Tisk
Dřevokazné houby nesnášejí mikrovlny

Dřevokazné houby nesnášejí mikrovlny

Helena Petáková | Čtvrtek, 24. květen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Likvidace hub mikrovlnami vychází z myšlenky, že dřevo jako souhrn mrtvých buněk obsahuje mnohem méně vody než buňky houby, které mají až 90% vody. Živé organismy tak pohlcují více mikrovlnné energie, přehřívají se a hynou.

Zároveň dochází k přímému biologickému účinku, pravděpodobně na úrovni membránových přenosů, takže organismus, který není bezprostředně opařen, uhyne do tří až čtyř dnů. Tím jsou zlikvidována veškerá biologická stádia houby.

Co jsou mikrovlny

Mikrovlnami označujeme elektromagnetické vlny o vlnové délce od jednoho do sta centimetrů. Mají široké použití - radar, rádiové a televizní vysílání, mobilní telefony... Pro sanace se používá vlnění o vlnové délce 12,2 cm a frekvenci 2,45 GHz. Mikrovlny jsou zachycovány molekulami vody a uvádějí je do pohybu. Pokud pohyb vody není nijak omezen, je voda posunována ve směru záření a vytěsňována z materiálu, který tak schne. V případě, že je voda vázána v buňkách organismů nebo záření působí ze všech stran (mikrovlnná trouba), molekuly vody se rozkmitají, jejich třením se vytváří teplo a materiál se zahřívá. Tímto způsobem je ozařované dřevo nebo zdivo souběžně vysoušeno a jsou v něm likvidovány veškeré živé formy v potřebném rozsahu. Při ozařování se stavební materiál mírně zahřívá, jiný vliv mikrovlny nemají.

Mikrovlny likvidují veškeré biotické škůdce

Hubení červotoče mikrovlnamiPracovní jednotky se přikládají k napadenému dřevuV záběru mikrovlnného pole je rozrostlá houba, ale i larvy dřevokazného hmytu (tesařík krovový, červotoč), zničena stoprocentně a snížením vlhkosti ozařovaného dřeva je odstraněna hlavní podmínka pro její další růst. Při tomto způsobu sanace odpadají další práce, jako jsou tlakové injektáže, hloubkové sanace zdiva, výměny jen částečně napadených konstrukcí a podobně. „Tato metoda likvidace biologických škůdců dřeva je běžně používaná ve světě, u nás je ověřená Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským v Březnici a naše firma ji má potvrzenou vlastní čtrnáctiletou zkušeností," uzavírá Josef Frydrych ze společnosti MYKOS.

Více o dřevokazných houbách se dočtete v článku Poznej svého nepřítele v novém čísle časopisu sruby§roubenky, který je právě na novinových stáncích. V dalším čísle 3/12 "si posvítíme" na dřevokazný hmyz.

 

 

 

 

 

Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop