Návštěva dřevostavby ze slámy, ve které ale nenarazíte na jediné stéblo

Návštěva dřevostavby ze slámy, ve které ale nenarazíte na jediné stéblo

Dagmar Šimonová | Sobota, 19. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

O dobrých tepelněizolačních vlastnostech i jiných kvalitách slámy vědí lidé už po generace. A protože dnešní trendy jasně směřují k používání co nejvíce ekologických materiálů, je jasné, že sláma ve stavebnictví zažívá renesanci. Bydlet v domě ze slámy ale neznamená bydlet ve stohu. Pojďte se s námi podívat do dřevostavby ze slámy, ve které ale nenarazíte na jediné stéblo…

Dřevostavba ze slámy"


Vedle rostoucího trendu používat balíky slámy nejen jako tepelnou izolaci obvodových stěn, ale dokonce jako nosný stavební materiál, se na našem trhu stále častěji hovoří o jiné formě tohoto přírodního materiálu – kompaktních deskách, slaměných Ekopanelech, které se jako obkladový materiál používají u montovaných konstrukcí dřevostaveb.

S klasickým balíkem slámy toho kromě stejné výrobní suroviny mají společného jenom málo. Díky prověřeným postupům a konstantním podmínkám výroby mají jasně definované vlastnosti, přesné rozměry i ustálené montážní metody. Do domu v malebné vesničce ve východních Čechách nás pozval jednatel a obchodní ředitel společnosti EKOPANELY CZ Jan Bareš.

Věděli jste, že z Ekopanelů si můžete nechat postavit nejen individuální ale i TYPOVÝ DŮM?

drevostavba-ekopanelydrevostavba-ekopanely

 

Po dožití stačí zkompostovat


Slaměné panely, ze kterých je dům postaven, se vyrábějí především z pšeničné slámy lisované za vysoké teploty a tlaku ve speciálním tvářecím lisu. Úspěšně odzkoušeno je také lisování ječné slámy a slámy rýžové. Slisovaná orientovaná slaměná vlákna jsou obalena recyklovanou lepenkou.

Protože veškeré materiály použité při výrobě jsou organického původu, je Ekopanel stoprocentně recyklovatelný. Pokud se odstraní všechny materiály použité na povrchové úpravy, je možné ho i kompostovat a vrátit zpátky přírodě.

Ekopanely jsou určeny k obkladům a opláštění nosných konstrukcí. Nejsou tedy konstrukčním prvkem, proto jsou často kombinovány právě s nosným konstrukčním systémem dřevostaveb, jako je tomu u tohoto domu. Zde jsou použity, podobně jako OSB desky nebo sádrokarton, k opláštění konstrukce ze strany interiéru i exteriéru.

Prostor v konstrukci – mezi vnitřním a vnějším slaměným panelem – je vyplněn přírodní nebo minerální tepelnou izolací bez použití parozábrany. Povrch panelu je připraven pro různé způsoby tenkovrstvých povrchových úprav "pod malbu".

Slaměné Ekopanely se s úspěchem využívají při budování samonosných, požárně odolných příček, v konstrukci suchých podlah, podhledů, šikmin. Při výstavbě se dají snadno formátovat a opracovávat pomocí dostupného ručního nářadí, jako je ruční okružní pila, přímočará pila, vrtačka nebo drážkovací frézka. Výstavba je navíc usnadněna výrobou na míru.

drevostavba-ekopanelydrevostavba-ekopanely

 

Tepelná stabilita i bez akumulačních stěn


Problémem některých dřevostaveb bývá tepelná stabilita interiéru. Lehká stěna dřevostavby, složená hlavně z izolačních materiálů, má totiž malou tepelnou kapacitu a při výrazné změně teploty nedokáže uvnitř domu udržet konstantní podmínky.

Velmi významnou vlastností slámy je její schopnost akumulace tepla. Tepelná kapacita slaměných Ekopanelů je srovnatelná s tepelnou kapacitou měkkého dřeva a významně tak pomáhá při vyrovnávání se s rychlými změnami teplot. I bez budování akumulačních stěn z masivních materiálů tak slaměné panely zajišťují teplotní stabilitu objektu.

Využitím dobrých vlastností slámy a eliminací jejích slabin vznikl zajímavý produkt, který tento organický stavební materiál povyšuje na naprosto běžný deskový prvek využívaný při realizaci dřevostaveb stále častěji.

Návštěva domu ze slaměných panelů nás přesvědčila o tom, že dům ze slámy může vypadat jako každý jiný a dobře sloužit svým majitelům, kteří z něj láskyplnou péčí udělali svůj domov. Díky krásnému místu, kde dům stojí, a díky šikovným rukám, jež se starají o zahradu, zapadl do svého okolí tak, jako by tu stál odjakživa.

DALŠÍ REALIZACE A INFORMACE: Další zajímavé realizace dřevostaveb z EKOPANELŮ

drevostavba-ekopanely-interierdrevostavba-ekopanely-interier-kuchyne

 

Komentář dodavatele

Naše rodinná firma vyrábí EKOPANELY jako monopolní výrobce v Čechách již od roku 1999. Po ohlédnutí za tímto obdobím máme příjemný pocit z toho, že jsme mohli tímto přírodním a ekologickým stavebním prvkem přispět k rozvoji dřevostaveb u nás i v zahraničí. Že jsme dále pokročili ve využívání suchého procesu výstavby z přírodního materiálu, procesu, o který historicky projevuje zájem i celé stavebnictví. Nejlepším oceněním kvality našich EKOPANELů je však spokojenost zákazníků, investorů a odběratelů. Rodinný dům, který jsme čtenářům představili, je toho příkladem. Chci i touto cestou poděkovat investorům a majitelům tohoto domu za pohodový průběh stavby i za nádherně navrženou a udržovanou zahradu okolo domu.

Jan-Bareš-Ekopanely
Jan Bareš
EKOPANELY SERVIS CZ s.r.o.

drevostavba-ekopanely-interierdrevostavba-ekopanely-interier

 

                       Věděli jste, že slaměnné EKOpanely:

  • Mají tepelnou setrvačnost 11,8 hodin? To znamená, že teplo proniká do prostoru objektu z exteriéru s tímto zpožděním. V létě se tedy dům do rána „nachladí“ a chlad si udrží až do večera. V zimě se dům naopak přes den nahřeje a teplo si udrží až do rána.
  • Jsou klasifikovány jako zdravotně nezávadný a ekologický výrobek? Suroviny k jeho výrobě jsou získávány z přírodních obnovitelných zdrojů, je plně recyklovatelný a společnost zdarma odebírá odřezky z montáže pro opětovné použití.
  • Mají ve světě 60letou tradici a používají se ve více než 50 zemích?
  • Při zvýšené vlhkosti vzduchu absorbují vlhkost do vnitřní pórovité struktury a při snížení vlhkosti vzduchu ji naopak pozvolna uvolňují do okolního prostředí? Tento mechanismus příznivě ovlivňuje mikroklima v interiéru.
  • Mají vysokou schopnost tepelné akumulace a významně se tak podílejí na udržení tepelné stability interiéru v letním i zimní období.
  • Se nejčastěji používají pro interiérové samonosné příčky? Díky možnosti zhotovit je na míru je montáž rychlá a bez nutnosti budování nosné konstrukce jako je tomu u OSB nebo sádrokartonu.
  • Umožňují aplikaci běžných povrchových úprav, jako je malování, lepení obkladů, tapetování, štukování?
DaS 1-2014
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop