Jak se staví roubenka

Jak se staví roubenka

Redakce | Pondělí, 10. říjen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevo je odjakživa pro člověka velice příjemný a teplý materiál a doslova nás obklopuje v každodenním životě. Jako stavební materiál má nenapodobitelné a v dnešní době i ekonomicky výhodné vlastnosti, které zatím nemá žádný jiný na naší planetě. Dřevo je především esteticky pěkné a asi nenajdeme nikoho, komu by se nějaká dřevěná stavba nelíbila. Málokdo však ví, že používáním výrobků ze dřeva také velmi významně chráníme přírodu.

Trvanlivost dřeva dokazují staré roubenky a dřevěné konstrukce v pyramidách

Na výrobu cihel, cementu, plastů a jiných stavebnin je potřeba mnohem více energie než na zpracování dřeva. Dřevo je obnovitelný zdroj a každý rok v českých lesích přiroste přibližně osmnáct milionů metrů krychlových dřevní hmoty a my máme možnost ji vytěžit, nebo nechat ladem. V posledních letech se u nás těží přibližně patnáct milionů kubíků dřeva, tedy méně než přiroste. O vynikající trvanlivosti dřeva svědčí nejen naše staré roubenky, které pochází až z 15. století, ale dřevěné konstrukce najdeme i v egyptských pyramidách. Při dnešních stavebních technologiích mají dřevěné stavby opravdu velký potenciál dožít se vysokého věku.

01 x Základy a deska jsou pro roubené stavby stejné jako pro zděné stavby02 x Výroba roubených konstrukcí ve výrobní hale03 x Dilatační napojení příčky u stropu pomocí dřevěných lišt

 

Největším nepřítelem roubenek je vlhkost

Největším nepřítelem dřeva je vlhkost, kterou k životu potřebují všechny dřevokazné procesy. Proto už při tvorbě projektu se musí pamatovat na tato opatření: výběr vhodného pozemku, posazení srubových stěn minimálně 20 cm nad terén, vyspádovat ho směrem od stavby, zaručit správnou funkci střechy, počítat s jejími delšími přesahy, použít vhodné nátěry dřeva. Pokud zajistíme dobrou ochranu dřevěných konstrukcí proti vlhkosti, jak spodní tak z povětrnosti, jsou dřevostavby z masivu skoro nezničitelné.

Typické znaky roubenky

Roubenka je u nás vžitý název pro dřevostavbu z masivního dřeva, v rozích roubené speciálními plátovými spoji, nejčastěji rybinovými. Přesahy trámů v rozích jsou pouze u horních trámů nesoucích stropy a střechu. To je hlavní rozdíl oproti srubům, kde jsou rohové přesahy odspodu stavby až nahoru. Roubenky jsou nejčastěji stavěny ze čtyřstranně opracovaných trámů (řezaných nebo tesaných), méně často z dvoustranně seříznutých trámů tzv. povalů. To znamená, že stěny jsou rovnější ve srovnání s přírodním tvarem srubových stěn.

04 x Detail interiéru nedokončené roubenky05 x Detail osazeného okna v roubence06 x Detail zdobeného rámu dveří v roubence z povalů

 

Technologie výroby roubenek

Technologie výroby roubenek a používané materiály jsou podstatně rozmanitější. Trámy mohou být přírodní řezané přímo z kulatiny nebo lepené trámy, tak zvané KVH hranoly. Trámy řezané z čerstvé kulatiny jsou stoprocentně přírodní, ale je nutné počítat se sedáním roubených stěn v průběhu vysychání, kroucením trámů a vznikem prasklin. Naopak lepené hranoly už nesesychají a nepraskají, ale někomu může vadit, že obsahují lepidla. Také cena hranolů je vyšší. Přírodní hranoly se většinou zpracovávají ručně (hoblování, tesařské opracování motorovou pilou ap.). Mezi jednotlivými trámy je mezera, která se vyplní přírodní izolací a zakryje lištou nebo tmelem. Roubenky z lepených hranolů se nejčastěji zpracovávají na speciálních výrobních linkách a CNC strojích. Trámy pak většinou leží přímo na sobě bez mezer a těsnění zajišťuje několik drážek a pérek, případně tenký proužek izolace.

00 x Hotová roubenka s typickou střechou s polovalbami

Dimenze trámů určuje vzhled roubenky a případnou nutnost dodatečného zateplení stěny. Stěny o tloušťce 30 cm a více se zateplovat nemusí a člověk pak bydlí v opravdu dřevěném domě. Naše firma vlastní certifikát pro roubenou stěnu tloušťky 30 cm potvrzující součinitel prostupu tepla U = 0,26 W/m2K. Stěny menších tlouštěk je nutné dodatečně zateplit konstrukční izolační vrstvou a znovu obložit nejlépe z interiéru, aby vyhověly požadavkům norem pro rodinné domy. Tím se však většinou uzavře masivní dřevěná stěna.

Poloroubenka je stavba částečně roubená z trámů a částečně zděná. V případě přírodních hranolů je však potřeba vyřešit sedání dřevěných konstrukcí.

Dřevěná stavebnice

V drtivé většině probíhá výroba roubených konstrukcí ve výrobních prostorech dodavatelské firmy. Trámy se pak očíslují, připraví se prostupy pro elektroinstalaci, konstrukce se rozeberou a převezou na stavební místo. Parametry spodní stavby (základová deska, podsklepení atd.) jsou stejné jako pro jakoukoliv jinou stavbu. Samotná stavba roubenky je pak obyčejná skládačka. Jednotlivé trámy se podle čísel pokládají na sebe. Mezi trámy se samozřejmě vkládá izolace a průchodky pro elektroinstalaci se zasunují do připravených otvorů. Masivní dřevěné konstrukce tlouštěk 25 cm a více není potřeba kolíkovat. Subtilnější konstrukce se pak kolíkují nebo stahují závitovými tyčemi. Konstrukci je dobré co nejdříve zastřešit, aby dřevo zbytečně nemoklo. Dokončovací práce jako lištování, tmelení, příprava okenních otvorů se dělají až po dokončení střešní krytiny. Nátěry se provádí po vyschnutí dřeva pod dvacet procent vlhkosti.

Detail zdobeného rámu dveří v roubence z povalů

 

Při dokončovacích a instalačních pracích je nutné brát v úvahu větší vertikální pohyby dřevěných stěn a používat dilatační prvky. Pro nastěhování a používání stavby k bydlení platí pravidlo nespěchat. Doporučujeme minimálně jeden rok počkat, aby se první zimu nemuselo ve stavbě topit na více než deset, maximálně patnáct stupňů. V případě, že dřevostavbu z masivu dokončíte příliš brzy, dřevo není dostatečně vyschlé a při vytápění na normální teplotu dochází k šokovému vysoušení trámů, které stavbě neprospívá.

Text a foto Pavel Pacák, Sruby Pacák s.r.o.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop