Časopis DŘEVO&stavby 6/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 6/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Dřevo na cihle a betonu - kombinace stavebních materiálů

Dřevo na cihle a betonu - kombinace stavebních materiálů

Lucie Němcová | Pondělí, 07. prosinec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Čas od času se rádi podíváme na zoubek konstrukcím, v nichž je dřevo kombinováno z dalšími stavebními materiály, jako je cihla, beton nebo ocel. Historicky jde o naprosto přirozený způsob stavění, který těžil z předností každého použitého materiálu, a dodnes má v řadě případů své opodstatnění.

 

"V historii architektury nejenom rezidenční výstavby v podstatě neexistuje příklad domu, kde by se nekombinovaly konstrukční systémy dřevostavby a zděného, kamenného, nebo v současnosti i betonového domu. A víte proč? Je to totiž racionální. Už naši předci věděli, že každé konstrukční řešení má svoje a že je potřeba využít přednosti zděných konstrukcí především pro jejich životnost, prostorovou tuhost a požární odolnost, stejně jako dřevěných konstrukcí, které přinášejí tepelnou izolaci, prostorovou tvárnost, snadnou přestavitelnost, možnost zastřešení a zastropení a v neposlední řadě typickou útulnost,“ vysvětluje architekt Tomáš Klanc.

Jak vypadalo typické venkovské stavení?

Podíváme-li se na klasický vesnický dům z minulého a předminulého století, který je předobrazem dnešních rodinných domů, uvidíme prototyp kombinované stavby – je postaven na zděném přízemí, kde se často nacházely hospodářské prostory jako chlévy, černé kuchyně, síně, haly, schodiště a podobně. Na něm jsou nabaleny obytné prostory, ať již v rozšířeném přízemí nebo v patře, které jsou zvětší části dřevěné celé i včetně stěn, nebo alespoň zastropené nebo zastřešené dřevěnými trámovými konstrukcemi. Nakonec i typicky prvorepublikový činžovní dům na Vinohradech či v Dejvicích je tvořen kombinovanou konstrukcí s dřevěnými trámovými stropy. Při podrobnějším prozkoumání zjistíme, že rozdělení vnitřních prostor mezi zděné a dřevěné konstrukce odpovídá převládajícím výhodám jednotlivých konstrukčních systémů.

01 (Tomas Klanc - Klanc architekti)

 

„Desítky rozhovorů s mými klienty, kteří chtějí postavit rodinný dům, potvrzují, že je nám lidem až na drobné výjimky archetypálně dáno, že se v prostoru, kde je na stropě přiznaná konstrukce pohledových dřevěných trámů cítíme příjemněji a útulněji, než pod bílým sádrokartonovým stropem,“ doplňuje Tomáš Klanc.

Přiznané dřevěné konstrukce v interiéru

Rozlišení podle typologie:

  • Ploché střechy
  • Sedlové a pultové střechy
  • Trámové stropy

Rozdělení podle použitých materiálů na konstrukci střechy/stropu:

Čistě dřevěné

Uložení dřevěné konstrukce na zdivo je řešeno za pomoci přiznaných nebo skrytých trámů či pozednic. Je praktické, když je dispozice příček a obvodových nosných stěn podřízena osové vzdálenosti mezi stropními/střešními trámy. „Doporučuji na stropní trámy používat lepené prvky BSH, záklop lze řešit biodeskami nebo palubkami. V případě palubek je však třeba počítat s tím, že dojde časem k objemovým změnám a k propsání spár mezi jednotlivými palubkami,“ upozorňuje Tomáš Klanc.

03 (Tomas Klanc - Klanc architekti)

Kombinované dřevo-ocelové

Uložení trámu na zdi je řešeno pomocí vložení těchto trámů mezi pásnice ocelových průvlaků IPE, UPE či HEA (označení různých typy ocelových profilů). Výrazně lépe se při tomto konstrukčním řešení začišťuje připojovací spára mezi omítkou zdiva a ocelovými průvlaky. Je ideální, když se ocelové prvky stropu rozmístí v půdorysu tak, že v podstatě kopírují pozice nosných zdí příčného nebo podélného konstrukčního systému domu. Ocelové prvky jsou zabetonovány přímo se stropními věnci, nebo jsou za pomoci kotvících plechů shora na věnce připevněny.

Spřažené dřevo-betonové

Jde zřejmě o nejsofistikovanější způsob, jak udělat přiznaný trámový strop a přitom vyřešit jinak snížený akustický kročejový útlum čistě dřevěných konstrukcí, které samozřejmě díky své objemové hmotnosti nemohou v akustických parametrech konkurovat betonu. Spřažení konstrukce dochází tím, že na palubkový nebo biodeskový záklop nalijeme betonovou desku tloušťky přibližně osm centimetrů. Tato železobetonová deska je spřažena s nosnými trámky dřevěného stropu pomocí vrutů, které jsou zavrtány do těchto trámků a současně propojeny s výztuží ŽB desky. Záklop stropu je ochráněn proti protečení betonu samolepicí asfaltovou lepenkou, která může plnit i funkci pojistné hydroizolace nebo parozábrany.

Odborná spolupráce Ing.arch. Tomáš Klanc, Foto Vavřinec Menšl

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop