Tisk
Proč je sádrokarton ideálním materiálem do dřevostaveb?

Proč je sádrokarton ideálním materiálem do dřevostaveb?

Redakce | Čtvrtek, 01. prosinec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Každý stavebník, který se rozhodne stavět rodinný dům a vybere si dřevostavbu, musí vyřešit, z čeho budou příčky, jakou podobu bude mít podkroví a jak vybuduje kvalitní podlahy. Výjimkou je dřevostavba na klíč, kde všechny tyto starosti odpadají, protože je vyřeší dodavatel dřevostavby. Zdravý interiér, tvarovou dokonalost a jednoduchost montáže v sobě spojují různé druhy sádrokartonových konstrukcí.

stena-vario-diffuZákladní výhodou sádrokartonu v interiéru dřevostaveb je snadnost jeho montáže. S tímto materiálem lze jednoduše docílit dokonalého výsledku i při stavbě dřevostavby svépomocí – dobře se spojuje a poměrně lehce se dají vycizelovat detaily, které se při montáži samotné úplně nepodařily.

Výstavba dřevostaveb za použití sádrokartonu je navíc mimořádně rychlá. Samotná montáž moc času nezabere a bydlet můžete prakticky okamžitě po jejím skončení. Jelikož podíl dřevostaveb na celkovém počtu postavených rodinných domů v České republice vytrvale stoupá, mají výrobci sádrokartonů připraveny montážní systémy, které jsou pro dřevostavby přímo designovány.

Výhody použití sádrokartonu

Sádrokarton umožňuje zvýraznit velmi příznivé vlastnosti dřevostaveb. Mezi ně patří skvělé tepelněizolační parametry. „Pokud se dřevěná konstrukce snoubí s izolacemi Isover, dosahuje dobrých izolačních vlastností proti úniku tepla i vynikajících parametrů neprůzvučnosti," doporučuje Ing. Martin Sochor z firmy Rigips.

Sádrokarton v dřevostavbách lze použít při budování interiéru v podkroví, pro vystavění příček i položení podlah. Lze jej použít i pro interiér vlhkého prostředí, jakým jsou například koupelna či dokonce parní lázně. Sádrokarton na dřevo dobře navazuje a pozitivní vlastnosti dřevostaveb zvyšuje.

školka v Ratíškovicích 1Rigips-skolka-Ratiskovice-2015-05-04-022-kopieNejen do rodinných domů

Jedním z příkladů využití sádrokartonu v jiných stavbách než rodinné domy, je stavba mateřské školky v Ratíškovicích na jižní Moravě. Budova má konstrukci ze dřeva, ale design interiéru i obvodový plášť se zakládají na sádrokartonu. Ve všech konstrukcích je použita deska RigiStabil opatřená pro maximálně zdravé ovzduší v interiéru školky technologií Activ´Air, která má schopnost pohlcovat ze vzduchu formaldehyd.

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop