Tisk
Stát chce motivovat úřady i soukromé investory, aby stavěli z českého dřeva

Stát chce motivovat úřady i soukromé investory, aby stavěli z českého dřeva

Michal Doležel | Čtvrtek, 03. prosinec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

České stavební firmy by měly podle ministerstva zemědělství více využívat dřevo z českých lesů. Ministerstvo proto plánuje odpovídající změnu stavebního zákona a chce motivovat lidi a firmy, aby více stavěli z českého dřeva. Cílem je, aby podíl dřevostaveb v Česku dosáhl dvaceti procent. Informaci sdělil ministr zemědělství Marian Jurečka Lidovým novinám.

 

Dřevo se v Česku těží o sto šest, ale k dalšímu zpracování se v tuzemsku dostane jen malá část vytěžených kmenů a většina míří do dřevozpracujících firem v zahraničí. Ministerstvo zemědělství to chce změnit a jednou z aktivit na podporu zpracování dřeva v tuzemsku má být také záměr podporovat jeho větší využívání na stavbách. Prospěje to nejen životnímu prostředí, ale také dřevozpracujícím firmám hlavně v pohraničních regionech.

Ministerstvo chce upravit systém výběru veřejných zakázek tak, aby jediným kritériem nebyla pouze cena. Zohlednit by se mohla například energetická náročnost nebo uhlíková stopa a v tom by mělo výhodu právě dřevo. „Na budovy nebo mosty se díky tomu využije více dřeva než dosud. Dáme mu přidanou hodnotu v rámci stavebnictví,“ řekl Lidovým novinám náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář, který má ve své gesci právě lesní hospodářství.

Motivací budou nejspíš daňové úlevy

Úřady, obce a podniky se stáním podílem budou ke stavění ze dřeva přímo vybízeni. Soukromé investory a developery by pak k většímu využívání dřeva ve svých stavebních projektech mohly motivovat hlavně daňové úlevy případně dotace.

Sibelius Hall

Samotné ministerstvo zemědělství nyní jednu dřevostavbu plánuje – nové sídlo Lesů ČR v Hradci Králové. Stěžuje si ale na zbytečně tvrdé stavební normy. Zatímco v Česku mohou mít dřevostavby maximálně tři patra, v Londýně se takto staví i desetipatrové domy. Ve Vídni by se začátkem roku měl pak začít stavět první dřevěný mrakodrap.

Zdroj: ČTK, Lidové noviny

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop