Tisk
Nový spoj u srubových dřevostaveb se osvědčil

Nový spoj u srubových dřevostaveb se osvědčil

Úterý, 06. září 2011 |

Přidat na Seznam.cz V roce 2009 společnost Haniš – srubové domy přešla jako jediná firma v České republice u srubové stěny na výrobně náročný, ojedinělý podélný spoj nazvaný „W". A dnes, když už takto postavené stěny masivních dřevostaveb prošly různě dlouhým stádiem vysychání, jsou patrné výsledky. . Co je podstatou tohoto podélného spoje? Dá se říci, že nejlépe zajistí to, aby se u srubové stěny spoje neotevíraly ani po několika letech vysychání dřeva a sedání domu. Obráceným poměrem množství vyřezaného materiálu (dřeva) z trámu se dosáhlo při vysychání takových sil, které působí proti otvírání spoje.

Dva rozdílné druhy spojů

72Spojbezny72WSpojschemaBěžně používaný způsob podélné spojovací drážky (vidíme na 1. obrázku na spodní části kmene) má vybráno z kmene více materiálu. Proto síly, které jsou na obrázku vyznačeny šipkami, při postupném vysychání dřeva působí proti sobě a dochází tak k otvírání spojů. U podélného spoje „W" však velký podélný uvolňovací zářez (2. obrázek, v horní části kmene) a spodní podélná spojovací drážka ve tvaru W zajišťují při vysychání působení sil tak, že k otvírání spojů nedochází. Trámy jsou ve spoji vycpány ovčí vlnou.

Jak si stojí domy se spojem "W" dnes

72WSpojHanisI s dřevostavbami postavenými v letošním roce je srubů s tímto spojem „W" už postaveno kolem 35. Přitom tyto sruby z roku 2010 a konce roku 2009 už stojí dostatečně dlouho, aby bylo možné pozorovat i byť jen někde částečné výsledky zavedení této technologické novinky. A jaké jsou? Spoje zůstávají uzavřené a projevuje se ještě jeden efekt: důležité je, že kmeny stěn také méně praskají po obvodu, zůstávají celistvější.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop