Časopis DŘEVO&stavby 1/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 1/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Umíte pečovat o dřevěnou fasádu?

Umíte pečovat o dřevěnou fasádu?

Petra Vaňková | Pondělí, 02. březen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Stejně jako šaty dělají člověka, fasáda dělá dům. Nejen vnější obálka jako celek, ale především to, v jakém se nachází stavu a jak bude vypadat za několik let.


Při nelehké cestě, jakou výstavba rodinného domu často bývá, se pro někoho může stát fasáda jedním z posledních těžkých rozhodnutí, které musí učinit. Přitom je volba fasády pro vzhled domu stěžejní. Nejen z estetického hlediska, ale také proto, že může své majitele v průběhu životnosti hodně potrápit. Chcete, aby dům vypadal neustále „jako ze škatulky"? Máte energii a čas fasádu každoročně udržovat, nebo ji chcete takovou, abyste na ni nemuseli sáhnout?

Dřevěná fasáda vyžaduje údržbu

Pokud se rozhodneme zahalit svůj dům do dřevěného kabátu, stojíme před důležitým rozhodnutím – chceme dřevo nechat neošetřené, tím pádem bezúdržbové, ale se sklonem k poměrně rychlému znehodnocení, nebo ho chceme ošetřit, zachovat mu jeho podobu, ale upsat se k jeho neustálé údržbě? Dřevěná fasáda nás sice vyjde dráž než klasická omítka, důvodem pro její instalaci však bývá naprosto nezaměnitelný přírodní vzhled domu, který nedokáže nahradit žádný jiný tradiční fasádní materiál.

 

F9 DSC8955Neošetřené dřevo se působením UV záření a povětrnostních vlivů výrazně znehodnocuje, tedy šedne. Č̌asto i praská, což je v některých případech přípustné a přirozené, ovšem díky nestejné savosti povrchu se pak může kroutit. Dřevo „stárne" na různých místech fasády zpravidla jinak. Více a rychleji na jihu, více tam, kde je vystavené přímému působení deště, naopak znatelně pomaleji na místech chráněných přesahem střechy, balkonů a parapetu. Jakýkoliv, i ten sebemenší výčnělek, se na fasádě probarví ve formě světlejší skvrny (do jednolitého šedého odstínu se dům dostane až po několika letech). Takové řešení fasády, při zachování konstrukčních zásad ochrany dřeva, je ale velmi trvanlivé a naprosto bezúdržbové. Nejtrvanlivějším, ale nejdražším jsou pro tyto případy štípané šindele, při jejichž výrobě nedochází k porušení dřevních vláken. V pořadí druhým řešením jsou pak nehoblovaná prkna, která svůj drsnější severský vzhled opět vyvažují větší trvanlivostí. Třetí a v našich podmínkách tou nejběžnější variantou jsou prkna hoblovaná, která mohou i ve své neošetřené variantě působit velmi kultivovaným a uhlazeným dojmem.

Pravidelnost se vyplatí

Jednou ošetřené dřevo je třeba ošetřovat pravidelně. Výjimkou může být napuštění olejem, který se ze dřeva pomalu vymývá, vědomě se neobnovuje, a i když nakonec dřevěný obklad zešedne, olej dobu jeho stárnutí prodlouží. Pokud bychom chtěli olejový nátěr obnovovat, budeme tak muset činit jednou za jeden až dva roky.

F4 DSC6785_Drevostavba-RoznovOlejem se většinou napouští tvrdé dřeviny, ty měkké (smrk, modřín) se naopak nejčastěji ošetřují tenkovrstvou nebo silnovrstvou lazurou (pod lazuru se někdy také aplikuje olej například s příměsí pigmentu). Ošetříme-li fasádu tenkovrstvou lazurou, vydrží bez obnovy i několik let – podle druhu dřeviny, typu nátěru a intenzity povětrnostních vlivů. Alespoň jednou ročně je však vhodné důsledně celý povrch domu zkontrolovat a podchytit tak narušené povrchy ideálně ještě před tím, než dojde k viditelnému poškození. Tato místa se opraví lokálně a výrazně se tak napomůže celkové trvanlivosti provedení. U některých tenkovrstvých lazur se musí povrch opravovat ve větších plochách, aby se zabránilo barevným rozdílům. Před každým nátěrem je fasádu nutné očistit a zbrousit, ať už lokálně nebo v krajním případě plnoplošně. Tomu ale mohou zabránit právě pravidelné kontroly a častá obnova nátěru. Je však nutné vždy pamatovat na to, že dřevo je přírodní materiál, který se bude časem proměňovat a sebelepší povrchová úprava se nikdy nepostará o to, aby fasáda po celou dobu životnosti vypadala stejně.

Patina bez práce

Poslední možností, variantou hodnou Chytré horákyně, je na dřevo aplikovat povrchovou úpravu ve formě typické šedé patiny, která se postará už od počátku o stále stejný vzhled stavby i bez pravidelného udržování.

Dalším typům fasád a jejich údržbě se podrobněji věnujeme v časopisu Dřevo&Stavby 01/2015.

 

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop