Tisk
Dřevostavba, dřevo a bambus: <small>malá letní škola natírání dřeva</small>

Dřevostavba, dřevo a bambus: malá letní škola natírání dřeva

Redakce | Úterý, 09. srpen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

V našem miniseriálu o natírání dřeva jsme tady s posledním dílem o natírání bambusu. Jak jsme slíbili, povídání o nátěrech bambusu ukončujeme několika názornými ukázkami z průběhu natěračských prací.

Štětec základem úspěchu

P1010268Od odborníků máme několik praktických poznámek: Pro natírání bambusových částí se doporučuje štětec s ne příliš hustým vlasem. Takový, aby na něm ulpívalo pokud možno málo oleje, který se pak dá do bambusu jemně zapracovávat. Je výhodnější raději častěji a málo namáčet, než do oleje ponořit tlustou štětku.

Výběr dobrého štětce je tak jako u každého jiného nátěru velmi důležitý. Raději rovnou rezignujeme na nejlevnější modely, poradíme se s odbornými prodejci a na dřevo i speciálně na bambus si pořídíme kvalitní výrobky. Na jakosti štětce záleží nejen to, zda se nám bude dobře nebo špatně natírat, ale také výsledný vzhled a dlouhodobý efekt nátěru.

Co umí slunce a déšť

72P101028072sedarohozP1010279Obě bambusové rohože na snímcích byly instalovány v jeden čas vedle sebe na vrchu zahradní pergoly. Jsou ze stejného materiálu, při instalaci byly vzhledově zcela totožné. Po třech měsících na slunci je ale všechno jinak: první z nich si zachovala krásnou okrovou lesklou barvu „čerstvého" bambusu, druhá rohož je šedá, bez jiskry, opršelá. Proč ten rozdíl? První byla natřená olejovým nátěrem, zatímco rohož druhá zůstala přírodní, neošetřená.

Kontrast se projeví později

72strechanatrena_napulP1010275Na tomto snímku je natřená levá půlka střešního dílu z bambusu, pravá zatím zůstává nenatřená. Olej dává bambusu mírný matný lesk. Tento efekt není příliš viditelný zdálky, ale zato se projeví po čase právě tím, že materiál si zachová svou původní barvu, strukturu, lesk a celistvost.

A poznámka nakonec: máte-li některé prvky v exteriéru zhotovené v kombinaci dřeva a bambusu, musí být oba tyto materiály natřeny individuálně, každý na základě svých vlastností, nikoliv paušálně jediným nátěrem. Dřevo může být například napuštěno tenkovrstvou lazurou, bambus zase olejem na bambus.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop