Tisk
Difuzně otevřená a uzavřená stěna - rozdíl v rosném bodu

Difuzně otevřená a uzavřená stěna - rozdíl v rosném bodu

Administrator | Čtvrtek, 21. srpen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Vybíráme z otázek našich stavebníků: je rozdíl v difuzně uzavřené a otevřené konstrukci z hlediska rosného bodu? Přečtěte si odpověď odborníka.

Difuzně otevřená konstrukce

difuzně otevřená stěnaZ hlediska rosného bodu je poměrně velký rozdíl mezi oběma konstrukcemi. Difuzně otevřená skladba je již z principu navržena tak, aby umožňovala průchod molekul vodní páry konstrukcí. Takovou konstrukci je ale nutné dobře navrhnout s ohledem na parobrzdnou vrstvu (kašírované sádrovláknité desky, OSB desky a podobně), která musí brzdit průchod těchto vodních par z interiéru směrem do exteriéru.

Tato vrstva musí zároveň splnit přísná kritéria na vzduchotěsnost celé konstrukce. K rosnému bodu musí v difuzně otevřené konstrukci docházet v minimálním měřítku a ideálně na vnější straně konstrukce směrem do exteriéru. Po stránce stavební fyziky je třeba dobře navrhnout plášť konstrukce s dostatečně silnou vrstvou tepelné izolace na fasádě domu. Je také důležité, aby omítkový systém na fasádním izolantu měl co nejmenší difuzní odpor. Doporučuji používat pouze certifikované systémy se zárukou na ucelený systém izolantu a omítkového systému.

Difuzně uzavřená kontrukce 

 difuzně uzavřená stěnaV případě difuzně uzavřené konstrukce se používá na vnitřní straně konstrukce parozábrana (nejčastěji PE fólie), která zamezí průchodu vlhkosti do konstrukce a jejímu srážení uvnitř konstrukce. Nicméně i při sebekvalitnějším provedení parotěsné vrstvy je třeba navrhnout dostatečně silnou vrstvu fasádního izolantu (nejčastěji fasádní polystyren).

Tato adekvátní vrstva fasádního izolantu by nám měla pomoci v případě, že dojde k nechtěnému porušení parotěsné fólie a následnému průchodu vlhkosti do konstrukce. K rosnému bodu by v tomto případě mělo dojít maximálně na vnější straně fasádního izolantu, což zabezpečí dostatečná vrstva této izolace. Z pohledu bezpečnosti a možného vzniku kondenzace je tedy bezpečnější konstrukcí difuzně otevřená, která s průchodem vlhkosti počítá již při samotném návrhu konstrukce.

Vlastimil Makovec, společnost ATRIUM s.r.o.

Tuto i jiné otázky včetně odpovědí odborníků najdete v rubrice Stavíme dřevostavbu našeho tištěného časopisu Dřevo&Stavby. Vyplatí se objednat výhodné předplatné, ať vám žádné zajímavé informace neuniknou.

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop