Tisk
Projekt Český ostrovní dům spouští druhý ročník úspěšné architektonické soutěže

Projekt Český ostrovní dům spouští druhý ročník úspěšné architektonické soutěže

DAS | Pondělí, 20. únor 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Český ostrovní dům spouští 20. února již druhý ročník úspěšné studentské architektonické soutěže, jejímž cílem je navrhnout budovy, které budou díky využití pokročilých technologií schopné fungovat autonomně, tedy nezávisle na všech inženýrských sítích.

Soutěž získala oficiální záštitu Fakulty stavební ČVUT v Praze, Fakulty architektury VUT v Brně a také VŠTE v Českých Budějovicích, může se jí však zúčastnit jakýkoliv student stavebního nebo architektonického oboru ze všech vysokých škol a univerzit v ČR i SR.

Vojtěch Lichý"Nejde jen o navržení architektonicky pohledných budov nebo budov, které jsou nezávislé na inženýrských sítích. Takové odstřihnutí by ani pro valnou většinu lidí nebylo racionální. Věříme ovšem, že tento náš extrém má určitý potenciál k představení dílčích, udržitelnějších technologií mezi širokou veřejnost. To je důvod, proč Český ostrovní dům vznikl, aby ukazoval, co vše již v kontextu šetrnosti dnes jde. Studentská soutěž nám proto ideálně zapadá do celého projektu Český ostrovní dům. Rádi bychom ve studentech probudili zájem o bližší zkoumání doposud okrajově vnímaných oborů či oborů, jenž ještě nepronikly do osnov škol. Tímto způsobem může vznikat generace architektů a stavařů, jenž mají progresivní know-how, které následně uplatní v praxi. To se může hodit nám všem," vysvětluje zakladatel celého projektu, Pavel Podruh.

Loňský ročník soutěže přinesl hned několik velmi vydařených a propracovaných návrhů vytvořených studentskými týmy. Z těchto týmů byli následně pečlivě vybráni studenti, kteří nyní pracují na návrhu dvou ostrovních budov, jejichž realizace započne ve spolupráci s partnery projektu v roce 2018.

Soutěžní zadání je již online na webových stránkách projektu; následovat budou dva totožné zahajovací workshopy dne 1. března na Fakultě stavební ČVUT v Praze a 2. března na Fakultě architektury VUT v Brně, kde se studenti mohou zúčastnit zahajovacích workshopů. Letošní ročník soutěže bude dvoukolový, s očekávaným vyhlášením vítězných návrhů 30. června 2017. Vítězné návrhy bude vybírat porota složená ze závislých členů (aktivně na projektu se podílejících - Pavel Podruh, Jana Hořická, Jakub Hořický) a z nezávislých členů (na projektu se nepodílejících, avšak oborově významných - Michal Klečka, Aleš Brotánek, Štěpán Mančík a Kateřina Winterová).

Daniel Brýda"Letošní soutěž bude zase o krůček propracovanější a větší, což je hlavně zásluha nadšených lidí, kteří na projektu Český ostrovní dům pracují. Nemůžeme se také dočkat výstavby našich prvních dvou budov jenž by měly stvrdit dosavadní úsilí nás, studentů a všech partnerů. Aktuální vývojové práce na těchto budovách jsou velice intenzivní a poměrně složité, ale na začátku roku 2018 bychom měli být kompletně připraveni na výstavbu. Poté bude následovat zkušební provoz a otevření veřejnosti v podobě apartmánového ubytování nezávislého na inženýrských sítích. Každý si tak bude moci vyzkoušet, jak takový dům funguje a že je to ve skutečnosti velice podobné tomu, na co je zvyklý z běžné domácnosti. Další kroky povedou k aplikaci našich poznatků na tzv. hybridní a v budoucnu snad i na aktivní budovy," pokračuje Podruh.

Sledujte aktuální dění okolo projektu Český ostrovní dům na oficiálních webových stránkách a také na facebookových stránkách.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop