Tisk
Mám milion a půl a chci dům. Jaké jsou možnosti?

Michal Doležel | Úterý, 15. březen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Dům na klíč na cenu garsonky ve větším městě? Je to možné. Podívali jsme se blíže na některé typové projekty s cenou kompletně dokončeného domu okolo jednoho a půl milionu korun.

 

Na českém stavební trhu působí celá řada firem, nabízejících domy na klíč s cenou do 1 500 000 Kč. A proč nás zajímá právě tato hranice? Splátka za hypotéku na takový dům se totiž bude pohybovat i pod pěti tisíci korunami, což tyto domy činí dostupnými pro širokou skupinu zákazníků. Do těchto kalkulací ale samozřejmě není zahrnuta cena pozemku - tam může dům hlavně v blízkosti větších měst docela prodražit.

Co od takového domu očekávat? Vesměs jde o menší domy s podlahovou plochou okolo 60 m2. Dispozice domů se pohybují většinou od 3 + kk do 6 + kk v případě patrových staveb. Ano, i v této kategorii si můžete vybrat z velkého počtu bungalovů i vícepodlažních domů. Jde ale o menší domy a často v nich nenajdete třeba technickou místnost či komoru. Také místnosti v podkroví bývají docela malé.

levnější dřevostavba

 

Domy v této kategorii jsou zpravidla postaveny technologií panelových dřevostaveb a v nízkoenergetickém standardu. V katalogu najdete domy s difuzně otevřenou i uzavřenou konstrukcí stěn. V ceně domů většinou není započítána kuchyňská linka, naopak firmy většinou plně dokončí koupelnu, toalety a vytápění. V některých domech bývá také instalován aktivní větrací systém s rekuperací tepla, není to však pravidlem.

Co může dům dále zlevnit?

Výhodou patrových domů je někdy možnost nechat si na klíč po stavit pouze přízemí a podkroví realizovat později. To může být výhodou třeba pro mladé rodiny. Firmy také vycházejí vstříc zručnějších zákazníkům a nabízí různá stádia dokončení. Finální práce v interiéru pak lze realizovat svépomocí a tím i poměrně hodně peněz ušetřit.

Co získáte, pokud si připlatíte?

Kromě kvalitnějšího technického zařízení a sanity se vyplatí také individuální úpravy projektu. Typový projekt si můžete většinou nechat modifikovat podle svého přání. Tím samozřejmě užitnou hodnotu svého domu dramaticky zvýšíte. Dokladem je například typová dřevostavba v Hradci Králové, na niž se můžete podívat i na našem webu. Majitelé se rozhodli pro typový projekt menší dřevostavby, který si však nechali upravit. Vznikl tak skromnější ale velmi pěkný dům.

                   Projekty dřevostaveb z našeho katalogu s cenou okolo 1,5 milionu korun:

ext - perex

 

Jubileum profi 82 údolím - dodavatel ATRIUM s.r.o.

 

ext - perex

 

Bungalov A74 - dodavatel HK Dřestav s.r.o.

 

ext - perex

 

Economy MS03a - dodavatel MS HAUS s.r.o.

 

perex

 

PovBG 59 - dodavatel AVANTA SYSTEME s.r.o.

 

levná dřevostavba

 

Ekonomy MS 03d - dodavatel MS HAUS s.r.o.

 
Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Realizace”

  • +PLUS DŮM FischerHaus

    +PLUS DŮM FischerHaus

    K padesátiletému výročí založení společnosti FischerHaus byl veřejnosti představen vzorový +PLUS dům „GENERATION X“, který splňuje nejnáročnější kritéria na moderní velice…

  • Vaše nové pohodové bydlení: Dřevostavby a zděné domy na klíč od specialisty

    Vaše nové pohodové bydlení: Dřevostavby a zděné domy na klíč od specialisty

    Postavit si nový dům na klíč je dnes již jakýmsi standardem. Ne všechny firmy ale dokážou nabídnout dokonalý komfort výstavby spojený s výhodnou cenou. I proto se vyplatí přečíst si…

  • Na dřevostavbě šetřete chytře

    Na dřevostavbě šetřete chytře

    Ten, kdo při stavbě nového domu nemusí řešit finance, je opravdovým šťastlivcem. Pro nás ostatní, kteří vydání svých prostředků musí zvažovat poněkud obezřetněji, přijde vhod…

  • Respektovat okolí, ale nesplynout s davem

    Respektovat okolí, ale nesplynout s davem

    Originální spojení kompozice, barevného řešení a struktury materiálů použitých na vnějším plášti určuje výsledný vzhled domu víc než cokoli jiného. Architektonický výraz…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop