Tisk
Energeticky plusový dům vyrobí více energie, než sám spotřebuje

Energeticky plusový dům vyrobí více energie, než sám spotřebuje

DAS | Pátek, 16. prosinec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Od roku 2020 budou muset mít novostavby téměř nulovou spotřebu energie. Pokud plánujete pořízení nového bydlení, nemusíte se spokojit se standardem, ale můžete se poohlédnout po ještě úspornější variantě, a to pasivním domě nebo energeticky plusovém domě. Podrobnosti o těchto domech získáte na veletrhu nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb FOR PASIV, který se uskuteční od 9. do 11. února 2017 na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech.

RD KlokočíPožadavky na dřevostavby a novostavby - možnosti bydlení

Podle současné legislativy se všechny budovy (včetně ekologických či moderních dřevostaveb) hodnotí na základě průkazu energetické náročnosti s uváděnou třídou A až G. Požadavek na novostavby je energetická třída C a závisí na srovnání s takzvanou referenční budovou stejného tvaru, orientace a prosklení. Od roku 2020 budou muset mít všechny novostavby standard s téměř nulovou spotřebou energie. Pokud se poohlížíte po novém domě, můžete si kromě nízkoenergetických domů vybrat také energeticky plusový dům. Ten představuje pasivní či ještě úspornější dům, který vyrobí z obnovitelných zdrojů umístěných na budově či v jejím bezprostředním okolí více energie, než sám spotřebuje. Přebytek potom může prodávat do sítě.

RD KosmonosyDřevostavby, zděné domy - co je základem energeticky plusového domu?  

Energeticky plusový dům, a zde nezáleží na tom, zda se jedná o dřevostavbu anebo jinou stavební technologii, má velmi nízkou energetickou náročnost. Podobně jako u pasivních domů je důležité jeho vhodné umístění na pozemku, správná orientace ke světovým stranám, kompaktní tvar, dostatečná vrstva tepelné izolace, těsnost obvodového pláště, důkladné řešení konstrukčních detailů, okna a dveře s vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi nebo řízené větrání se zpětným získáváním tepla takzvanou rekuperací. Oproti pasivnímu domu je energeticky plusový dům navíc vybaven vlastními energetickými zdroji, které vyrábějí víc energie, než dům na svůj provoz potřebuje. Energie v tomto typu domu vyrábějí obnovitelné zdroje. Maximálně je využívaná sluneční energie. Na střeše proto bývají umístěny fotovoltaické panely na výrobu elektřiny.

ČTĚTE TAKÉ: Nízkoenergetické a pasivní domy

Jako doplňkový zdroj tepla může posloužit kotel na biomasu. „Energeticky pasivní, nulové a plusové domy poskytují vedle komfortního bydlení vyšší míru
nezávislosti a soběstačnosti, jsou šetrnější vůči životnímu prostředí, kdy využívají místního obnovitelného zdroje energie. V budoucnu potom bude v energetice domů hrát významnou roli elektromobilita. Přebytky vyrobené energie je možné využít pro nabíjení elektromobilu, případně naopak při nedostatku energie je možné využít baterii pro provoz domu," říká Petr Dusil ze společnosti Domy ATREA.

Školicí středisko ATREA, Koberovy (1. energeticky nulová budova v ČR)První energeticky plusový dům v Evropě

První energeticky plusový dům byl postaven roku 2009 v dánském Aarhusu a dostal jméno Home for Life. Byl vybaven solárními kolektory a fotovoltaickými panely. Dům vyrábí přibližně osm měsíců energii, přebytek je přitom prodáván do sítě. V zimním období, kdy je slunečního záření málo, se energie kupují. Jedním z prvních energeticky plusových domů v České republice vznikl v Brně a dostal jméno Chimney. Dům byl osazen fotovoltaickou elektrárnou. Využívá také dešťovou vodu.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop