Časopis DŘEVO&stavby 1/2016
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 1/2016
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Co na fasádu? Zkuste desky na bázi cementu

Co na fasádu? Zkuste desky na bázi cementu

Dana D. Daňková | Pondělí, 11. duben 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Fasáda je tváří každého domu. Rozhoduje o tom, jak na nás stavba na první dojem působí, a do určité míry vypovídá také něco o majiteli nemovitosti. Vláknocementové a cementotřískové obkladové fasádní materiály patří v této oblasti oproti  zatím nepříliš často používaným kovovým fasádám k mainstreamu v tom dobrém slova smyslu.

Rozsáhlá škála barev, různé povrchové úpravy, dekorativní a výtvarné možnosti využití, bezúdržbovost a přijatelná cena, tím vším sbírají tyto materiály plusové body u zákazníků. Ačkoliv jejich názvy – vláknocementové a cementotřískové – vypovídají o tom, že jednotlivé produkty mají dost společného, existují mezi nimi rozdíly, které mohou ovlivnit volbu. Na trhu jsou nabízeny pod různými obchodními názvy, například AMROC, Cembrit, CETRIS, Silbonit a další. V závislosti na provedení je lze využít pro stavbu stěn či podlahy, na sokly, podhledy, jako fasádní obklad či střešní krytinu a podobně.

Na počátku byly vláknocementové desky

Vláknocementové desky v sobě spojují přednosti nehořlavého materiálu odolného při namáhání v tlaku a materiálu s nízkou hustotou a vysokou pevností v ohybu a tahu. Vznikají spojením cementu, celulózových a organických vláken a minerálních plniv. Směs je po zpracování vystavena vysokému tlaku a získá tak velkou pevnost. „Vláknocementové fasádní desky obsahují minimálně 70 % cementu, což zaručuje jejich odolnost vůči povětrnostním vlivům a biotickým škůdcům,“ říká Martina Horkelová z firmy Cembrit.

desky cetris probarvené

 

„Jejich jemná vnitřní struktura zaručuje perfektní vzhled i na hranách – vyrábějí se probarvené do hmoty a u hrany není potřeba natírat ani jinak ošetřovat, což výrazně zjednodušuje jejich montáž.“ Desky mohou mít přirozený přírodní vzhled s jemným brusem i povrch opatřený akrylátovou barvou. Nabízená barevná škála je díky tomu téměř neomezená.

                      Výhody desek na bázi cementu:

  • Odolné vůči vlhkosti,
  • nehořlavé,
  • odolné vůči biotickým škůdcům,
  • zdravotně nezávadné a netoxické,
  • recyklovatelné,
  • mnohostranně využitelné ve stavebnictví.

Cementotřískové desky

Směs částeček dřeva s pojivem, v tomto případě cementu, je základem pro výrobu cementotřískových desek. Po lisování pod vysokým tlakem vznikne rozměrově stálá odolná deska. Aby byl její povrch hladký, jsou na střední vrstvu hrubší frakce třísek oboustranně naneseny souvislé vrstvy jemnějších třísek. Jsou obvykle lehčí než desky vláknocementové, dnes již ale existují i vláknocementové desky lehčí než desky cementotřískové. Jsou pružné, pevné v ohybu a pevnější a odolnější vůči klimatickým vlivům než desky cementoštěpkové.

cementotřískové desky použití v exteriéru na fasádu

 

Stejně jako vláknocementové desky mají vysokou odolnost proti vlhkosti, biotickým škůdcům, povětrnostním výkyvům a ohni. „Nehořlavost je jednou ze základních výhod cementotřískových desek. Desky CETRIS jsou zařazeny do třídy reakce na oheň A2-s1, d0, jsou tedy téměř nehořlavé, při zahoření téměř bez kouře a netvoří plamenně hořící kapky,“ vysvětluje Miroslav Vacula ze společnosti CIDEM Hranice. „Index šíření plamene po povrchu desky je nulový, a to i v případě desek s povrchovou úpravou. Při dodržení konkrétní skladby je také možné vytvořit opláštění s požární odolností.“

cementotřískové desky - dva různé odstíny a formáty

Fasáda značky ideál

Oba typy desek jsou často používány jako obklady provětrávaných fasád, a to jak novostaveb, tak rekonstruovaných rezidentních i veřejných či průmyslových budov. Vláknocementové či cementotřískové desky jsou s výhodou využívány v odvětrávaných fasádách. Vláknocementové a cementotřískové fasádní desky je možné kombinovat se všemi dostupnými materiály. Montují se na dřevěný, ocelový nebo hliníkový rošt. Vždy je potřeba zachovat větranou mezeru, která zajistí dlouhodobou bezproblémovou funkčnost fasádního obkladu.

Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop