Tisk

Lesy ČR vyhlásily soutěž architektů na nové sídlo za půl miliardy

Michal Doležel | Čtvrtek, 14. červenec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes vyhlásil mezinárodní architektonickou soutěž na návrh dřevěného sídla podniku v Hradci Králové. Odhad nákladů na výstavbu sídla, parkoviště a veřejného parku činí 470 milionů korun bez DPH. Půjde-li vše podle plánu, mohlo by být centrum podle mluvčí podniku Evy Jouklové hotové v roce 2020. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, podnik ročně vykazuje zisk v miliardách korun.

"Chceme postavit administrativní centrum s nízkou spotřebou energie, které bude příkladnou ukázkou využití dřeva ve stavebnictví i obnovitelných zdrojů energie," uvedl výrobně technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický. V Česku podle Lesů ČR obdobný administrativní objekt ze dřeva asi pro 200 pracovníků dosud nestojí.

Vítěz bude znám příští rok v únoru

Architektonická soutěž bude dvoukolová. "Podmínky soutěže schválila Česká komora architektů. Očekáváme velký zájem," uvedl Lidický. Mezinárodní porota bude posuzovat ekonomické, energetické a architektonické hledisko stavby. Předsedkyní poroty byla zvolena dánská architektka Dorte Mandrup-Poulsenová, členem poroty je také hradecký primátor Zdeněk Fink.

První kolo soutěže by mělo být ukončeno letos v říjnu, do druhého postoupí pět návrhů. "V únoru 2017 vyhlásíme výsledky a začneme jednat s vítězem soutěže o zadání zakázky na zpracování projektu stavby podle jeho návrhu," uvedl Lidický. Lesy ČR následně vyhlásí veřejnou zakázku na stavební firmu.

Zdroj: ČTK

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop