Časopis DŘEVO&stavby 6/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 6/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Přitažlivá krása kovových fasád

Přitažlivá krása kovových fasád

Dana D. Daňková | Pondělí, 05. září 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Kovové fasády bývaly doménou kancelářských či průmyslových objektů, ovšem své uplatnění nacházejí v poslední době i na rodinných domech. Titanzinek, hliník či různé typy ocelových obkladů v různých provedeních a úpravách nabízejí investorům či architektům možnost realizovat funkční a zároveň dekorativní obklady dřevostaveb.

Kovové fasády mají kromě zajímavého vzhledu a široké škály barevných odstínů i mnoho dalších předností – jsou trvanlivé, snadno zpracovatelné a výhodou je i možnost povrchových úprav či tvarování a dekorování. Kovy využívané pro fasádní obklady je možné ponechat v přírodní podobě, aby získaly přirozenou patinu, případně využít systémů opatřených už z výroby kvalitní povrchovou úpravou.

fasáda z cortenuFunkční prvek na roštu

Fasáda je většinou tvořena panely, kazetami, deskami, profily, lamelami či lištami, které ovlivňují její vzhled tvarem, povrchovou úpravou i způsobem pokládání – prvky lze klást horizontálně, vertikálně nebo šikmo a různě skládat do obrazců. Možné jsou i kombinace s dalšími materiály – omítkou, kamenem či dřevem, v těchto případech je důležité dbát na precizní provedení přechodů a spojů. Kovová fasáda je obvykle řešena jako odvětrávaná se vzduchovou mezerou, jíž proudí vzduch a fasádu ochlazuje. Díky tomuto řešení nedochází k přímému ochlazování či přehřívání konstrukce stavby. Plášť budovy je rozdělen na dvě části vzduchovou mezerou. „Nezáleží na tom, zda obkládáme fasádou z kovu dřevostavbu nebo zděnou stavbu,“ vysvětluje Ing. Petr Hynšt z firmy Lindab, „vždy je však potřeba rošt, na nějž se plech montuje. Provětrávaná mezera by měla mít šířku minimálně 20 mm, my většinou používáme 45 až 50 mm, aby bylo zajištěno silnější proudění vzduchu.“

Na nosné vnitřní části s tepelnou izolací, krytou často i ochrannou, difuzně propustnou fólií, jsou připevněny prvky kovového obložení na konstrukci z ocelových profilů ve tvaru U, L nebo T, alternativou může být i rošt dřevěný nebo kombinovaný. Zmíněná fólie tvoří jednu stranu mezery a brání působení prachu a vlhkosti na tepelnou izolaci. Na kotevním roštu je pak připevněn systém z tvarovaných plechů.

Uplatnění kovů na fasádách

  • Titanzinek je slitinou zinku s přesně stanoveným množstvím příměsí mědi a titanu, případně i hliníku a olova. Konkrétní složení slitiny zlepšuje technologické a mechanické vlastnosti výsledného materiálu oproti zinku. Titanzinek je citlivý na působení kondenzované vody nebo vlhkosti, případně na působení exhalátů, nelze ho přímo pokládat na materiály s velkým množstvím vlhkosti, případně obsahující agresivní složky (některé druhy překližky, dřevotřísky a dřeva, nevyzrálý beton, hydraulickou maltu apod.). Titanzinkové plechy mohou mít také různou povrchovou úpravu (patinaci, předzvětrání), ta však nemá vliv na odolnost či životnost materiálu.

  • Hliník se využívá samostatně nebo v rámci kompozitních fasádních systémů s termojádrem. Výhodou je snadná tvarovatelnost, nabízí proto širší výběr designů a větší osobitost při designovém řešení. Ochrana povrchu je zajištěna lakováním bezbarvým nebo barevným lakem, případně je povrch upraven eloxováním, díky němuž získají hliníkové fasádní prvky vyšší odolnost vůči povětrnostním vlivům i mechanickou otěruvzdornost povrchové vrstvy, dojde také ke snížení tepelné a elektrické vodivosti a drsnosti povrchu.

  • Ocel má na fasádách mnoho modifikací a úprav. Dobře se zpracovává – ocelové plechy či prvky lze přehýbat, překládat, kopírovat tvary a úhly stěn a podobně. Základem těchto fasádních obkladů je standardně ocelový pozinkovaný plech opatřený ochrannou vrstvou, která zajistí přilnutí laku na povrch plechu, protože pozinkovaný plech je ve své podstatě hladký a jakoby mastný. Finální povrchová úprava lakováním se může lišit počtem vrstev nátěrů, které jsou odolnější proti UV záření a chemickému znečištění. Barevné obkladové prvky je třeba objednávat všechny z jedné výrobní dávky, neboť odstíny v jednotlivých šaržích se mohou lišit. Ocelové profily se často uplatňují na fasádách v kombinaci se skleněnými výplněmi.

  • Corten je speciální druh za studena válcované oceli odolné vůči povětrnostním vlivům. Speciálního účinku je zde dosaženo chemickým složením – nízkolegovaná ocel Corten obsahuje oproti běžné uhlíkové oceli méně uhlíku a je obohacena mědí a fosforem. Vysokou odolnost si udržuje i v průmyslových zónách. Corten získává s věkem příjemný vzhled a jako ekologický materiál přímo vybízí k zajímavým architektonickým řešením v architektuře i zahradním designu. Lze ho kombinovat s dalšími materiály – sklem, nerezovou ocelí, dřevem a podobně, a také dekorovat ražením či rytím.

  • Tahokov (mřížovina, děrovaný plech) byl původně využíván v dolech, nyní nachází největší uplatnění v architektuře. Je vyroben z nerezové, pozinkované nebo surové oceli a hliníku, mosazi, bronzu a dalších materiálů. Vyrábí se tak, že do plného plechu se prostřihne speciálním nožem řada otvorů a plech se znovu natáhne, aniž by ztratil svou pevnost.

  • Kovové tkaniny se v exteriéru využívají jako atraktivní fasády. Vyrábějí se především z ušlechtilé nerezové oceli, mosazi, bronzu či mědi. Různá struktura tkaní nabízí různé úrovně průhlednosti.

kovová fasáda

Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop