Tisk
Izolace: <small>5 důvodů pro foukané vlákno</small>

Izolace: 5 důvodů pro foukané vlákno

Dagmar Čechová | Úterý, 09. prosinec 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevovláknitá izolace v podobě desek obecně platí za velmi kvalitní a difuzně otevřený izolační materiál vhodný ideálně pro dřevostavby. V posledních letech se však dřevovlákno používá i v nové podobě – jako sypký izolant aplikovaný zafoukáváním podobně jako celulóza. Jaké jsou jeho největší výhody?

Izolace: 5 důvodů pro foukané vlákno1. Ekologicky obnovitelný

Vzrůstající spotřeba dřeva chrání naše lesy. Většina evropských lesů je totiž trvale obhospodařována, takže je zde vysázeno minimálně tolik stromů, kolik jich bylo vytěženo. Používání dřeva znamená i další ekologický přínos, je totiž účinným zásobníkem obávaného skleníkového plynu – oxidu uhličitého, který ukládá ve formě uhlíku do dřeva. V 1 m3 dřeva je vázána až tuna CO2, zatímco se vytvoří 0,7 tuny kyslíku. Tepelná izolace dřevním vláknem je tedy přínosem pro řešení problémů našeho klimatu.

Izolace: 5 důvodů pro foukané vlákno2. Příjemné klima v domě

Dřevovlákno má až 3x vyšší schopnost akumulace tepla oproti běžným izolačním materiálům. Časový fázový posun prostupu tepla je 12-16 hodin. Letní ochrana proti nadměrnému teplu má zpomalit prostup tepla přes střechu nebo stěnu tak, aby se nejvyšší denní teplota dostala dovnitř, až když je venku  tak chladno, že se větráním dá účinně zabránit vyhřátí vnitřního prostoru. Je tedy žádoucí fázový posun nejméně 10 hodin.

Izolace: 5 důvodů pro foukané vlákno3. Pro novostavby i rekonstrukce

Foukaná dřevovláknitá izolace se skládá z čistých volných dřevovláken vyplňujících všechny duté prostory beze spár. Pod vysokým tlakem je vháněna do uzavřených částí stěny, kde se přesně přizpůsobí konstrukčním prvkům. Struktura izolantu je velmi jemná a výtečně eliminuje vznik tepelných mostů. Prostory k vyplnění nemusí odpovídat tloušťce deskového izolačního materiálu. Lze aplikovat i zafukováním, je-li izolace volně ukládána na horizontálních, klenutých či mírně nakloněných plochách přímo mezi nosníky či krovy.

Izolace: 5 důvodů pro foukané vlákno4. Prodyšnost

Díky difuzně otevřené buněčné struktuře dřevovláknitá izolace částečně reguluje vlhkost a přispívá tak z hlediska biologie stavby k vytvoření optimálního prostředí pro bydlení i pro stavbu. Toho lze však plnohodnotně dosáhnout pouze pravidelnými větracími návyky anebo vzduchotechnikou s řízeným větráním.

Izolace: 5 důvodů pro foukané vlákno5. Rychlá aplikace a stálost bez sedání

Dřevovláknitá izolace určená k zafoukávání se dodává stlačená v pytlích. Stlačený materiál je připravován ve speciálních dmýchacích strojích a vháněn přes flexibilní trubky až na místo zpracování. Stroj i izolační materiál je možno skladovat mimo budovu, takže je zajištěna plynulá práce i v úzkých prostorech a v domě nevzniká nepořádek.

Pro konstantní izolační výkon po desetiletí je třeba zachovat formu a objem izolantu. Proto existují předepsané objemové hodnoty, doporučeno je 40 kg/m3 pro všechny konstrukce. Při vhánění dřevovláken dochází u jednotlivých dřevných vláken k ozubení ve třech dimenzích a mechanickému spojení navzájem (mikroskopické uchycení). I u nižších objemových hmotností je tak garantována maximální míra bezpečnosti usazení při vysoké elasticitě.

Text Petr Houška, foto Steico

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop