Tisk
Chytrá izolace pro kvalitní bydlení v dřevostavbách

Chytrá izolace pro kvalitní bydlení v dřevostavbách

Administrator | Sobota, 07. únor 2015 |

Přidat na Seznam.cz

V dnešní době se stále více setkáváme s dřevostavbami, které mají difuzně otevřené skladbyobvodových plášťů. Že je tento trend správný, potvrzuje stále více studií, které ukazují, že je bydlení v difuzně otevřených budovách zdravé, protože mnoho škodlivin navázaných na vodní páry v objektu je schopno odejít přes obvodový plášť. Odpadá tím i chybovost provedení parozábran, které se i při sebelepší instalaci nevyhneme.

IMG 0019Spousta dnes používaných skladeb nese název difuzně otevřená skladba, ale ve skutečnosti jsou uvnitř skladeb používány takzvané parobrzdy. Jedná se o materiály, které mají za úkol zbrzdit vodní páry vycházející z interiéru objektu přes konstrukce, aby nedošlo k velkému proudění vodních par přes klasické izolanty z minerální vaty a možnému hromadění páry v izolantu. Vlivem teploty se pak mění vodní pára na vodu a izolant nasycuje. Vodou nasycený izolant pak mnohonásobně ztrácí svou izolační schopnosta s příchodem další páry se déle prohlubuje defekt konstrukce, který může poškodit i nosné konstrukce. Parobrzda tedy v takové skladbě funguje jako parozábrana s lepší propustností, ale pokud je špatně provedena, například ve spojích a napojení, znovu se nám koncentruje vodní pára do tohoto místa a napomáhá k destrukci konstrukce.

Řešením je tedy upustit od klasického izolantu a zvolit Chytrou izolaci®, která aplikuje stříkanou kanadskou izolaci známou pod názvem ICYNENE®. Proč?

  • velmi nízkou nasákavost
  • nemění své izolační schopnosti ani při zatížení vodní párou
  • otevřenou buněčnou strukturu, takže velmi dobře odvádí vodní páry a zároveň si zachovává vynikající izolační schopnost
  • je celistvá – bez spojů
  • ve skladbách s Chytrou izolací® se nepoužívají parozábrany ani parobrzdy a nehrozí tak zmíněný efekt netěsného detailu

Chytrá izolace® jakožto izolační pěna ICYNENE®, je prověřená 27 lety používání v Kanadě na dřevostavbách a již více než sedm let na stavbách v Evropě (zejména ČR, Slovensko, RAKOUSKO), kde je již více než 7 000 zaizolovaných domů. Kanadské podnebí je velmi podobné našim podmínkám, proto tato prověrka 27 lety představuje největší vypovídající hodnotou o kvalitě ICYNENE®. Projektanti a investoři si musejí ovšem vždy dávat velký pozor na to, jakou izolační pěnu si vybírají. Na trhu je dnes velké množství pěn, ovšem veškeré izolační pěny bojují s velkou nasákavostí a chovají se tak jako klasický izolant, a proto používání těchto pěn bez parozábrany bych vůbec nedoporučil. Tyto pěny se u nás většinou aplikují velmi krátce v řádech 2-3 let, ale jejich dodavatelé vám klidně slíbí záruku na 100 let.

IMG 0025IMG 0026Výhodou Chytré izolace je i to, že drží svůj tvar po celou dobu životnosti stavby a při nízké objemové hmotnosti (cca 6,5 kg/m3) nese sama sebe. K aplikaci tak stačí mezi nosné prvky natáhnout například difuzně otevřenou pojistnou fólii a na tu přímo aplikovat. Tato fólie je tam pouze pro dobu aplikace, jinak svůj význam nemá, pokud není použita jako pojistná hydroizolace pod krytinu. Životnosti používaných fólií jsou také většinou omezené na 5-10 let, proto je výhodou, že je Chytrá izolace® – ICYNENE® nepotřebuje. Dokonce je změřeno, že díky plnému kontaktu s fólií (ICYNENE je doslova přilepený k fólii), že již tak zlepšuje paropropustnost difúzních fólií, a to v určitých případech až 23x.

Velkou výhodou je také to, že Chytrá izolace® nechutná hlodavcům a dalším škůdcům. Například kuna si v této izolaci netvoří hnízda, protože Chytrá izolace® do své struktury nepřijímá pachy, a proto se v ní zvíře necítí dobře a netvoří tak hnízda pro mladé. I zařízený a obydlený dům jsme schopni přeizolovat během pár dnů. Není třeba vystěhovat celé podkroví a rozebírat sádrokartony, elektroinstalace světel a obnovovat parozábranu. Stačí odkrýt krytinu, vybrat starou izolaci (po zkušenostech z několika desítek rekonstrukcí, ji spíše vyberete lopatou jako rozpadlou mokrou směs těžko identifikovatelného složení), vytrhat parozábranu a naaplikovat Chytrou izolaci®. Vrátí se zpět krytina a je hotovo. Díky skutečnosti, že není potřebná parozábrana, neexistuje ideálnější volba pro rekonstrukci shora během několika dnů.

IMG 0030Tým Chytré izolace® má své používané skladby otestovány nejen výpočtově, ale řadou zkoušek v klimatických a akustických komorách. Můžeme tedy říci, že Chytrá izolace je výborným tepelným i akustickým izolantem. Měřili jsme také skladby Chytré izolace® - ICYNENE® se zabudovanými vlhkými dřevěnými prvky a bez izolace na volném vzduchu, při nichž bylo dokázáno, že jejich zabudování nemá vliv na rychlost a kvalitu vysychání dřeva – umožní mu bez problému dýchat a postupně vysychat.

V poslední době tvoří nejčastější aplikace Chytré izolace® rekonstrukce střech. Budete ovšem překvapeni, že se nerekonstruují střechy po 20 letech, ale již po třech až pěti letech, kde je poškozená parozábrana a nefunkční klasický izolant. Chytrá izolace® tak nabídne komfortní bydlení pro nejnáročnější zákazníky. Stejně jako difúzně otevřenou pěnu na horní stavbu, používáme i pěny s uzavřenou buněčnou strukturou, zejména pro izolací soklů nebo základových konstrukcí. Tento izolant v tloušťce >60 mm také působí jako izolant proti střednímu radonu.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop