Tisk
Konstrukční alternativa dřevostaveb - panely KLH

Konstrukční alternativa dřevostaveb - panely KLH

Dagmar Šimonová | Pátek, 12. srpen 2011 |

Přidat na Seznam.cz Kromě klasických sloupkových systémů se při výstavbě dřevostaveb můžeme setkat i s jinými možnostmi výstavby. Jednou z nich jsou masivní panelové konstrukce z lepeného dřeva, jejichž předností je především rychlost výstavby. Proto se používají i ke konstrukcím většího rozsahu, jako jsou veřejné stavby nebo bytové domy. Můžeme se s nimi ale setkat i při výstavbě halových dřevostaveb a mostů.

Co jsou panely KLH

Rodinný dům Praha LhotkaPanely KLH se vyrábějí lepením smrkových lamel nejméně ve třech vrstvách. Sousední vrstvy se na sebe ukládají vždy na kolmo. Dřevěné desky jsou vysušené na stanovenou hodnotu, hoblované o tloušťkách mezi 20 – 40 mm. Ve velkoformátovém lisu jsou pak za působení velkého tlaku celoplošně lepeny pomocí PUR lepidla bez formaldehydu, jejich konečná forma je upravena na CNC strojích. 2 certifikáty dokládají nulové emise toxických látek při výrobě. Všechna tato opatření zajišťují jejich vysokou tvarovou stabilitu – bobtnání, sesychání i kroucení je limitováno na minimum. Stěny z KLH panelů mohou mít bez přidaných izolací tloušťku i 500 mm, běžnější jsou ale tloušťky menší, doplněné o patřičnou tepelnou izolaci – nejlépe některou z přírodních, s nízkým difúzním odporem. KLH panely jsou vhodné i pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb. KLH panely můžeme využít jak pro svislé, tak pro vodorovné konstrukce dřevostaveb.

Jak na dřevostavbu z panelů KLH

Dřevostavba z panelů KLHVelkoformátové desky se přivezou na staveniště pomocí speciálních aut a skupina dělníků je během několika dnů smontuje dohromady – u rodinného domu klasického rozsahu můžeme hovořit dokonce o řádu několika hodin. Svislé nosné konstrukce se upevní do základů, společně se pak spojují klasickými vruty do dřeva. Vodorovné konstrukce jsou položeny na svislé panely každého podlaží. Pozor je nutné dát jen na akustickou neprůzvučnost stropů, která je poměrně nízká a  skladba podlahy se proto musí doplnit o příslušné vrstvy. Povrch panelů z interiéru můžeme nechat bez obkladu - dřevěný, nebo ho obložit sádrokartonem a omítnout ho. Z vnější strany se na fasádu nejdříve aplikuje tepelná izolace, potom se povrch omítá nebo se vytvoří konstrukce provětrávané fasády. Při použití vhodných izolací a omítek se bude stěna dřevostavby chovat jako difúzně otevřený systém a zaručí nám tak zdravé klima bydlení.

Vaše komentáře (7)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop