Tisk
Kvalita materiálů pro obklady a palubky

Kvalita materiálů pro obklady a palubky

Redakce | Pondělí, 04. leden 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud plánujete rekonstrukci podlahy nebo stavbu verandy, určitě oceníte náš přehled jakostních tříd dřeva. Jaké máte možnosti a jak kvalitní materiál můžete koupit?

 

Pokud budete kupovat obkladové či podlahové palubky, setkáte se běžně se čtyřmi jakostními třídami: A, B, AB a C. Třídění vychází z normy ČSN 492110 resp. ČSN EN 13990. U profilů se posuzuje pouze lícová strana. Norma specifikuje množství a rozsah přirozených vad pro třídu A a B. Třída AB obsahuje min.40 % dílců třídy A a 60 % dílců třídy B.

Kvalita záleží hlavně na vašich požadavcích

Dílce nesplňující požadavky třídy A ani B musí plnit základní požadavky pro použití jako palubka. Pro jakou jakostní třídu se při nákupu rozhodnout, záleží tedy zejména na individuálních estetických požadavcích. Pro někoho může být podlaha s velkým množstvím suků, dření či barevnými rozdíly nepřijatelná, pro jiného je naopak takové dřevo zajímavé.

S nižší jakostní třídou budete mít ale při pokládce či montáži více práce. Čeká vás určitě více řezání, tmelení a broušení. Nezapomeňte tedy tyto vícenáklady započítat do celkové ceny, až se budete rozhodovat, jakou jakostní třídu zvolit.

Pozor na vlhkost dřeva

Jakostní třídění, ať už konstrukčního či nekonstrukčního dřeva, nemá žádnou souvislost s jeho vlhkostí. Běžně se stavební řezivo dodává čerstvě pořezané, tj. vlhkost 40-50 %. Některé pily nabízí na objednávku řezivo vysušené na vlhkost 14-16 %.

Se změnami vlhkosti ve dřevě (ke kterým dochází v závislosti na změně vlhkosti prostředí) však dochází k objemovým změnám dřeva – k bobtnání a sesychání. Aby vlhkostní změny neovlivňovaly funkci konstrukcí, je pro různé konstrukce nutné dodržet uvedené maximální hodnoty vlhkosti:

  • Tesařské konstrukce dřevo vlhkosti max. 20 %,
  • truhlářské stavební práce se max. 12–14 %,
  • nábytek do místností vytápěných kamny 10–12 %,
  • nábytek v místnostech s ústředním topením 8–10 %, pro lepené prvky 6-8 %.

Požadovaná vlhkost dřeva konstrukčních prvků musí být uvedena v projektové dokumentaci. Požadavek se odvíjí od prostředí, ve kterém budou umístěny a podle typu spojovacích prvků. Dřevo by mělo být vysušeno na takový stupeň vlhkosti, jaký předpokládáme ve stavbě a v průběhu jejího užívání (stavba vystavena povětrnostním vlivům - 18 %, otevřená, ale zastřešená stavba - 15 %, uzavřená stavba nevytápěná - 12 %, uzavřená vytápěná - 9 %).

Podlahové palubky jsou dodávány obvykle s vlhkostí 9±2 % pro vytápěné prostory v interiéru nebo 17±2 % pro jiná použití.

Text: Ing. Šárka Penkalová

                   Jak se třídí stavební řezivo:

řezivo - perex

 

Třídění a kvalita konstrukčního dřeva

 
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop