Tisk
Dřevostavba chce dýchat – může díky difuzně otevřené dřevovláknité desce

Dřevostavba chce dýchat – může díky difuzně otevřené dřevovláknité desce

Petr Houška | Úterý, 17. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Odborná veřejnost se začíná přiklánět k dřevostavbám, které jsou konstrukčně koncipovány jako difuzně otevřené. To znamená, že materiály použité pro svislé, vodorovné i šikmé obálky dřevostaveb jsou schopny propouštět vodní páry a odvádět je pak z interiéru do exteriéru.

 

DHFJako nejvhodnější pro difúzně otevřené konstrukce se jeví dřevo či materiály na bázi dřeva. Ideální je, když dřevovláknitá deska má funkci konstrukční, difúzně otevřenou, vlhku odolnou a nejlépe s úpravamou hran na pero drážku. Její využití je především pro dřevostavby, a to k vnějšímu opláštění stěn a střech pod tvrdou krytinu.

 

Z čeho se vyrábí?

dhf odpadVýroba desek je prakticky suchého procesu a probíhá na jednom z nejmodernějších zařízení firmy Contiroll. Surovin použitých pro výrobu není mnoho. Základem jsou čerstvé jehličnaté piliny a štěpky pocházející z pilařské výroby. Jako pojivo je použita vlhku odolná - 100 % bezformaldehydová PU pryskyřice a voda – v té se směs rozmíchává. Proti vlhkosti se také přidává běžně používaný parafín vyráběný z ropy. Ale není se čeho obávat – ten samý parafín je například nosným materiálem rtěnek. Vstupní dřevní odpad má certifikaci FSC Controlled Wood (CW) – ta zaručuje původ dřeva, způsob jeho těžby i rekultivaci krajiny a dokonce zohledňuje sociální aspekty pracovníků podílejících se na veškeré manipulaci s materiálem před vlastní výrobou desek.

 

Kam s ní?

dhf2Už z názvu si můžeme udělat úsudek, kam všude můžeme desku použít. Své hlavní uplatnění tedy nachází jako difuzně otevřené opláštění obvodových stěn rámových dřevostaveb a střešních konstrukcí. Deska je sice dřevovláknitá, ale její pochozí bezpečná únosnost v tloušťce 15 mm je stanovena až na rozteč 100 cm mezi krokvemi. Deska nemá jen na starosti odvod vodních par, ale ve statických výpočtech se s ní operuje jako se spolunosnou a vyztužující oplášťovací deskou. Jakýkoliv deskový materiál pro dřevostavby má přesně určený průměr, délku a rozteč hřebíků či sponek pro kotvení do konstrukce. Desky od výrobce Egger mají dokonce na lícové straně předtištěné značky pro přesnou vzdálenost spojovacích prostředků, což pracovníkům značně usnadňuje montáž a požadovanou přesnost kotvení.

 

Vzduchotěsnost zaručena

DHFDeskové opláštění z materiálů na bázi dřeva jsou považovány v ploše jako vzduchotěsné. Styky desek a přípoje na přiléhající stavební dílce jakož i prostupy je nutné trvale vzduchotěsně přelepit za pomocí vhodných lepicích pásek. Zpravidla tvoří vnější opláštění z desek pouze rovinu těsnou proti větru. V tomto případě není přelepení styku desek nutné. Tvoří-li desky  vzduchotěsnou rovinu, musí být přelepeno za pomocí speciálních lepicích pásek.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop