Tisk
V Brně postaví pasivní dům během pouhých čtyř dnů

V Brně postaví pasivní dům během pouhých čtyř dnů

Helena Petáková | Pátek, 20. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

V úterý 24. dubna se poprvé otevřou brány letošních Stavebních veletrhů Brno. Jestliže uvažujete o stavbě energeticky úsporného domu, ale bojíte se náročné stavby, určitě byste na nich neměli chybět. Centrum pasivního domu a jeho partneři vás zde přesvědčí, že i pasivní dům lze postavit rychle a levně.

Jeden takový domek totiž postaví během pouhých čtyř dnů přímo před zraky návštěvníků veletrhu.

Mobilní domek bude na podzim vydražen v internetové aukci

Centrum pasivního domu bude mít na veletrhu IBF 2012 také vlastní stánek s poradenským stolem„Pro letošní Stavební veletrh jsme přichystali zcela ojedinělý projekt, jehož cílem je ukázat, že se pasivní domy dají stavět rychle a za téměř stejné náklady jako běžné domy. Přímo na veletrhu v pavilonu V totiž během čtyř dnů postavíme plně funkční pasivní domek. Stavět tu budeme i dílčí ukázkové zdi z různých konstrukčních materiálů vhodných pro nízkoenergetické a pasivní domy. Do projektu se zapojí také naši členové a další partneři, kteří budou mít na starost nejen samotnou realizaci, ale i odborný komentář pro diváky. Návštěvníci tak získají úplný přehled o tom, jak například osadit energeticky úsporná okna, nebo jakou vybrat izolaci," říká za pořadatele Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu.

 „Hotovou stavbu navíc chceme na podzim vydražit na aukčním serveru aukro.cz v rámci pražského veletrhu ForArch. S aukcí přitom začneme od 1 Kč. Novému majiteli může stavba posloužit jako úsporný rekreační domek nebo dokonce malá kancelář," dodává Bárta. Základem mobilního domku s plochou 3,5 x 7,5 metrů a výškou 3 metry bude nosná konstrukce z prefabrikovaného systému NOVATOP. Ten stavbu pasivních domů výrazně zlevňuje a především zrychluje. Vysoká pevnost jednotlivých částí navíc zaručuje stabilitu a bezpečnost celé konstrukce.

Při vytápění pasivního domu se počítá s tepelnými zisky od slunce, lidí a elektrických spotřebičů.Buňka bude uvnitř členěna na obytnou část s kuchyňskou linkou a sociální zázemí. Nebude chybět ani systém řízeného větrání s rekuperací, který zajistí neustálý přísun čerstvého vzduchu a výrazně sníží náklady na vytápění. Ohřev teplé vody pak zajistí elektrický průtokový ohřívač a v případě extrémních mrazů bude připraven elektrický přímotop. Celý interiér bude v barvě smrkového dřeva, bytový architekt Marek Kindl proto zvolil nábytek na míru v kontrastní šedé barvě. Do té bude laděna jak kuchyňská linka s pracovní deskou, tak i modulový nábytek do jídelní i obývací části z vysoce kvalitního umělého ratanu. „Tento nábytek navíc můžeme díky jeho vysoké odolnosti a jednoduché údržbě umístit i ven před posuvné dveře a propojit tím interiér se zahradou," popisuje interiér architekt Mojmír Hudec, který se na jeho návrhu rovněž podílel.

Přijďte se poučit i poradit

I tak může vypadat pasivní dům„Stavbu pasivního domu doplní jednak výstava vzorků a materiálů vhodných pro pasivní domy a ve čtvrtek 26. dubna 2012 v přilehlém Kongresovém centru i blok přednášek o moderních trendech v energeticky úsporném stavění. Speciální pozornost tu bude věnována rekonstrukcím budov. Návštěvníci se tak budou moci přesvědčit o tom, že pasivní dům nemusí být nutně pouze novostavba. Na závěr programu se pak o své zkušenosti podělí také sami majitelé pasivních domů," doplňuje Bárta. Na stánku Centra pasivního domu v pavilonu V bude navíc probíhat poradenství o pasivních domech.

Hlavním zpracovatelem projektové dokumentace mobilní buňky je společnost H.L.C. s.r.o ve spolupráci s Ateliérem ELAM a Architektonickou kanceláří Křivka. Konstrukční materiál NOVATOP dodá firma AGROP NOVA a.s, okna pak společnost SLAVONA s.r.o. Více o partnerech, kteří se do projektu zapojí, i o celé akci najdete na http://www.pasivnidomy.cz/ibf-2012/.

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop