Tisk
Dům roku 2030. Jaký bude?

Dům roku 2030. Jaký bude?

Lucie Němcová | Pondělí, 09. duben 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Jak budeme bydlet za dvanáct let? Kam se posune architektura, stavitelství, technologie a možná celá koncepce sídel? Český ostrovní dům vykopl další živé téma k zamyšlení. Své smělé vize a myšlenky sdíleli odborníci z různých směrů a vznikla tak zajímavá mozaika perspektiv – otázka vnitřního prostředí, zacházení s energií, nakládání s vodou a její čištění, inteligentní domácnosti i celkový pohled architektů v souvislostech. Budou další desetiletí patřit soběstačným domům, umělé inteligenci, nebo všechno bude ještě úplně jinak?

Svižné dvacetiminutové prezentace představovaly vždy jedinečný svět. Jinou oblast, jinou technologii i jiný pohled na svět. Někdy se zdálo, že budoucnost patří decentralizaci, aby nás hned vzápětí další odborník zviklal, že nic není černobílé a někdy je centrální řešení výhodné. Názor si musí udělat každý sám. Více pak ukáže budoucnost.

Komfort stále vyšší

Technologický pokrok je nezastavitelný a tak se zdá, že se máme na co těšit. Tedy alespoň ti, kteří si užívají inovativní řešení. Ve vzduchu visí ukládání energie do baterií, využití plynu, jako média pro uložení energie, další sofistikovanější a provázanější systémy inteligentních domácností a měst. V popředí stále zůstává velký důraz na kvalitu vnitřního prostředí ve stavbách a další způsoby, které jdou ruku v ruce s trendem vyššího komfortu našich obydlí a současně šetrného způsobu zacházení se zdroji v celém životním cyklu výrobku.

cesky ostrovni dum2cesky ostrovni dum1cesky


Nutnost velkých změn

Růžky však vystrkují i témata s širším rámcem. Fungování lidských sídel a krajiny zřejmě bude vyžadovat koncepční změny. Zacházení s vodou a celkový vztah k přírodě bez revize nebude příliš dlouho udržitelný. Pesimismus nad lidským počínáním se některým příspěvkům nevyhnul. Je však nezpochybnitelné, že trend soběstačnosti a větší nezávislosti jednotlivých obydlí narůstá. Do jaké míry to zvládneme je hodně spojeno právě s technologiemi, a ty se nezastavitelně vyvíjí.

Kde jsme opravdu doma?


Otázkou zůstává, v jakých domech se budeme opravdu cítit doma? A co nám právě tento pocit navozuje? Zvládne honba za stále vyšším komfortem naplnit naše skutečné potřeby? Zdá se, že touha po přirozenosti, jednodušším žití a blízkosti přírody je v nás hluboce zakořeněná. To konec konců potvrzovala i slova některých přednášejících, kterým je nejlépe na staré chalupě u rozdělaných kamen.


čod2030 je tu za chvíli

Jak to tedy skutečně dopadne, se teprve dozvíme. 2030 zní skoro jako futuristický výstřelek z nějakého sci-fi filmu, ale dostihne nás už za dvanáct let. To není mnoho. Uvidíme, kam se mezitím posunou naše technologie a hlavně také, naše vědomí, vztah k domovu, městu, přírodě i životu jako takovému.
To bude hrát nejspíš daleko větší roli, než samotná technologická vyspělost lidstva

 

www.ceskyostrovnidum.cz.


Seznam přednášejících:
Zdeněk Fránek (Fránek Architects, přední český architekt a pedagog) = budoucnost architektury
Michal Klečka (GWL Power - největší distributor LiFePO4 baterií v Evropě) = energetika, bateriová úložiště
Petr Pokora (Elpramo - smart domácnosti pro klienty českých TOP70 časopisu Forbes) = inteligentní řízení budov
Daniel Vilím (Envi-Pur - mezinárodní inovátor v oblasti vodního hospodářství) = vodní management
Kryštof Hon (WAFE - nejúspěšnější český start-up na poli moderní rekuperace) = vzduchotechnika budoucnosti
Ing. arch. Ing. Jana Hořická, Ph.D. (fanoušek architektury, pedagog, projektant) = budoucnost architektury

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop