Dřevo ve své ryzí podobě

Dřevo ve své ryzí podobě

Dagmar Šimonová | Pondělí, 13. červen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Masivní dřevěné panely označuje většina výrobců za novou generaci dřevostaveb. Není se také čemu divit, v poslední době se totiž staly právě jedním z nejperspektivnějších způsobů výstavby dřevěných domů a o jeho nově nabyté důležitosti svědčí vznik několika významných výrobních kapacit v zahraničí i zacílení světových veletrhů. I v České republice se stavbám z masivních dřevěných panelů daří najít si své místo.

Progresivní technologie dřevostaveb jednoznačně táhnou stavebnictví kupředu – vždyť i v době ekonomické krize jsou jediným rostoucím segmentem stavebnictví, a to nikoliv pouze procentuelně, ale i v absolutních číslech. Silně tomu napomáhá i stále oblíbenější konstrukční materiál – masivní dřevěné panely, které jsou hojně rozšířeny především v německy mluvících zemích, svou cestu si však rychle našly i do českých luhů a hájů. Nejčastěji se jedná o realizace z CLT panelů (cross laminated timber – křížem lepené dřevo), i na českém trhu však už najdeme také jiné typy – masivní panely, jejichž elementy jsou k sobě kotveny pomocí mechanických spojovacích prostředků, ať už kovových nebo dřevěných.

Nová dimenze bydlení – život v masivu

Mnoho lidí neuznává klasické technologie dřevostaveb z důvodu malého podílu skutečného dřeva v konstrukci – stavby sloupkové nebo panelové se tak často neoznačují jako dřevostavby, ale jako stavby na bázi dřeva, protože konstrukce je velkou měrou tvořena izolacemi a deskami na bázi dřeva nebo sádry. Jediným východiskem pro takové stavebníky byly ještě před několika lety pouze masivní dřevěné konstrukce – sruby a roubenky, které však nejsou vhodné do každého druhu zástavby.

stavba domu z dřevěných panelů

 

Masivní dřevěné panely jsou odpovědí na toto zadání – v řadě ostatních výhod pro klasického stavebníka jasně vede možnost přiznat dřevo ze strany interiéru a vpustit tak voňavý a příjemný materiál do domu. Architektonicky zajímavých realizací se dosahuje kombinací dřevěných panelů, pohledového betonu, kamene nebo barevných maleb, které se dají aplikovat v případě obložení interiéru sádrokartonem nebo sádrovláknem.

Vícepodlažní dřevostavby mají zelenou

Vlastností velmi zajímavou zejména pro stavitele je pak překvapivá prostorová tuhost, kterou panely složené z několika křížem poskládaných vrstev dřeva mají. Díky tomu velice vzrostla oblíbenost masivních panelů v Kanadě, kde legislativa umožnila budování dřevostaveb s výškou nad čtyři nadzemní podlaží. Masivní dřevěné panely jsou právě pro vícepodlažní dřevostavby díky své velké tuhosti ideální a až do osmi nadzemních podlaží dokážou splnit veškeré technické požadavky stejně jako ostatní stavební materiály. V poslední době se CLT prosazuje i při realizaci mrakodrapů - posledními úspěšnými stavbami v této oblasti jsou HoHo ve Vídni nebo norský mrakodrap Mjös, jejíž výška má dosáhnout 84,5 metru, o 20 metrů tedy převýší petřínskou rozhlednu v Praze.

 

dřevěné panely - instalační prostupy a drážky

 

Vzhledem k trendu stavění ze dřeva, který je každý rok silnější a silnější, a vzhledem k tlaku na legislativní omezení, můžeme předpokládat, že podobné stavby budeme vídat za několik let i u nás.

Dům jako stavebnice

Masivní dřevěné panely jsou tvořeny ze tří až sedmi navzájem kolmých vrstev, nejčastěji ze smrkového dřeva, které jsou vzájemně za studena lepeny a lisovány, popřípadě kotveny mechanickými spojovacími prostředky z kovu nebo tvrdého dřeva. Výroba panelů umožňuje realizovat zakázky individuálně, není tedy nutné kvůli finanční výhodnosti vyrábět tak zvaně na sklad.

dřevostavba - CLT panely

 

Panely se vyrábějí ve standardizovaných tloušťkách a šířkách, omezených převážně možností dopravy. Podle konkrétního projektu pak CNC stroj připraví panely s otvory pro okna a dveře a všemi drážkami pro rozvody vody, odpadů a elektřiny. Panely přiveze na staveniště kamion a jeřábem je v řádech několika hodin sestaví dohromady. Z masivních dřevěných panelů se vyrábějí jak svislé nosné konstrukce, tak stropy a střecha. Pokud se v interiéru ponechá pohledové dřevo, dům se z vnější strany obalí tepelnou izolací, vsadí se okna a dveře, zhotoví se fasáda a střešní krytina a dům je v rámci několika dnů postaven.

Novatop versus DEKpanel

Na českém trhu je v současné době nejsilnějším dodavatelem masivních dřevěných panelů společnost AGROP NOVA se svým systémem NOVATOP. Panely se skládají z navzájem křížem poskládaných vysušených smrkových lamel, které se lepí ve všech směrech a zajišťují tak produktu tvarovou i rozměrovou stálost. Nováčkem letošního roku je společnost DEKTRADE s DEKPANELy, které se snaží vyplnit mezeru na českém trhu. Jsou totiž spojovány kovovými spojovacími prostředky zcela bez použití lepidel. I tato společnost, stejně jako AGROP NOVA, nenabízí pouze jednotlivé produkty, ale ucelený systém s kompletními podklady pro navrhování, provádění a kontrolu staveb. „Základní myšlenkou DEKPANELu je nabídnout zákazníkovi hotový fungující produkt. V praxi to znamená, že jsme se při vývoji systému nespokojili pouze s výpočtovým posouzením skladeb a detailů, ale vše jsme ověřovali reálnými zkouškami v laboratořích. Nejrozsáhlejší byly akustické zkoušky, při kterých jsme měřili všechny skladby a testovali, zda budou ve stavbě skutečně fungovat. Akustické výpočty totiž poskytují značnou 'vůli',“ říká Ing. Jiří Skřipský, produktový manažer společnosti DEKTRADE.

dřevěný panel - interiér

Pokud investor požaduje panel zcela bez použití lepidel i kovových spojovacích prostředků má možnost zvolit zcela přírodní produkt Thoma Holz100, jehož jednotlivé vrstvy jsou navzájem spojeny bukovými kolíky, které se ve vysušeném stavu aplikují do předvrtaných otvorů, nasají okolní vlhkost, zvětší svůj objem a pevně semknou jednotlivé vrstvy panelu k sobě.

Kouzelné vlastnosti masivního dřeva

Kromě vynikajících statických parametrů oslní masivní panely i velmi dobrými akustickými vlastnostmi a dlouhou požární odolností, která je způsobena právě masivností nosných elementů, jež pomalu odhořívají. Ke kolapsu konstrukce tak dochází až po několikahodinovém intenzivním požáru. Diskutovanou vlastností je také neprůvzdušnost a tedy vhodnost panelů pro použití ve velmi úsporných, pasivních domech, které se právě kvůli této veličině musí podrobovat blower door testu. Výrobci systémů s lepenými panely garantují jejich neprůvzdušnost v celé ploše panelu a ukazují realizačním firmám vhodné spojování mezi jednotlivými elementy, které zajistí neprůvzdušnost celé konstrukce. U mechanicky kotvených DEKPANELŮ je pak neprůvzdušnost zajištěna parobrzdnou fólií, která je již při výrobě zakomponována mezi vrstvy panelu a je tak chráněna vůči mechanickému poškození během stavby.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop