Tisk
Akumulační stěny do dřevostaveb patří

Akumulační stěny do dřevostaveb patří

Administrator | Středa, 19. prosinec 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Schopnost akumulovat teplo je u každé stavby velmi rozdílná. Klasická cihlová zeď s omítkou bez dodatečných vrstev je na tom velmi špatně, a to především z důvodu, že samotná zeď z cihel či jiných zdících materiálů sice teplo akumuluje, ale propouští jej do exteriéru.

Pokud však takovouto zeď opatříme z exteriéru dostatečnou vrstvou (cca 200mm) tepelného izolantu, stává se zeď plně akumulační. Avšak v tomto případě vlastně zeď vychází jako absolutní luxus o tloušťce i 500mm s dodatečnou tepelnou izolací. Tím sendvičová dřevostavba vychází jako nejlogičtější cesta při výstavbě jakéhokoliv objektu.

Desky „tuplovat" - čím více tím lépe

Timber Frame Bedrooms TeedsMay2008-057Timber Frame Great Rooms McKinley-SmithTimberFrameHome-138Sendvičové dřevostavby jsou na tom oproti klasickým zdícím materiálům úplně jinak. Běžná nosná konstrukce je až 160mm široká a vyplněná tepelným izolantem, z venkovní strany je oplášťována různorodými deskami a navrch vždy pro přerušení tepelného mostu vrstvou tepelného izolantu. Z vnitřní strany se na konstrukci instaluje parozábrana/parobrzda, namontuje dřevěný rošt zvaný předstěna, který slouží pro případný rozvod elektroinstalace a instalaci dodatečné vrstvy tepelné izolace. Na zmíněný rošt se instaluje obklad povětšinou ze sádrokartonových či sádrovláknitých desek. Levněji zajisté vychází instalace pouze jedné vrstvy o klasické tloušťce 12mm. Avšak pokud se desky použijí silnější a ve více vrstvách, tak nám ve stavbě zajistí dostatečnou tepelně akumulační vrstvu. Timber Frame Dining Rooms DarreTFHLakeGlennvilleNC-002Například v případě, když v zimě svítí slunce a máme dostatečně prosklené jižní plochy, tak je tato vrstva desek schopna do své hmoty pojmout dostatečné množství tepla, které v případě výpadku otopné soustavy či zapomenutém otevřeném okně, bude předáváno chladnému vzduchu v prostoru. Tím nedojde k teplotnímu šoku, na který nedokáže žádná otopná soustava rychle reagovat. Množství pohlceného tepla závisí na tloušťce dotyčné vrstvy a především na její tepelné kapacitě (značí se C).

Tepelná akumulace

Timber Frame Home Design McKinleySmith 040Timber Frame Homes custom timber frame home plans Lake Glennville NC 020Tepelnou akumulaci jak obvodové stěny, tak i příčky a její vliv na teplotní stabilitu interiéru, lze nejlépe vyjádřit za pomoci plošné tepelné kapacity (vztaženo na plochu stěny). Tepelná kapacita je množství tepla (joul), které bylo stěnou pohlceno/vydáno při ohřátí či ochlazení o jeden °K (případně °C).
Je tedy jasné, že nejníže na žebříčku tepelné kapacity jsou tepelné izolanty a naopak jedny z nejlepších akumulačních materiálů jsou například beton, vápenopískové cihly, kámen atd. Obecně tedy platí – čím těžší – tím lepší.

Tepelnou akumulaci stavby rozhodně zlepšuje množství různých předmětů v prostoru – například masivní nábytek či knihy.

Timber Frame Kitchens TeedsMay2008-024Tepelná akumulace nepomáhá pouze v zimě, ale i v létě je velmi vítanou vlastností, neboť v případě horkých dnů se stavba tak rychle neohřeje. Například v noci je vhodné otevřít okna či spustit vzduchotechniku, chladný vzduch vnikne do stavby a postupně se jím ochladí veškeré stěny a předměty. Vrstvy, které mají vysokou tepelnou kapacitu, jsou schopny překlenout nejhorší denní období – návraty domů jsou poté jak návraty do ráje.
Někteří odborníci se přiklání i k výstavbě příček z klasických zdících materiálů. Tepelná setrvačnost takové stavby bývá až v řádech několika dní bez nutnosti vytápění/chlazení.

Zdroj foto http://www.cabincreektimberframes.com

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop