Tisk
Dřevo kácené v zimě a v závislosti na fázi měsíce?

Dřevo kácené v zimě a v závislosti na fázi měsíce?

Dagmar Čechová | Čtvrtek, 04. září 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Vybíráme další z otázek našich stavebníků: jaký vliv má dodržení tradičních postupů při přípravě dřeva pro dřevostavbu (například kácení v zimě, volba času kácení podle lunárního kalendáře a podobně) na jeho kvalitu a životnost? Je nutné se tím řídit při stavbě moderní dřevostavby? Přečtěte si odpověď odborníka:

dřevo les slunceVliv dodržení tradičních postupů při přípravě dřeva je významný. Dřevo kácené v zimě i volba času kácení podle lunárního kalendáře se vyplatí. Dřevo obsahuje málo volné vody, je pevnější, tolik se nekroutí a nepraská.

dřevo pokácenéSamozřejmě je to vhodné i pro moderní dřevostavbu. Použil jsem tyto postupy na několika stavbách. Tesaři, kteří s takovým dřevem pracovali, byli s jeho vlastnostmi spokojeni.

dřevo káceníDůležitým aspektem je také to, že investor přesně ví, jaké dřevo dostává a používá. Těžba dřeva podle lunárního kalendáře vyžaduje osobní dohled nad procesem kácení. Investor se tak může blíže seznámit s dřevaři a lesníky a dalšími lidmi, kteří těžbu po dohodě zajišťují.

Ak. arch. Oldřich Hozman, studio ARC

foto: Dagmar Čechová

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop