lakování. O jednoduché modely se stará robot, složitější už musí zvládnout šikovné lidské ruce. Čalounění se provádí vždy na přání zákazníka.

TON-DOD 1V


Trochu z historie...

V roce 1861 byl v Bystřici pod Hostýnem zahájen provoz továrny na ohýbaný nábytek, dnes nejstarší svého druhu na světě. Její zakladatel Michael Thonet, jehož jméno nesla ve svém názvu, si toto místo nezvolil náhodou. Obklopeno bylo bukovými lesy, které nabízely nejen dostatek materiálu pro výrobní proces, ale ušetřilo i nemalé výdaje na transport či pracovní sílu. Do té doby neobvyklý systém průmyslové organizace práce, kdy se dělník specializoval pouze na jednu činnost, i unikátní technologie byly dalšími faktory, které pomohly židlím z Bystřice k nižší ceně a expanzi do celého světa.

TON-DOD 2Již deset let po otevření se zde vyrábělo 300 000 kusů ohýbaného nábytku za rok, v roce 1912 to bylo již 445 000 kusů, o které se staralo téměř 2 000 zaměstnanců. A rodina Thonetů zase o ně. V Bystřici pod Hostýnem zřídili odborné školy pro zpracování dřeva, mateřské školy, tovární kapelu, podpořili výstavbu železnice, vybudovali dělnické domy nebo třeba i kasino.

img-02Po první světové válce, která se promítla do svízelné hospodářské situace, došlo v roce 1922 ke spojení s akciovou společností Kohn-Mundus se změnou názvu na THONET-MUNDUS. Vzniklý mezinárodní koncern fungoval do roku 1940 a do konce druhé světové války byl pak řízen správcem jmenovaným říšským protektorem. Vyhláškou ministerstva průmyslu ze dne 7. března 1946 se stal národním podnikem THONET, v roce 1953 následně přejmenovaným na TON, zkratka slov Továrny Ohýbaného Nábytku. Po přeměně politické situace České republiky v roce 1989 byla organizační struktura změněna na státní podnik a od roku 1994 TON figuruje již jako akciová společnost.

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop