Tisk
Kvalitní izolace brání před zimou, ale i horkem

Kvalitní izolace brání před zimou, ale i horkem

Komerční sdělení | Pondělí, 07. srpen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Investice do kvalitní izolace se vyplatí nejen v zimním období, kdy šetříte na energetických únicích, ale také v létě, kdy se interiér zbytečně nepřehřívá. Kvalitních izolací je na trhu spoustu, o jedné však slýcháme čím dál více. Jak je to tedy s chytrou polyuretanovou pěnou?

Polyuretanová pěna představuje izolaci nové generace, která se chlubí skvělými funkčními vlastnosti. Pěnou lze zaizolovat každou část domu a aplikovat lze dokonce i do těžko nepřístupných míst, aniž bychom riskovali, že vznikne tepelný most, pěna totiž vytvoří souvislou vrstvu tepelné izolace.

Vydrží prakticky na doživotí, neubývá a zároveň je šetrná k přírodě. Jak je taková kombinace možná?

Polyuretan je polymer, který vzniká při reakci vícefunkčních isokyanátů s polyalkoholy. Tento polymer si již po svém objevení ve 30. letech minulého století našel spoustu využití, v papírenství, automobilovém a textilním průmyslu... A právě díky své trvanlivosti a neměnným podmínkám se brzy dostal i do stavebnictví.

CHP drevoastavbyJak je to s dopadem na životní prostředí?

Polyuretan má velmi dlouhou dobu použitelnosti, a dokonce je i recyklovatelný, proto představuje minimální zátěž pro životní prostředí. Nutností však je profesionální aplikace, která zajistí bezpečnost a zaručí funkční vlastnosti. Jedná se o proces, který probíhá přímo v místě aplikace za přesných podmínek a použití speciálních zařízení. Izolaci polyuretanovou pěnou si proto doma nemůžete aplikovat sami, bez pomoci odborníka se neobejdete.

Úspora emisí

Pozitivní vliv má na životní prostředí i výrazná úspora emisí oxidu uhličitého, které vznikají jak při topení, výrobě tepla, nebo výrobě klasických izolantů – dobře zaizolovaná místnost tolik energie nepotřebuje. A na samotnou výrobu polyuretanu také není zapotřebí velké množství energie.

Vhodný i pro pasivní a nízkoenergetické domy

Polyuretanová pěna se nanáší v různě silných nástřicích dle požadovaného stupně energetické náročnosti. Lze s ní proto dosáhnout nízkoenergetického zateplení, ale hodí se i pro pasivní stavby, kde roční spotřeba tepla nepřesahuje 15 kWh/m 2 . Zde je nutné aplikovat u měkké pěny 320 mm a více, u tvrdé pěny 200 mm a více a vybavit domácnost systémem řízeného větrání a rekuperační jednotkou, tak, aby se naplno využívaly pasivní zdroje tepla.

Investice, na kterou lze získat dotaci

Polyuretanová pěna se nemusí doplňovat, neubývá, neláká škůdce ani neplesniví – to zní zkrátka jako pohádka. Jediný háček, který mnoho uživatelů vyděsí, je vysoká cena. Na druhou stranu, kvalitní zateplení podporuje i ministerstvo životního prostředí a proto je možné od něj získat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám. Kromě toho se investice na úsporách na energetických únicích do 3-5 let vrátí. Izolovat polyuretanovou pěnou je možné prakticky jakoukoliv stavbu od chat, rodinných domů, firem až třeba po chladicí zásobníky, nádrže a mobilní kontejnery. Vždy se však vyplatí vsadit na prověřenou firmu, která používá opravdu kvalitní produkty, jako jsou například výrobky německé firmy PUR Systém GmbH.

Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop