Tisk
Milujete luxus? Pořiďte si luxusní prosklenou dřevostavbu na klíč.

Milujete luxus? Pořiďte si luxusní prosklenou dřevostavbu na klíč.

Redakce | Pátek, 11. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Máte favorita mezi technologiemi dřevostaveb? Nebo se rozhodujete mezi srubem, roubenkou, montovaným domem či sloupkovou konstrukcí? Mezi moderními dřevostavbami se tak trochu vyjímají stavby, které na první pohled vnímáme jako kombinaci trámů a skla. A tím také jsou, i když tvářit se můžou i jako obyčejné nízkoenergetické domy. Záleží na tom, jak je architekt ztvární.

Stejně jako pro jiné typy moderních dřevostaveb je i pro těžké dřevěné skelety typická rychlá výstavba. V jejich případě nám stačí postavit základní nosnou konstrukci, pokrýt střechu a můžeme bez obav z nepřízně počasí začít pracovat na obvodových stěnách a podlahách. Těžká skeletová konstrukce se skládá z nosných svislých sloupů, vodorovných nosníků a šikmých vzpěr a výztuh. Architektonicky i dispozičně jde o stavební systém, ve kterém lze při navrhování zajímavých dřevostaveb naplno uplatnit tvůrčího ducha.

Variabilní a úsporné dřevostavby

haus06-04DSC04893haus01-18

Jeho velkou předností je už to, že stavbu lze umístit do prakticky jakéhokoli prostředí. V náročnějším terénu lze využít základy na patkách, čímž se elegantně vyhneme betonování základové desky, která obvykle představuje v rozpočtu nemalou položku. Při řešení interiéru se nám pak otevírají široké možnosti pro umístění příček a dělicích stěn. Nezanedbatelné přednosti však má tento typ nízkoenergetických dřevostaveb i z pohledu prosvětlení a energetických vlastností.

Do těžkého dřevěného skeletu lze totiž jednoduše instalovat velké prosklené plochy, které jsou jednak atraktivním prvkem v konstrukci domu, ale zároveň jimi lze dosahovat solárních zisků. To je potřebné zejména nízkoenergetických nebo pasivních dřevostaveb. Nejčastěji se pro tyto typy staveb navrhují tzv. difuzně otevřené skladby stěn. Stěny vyplňující prostor mezi masivními nosnými prvky jsou proto většinou zatepleny minerální izolací, která je z interiéru kryta sádrokartonovou deskou a z exteriéru dřevěným obkladem či prodyšnou omítkou.

haus04-07haus05-10haus02-17

Pro těžké dřevěné skelety se většinou už nepoužívá rostlé dřevo jako v minulosti, ale lepené profily, které se spojují ocelovými styčníkovými prvky. Zachován však zůstává pravidelný rastr staveb, kdy mezi nosnými sloupy mohou být rozestupy zhruba 2,5 až 6 metrů. Díky variabilnosti a statickým přednostem se už i v České republice v posledních letech rozběhly výzkumné projekty na vysokých školách, které mají za cíl tuto technologii popularizovat a prosadit ji také do výstavby vícepodlažních budov.

Inspirace prosklenných dřevostaveb přichází z ciziny

haus06-01Skelety z masivních dřevěných trámů mají dlouhou tradici v mnoha zemích světa. Výše jmenované historické hrázděné konstrukce jsou typické pro německy mluvící země, ale dřevostavby označované jako těžké skelety znají také ve Skandinávii či v USA, kde se prosadilo tesařské umění používané pro stavbu typických dřevěných domů nazývaných „Timber Frame Houses". Inspiraci je ovšem možné hledat i v jiných koutech světa.

Pro objektivitu tématu je třeba dodat, že domy tohoto typu rozhodně nejsou levné dřevostavby. Při pohledu na obrázky by to ale asi čekal málokdo. Orientačně lze uvést, že dřevostavby na klíč pořízené technologií těžkého dřevěného skeletu stojí kolem 30 000 Kč na metr čtvereční podlahové plochy bez DPH a spodní stavby.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop