Tisk
Dřevostavby se bez dobrého stínění neobejdou

Dřevostavby se bez dobrého stínění neobejdou

Administrator | Pátek, 05. červen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Globální oteplování způsobuje, že léto přichází dříve a jaro je kratší. Pokud člověk není příznivcem tropů, uvítá i v létě v interiéru tepelnou pohodu, zpravidla v rozmezí 21-24 °C. Když se ale venkovní teplota šplhá nad 30 °C, nedá se v běžných domech a bytech, dokonce ani v těch dobře izolovaných, udržet příjemná vnitřní teplota bez dodatečných opatření. Dřevostavby jsou na tom ještě o trochu hůře, především kvůli absenci akumulačních hmot, které by teplo absorbovaly.

PWH 9418Klimatizace jen jako nouzové řešení

Pro tepelnou pohodu ve slunečných dnech jsou k dispozici dvě základní opatření – stínění nebo chlazení. Doporučit lze především stínění, protože je ekonomičtější, ekologičtější, ergonomičtější a zdravější. O tom, že klimatizace je „žroutem"energie, nikoho přesvědčovat netřeba. Každý, kdo ji má, ji pocítí v létě i na peněžence. Kromě toho se často projeví její nedostatky i na letních nachlazeních, nevolnostech z tepelných šoků při přechodech z interiéru do exteriéru apod. Závažné problémy s klimatizací mívají kardiaci a revmatici. O něco zdravější je stropní chlazení, ale vstupní náklady a stavební úpravy s ním související jsou velmi vysoké.

Badin Mintal 0018hagofix ano.jpgŽaluzie až o třetinu levnější

Nejjednodušším a často i nejlevnějším řešením je stínění. Na výběr je široký sortiment stínicí techniky, proti slunečnímu záření a udržení tepelné pohody v interiéru jsou nejlepší venkovní žaluzie. Poskytují účinnou ochranu interiérového zařízení před vyblednutím barev, ochranu před nežádoucími pohledy a umožňují plynulou regulaci přirozeného osvětlení a odrážení přímých slunečních paprsků. To přináší úsporu nákladů spojených s klimatizací během letního období. Při vybavení domu exteriérovými žaluziemi tato roční úspora činí až 30 % nákladů spojených s klimatizací.

V zimním období přináší stažené žaluzie významné zlepšení tepelněizolačních parametrů okna – pokud zůstane žaluzie přes noc stažena, zabrání se přechodu tepla a nechtěnému úniku tepla do exteriéru. V létě dokáže dobré stínění udělat 7 až 10 stupňový rozdíl mezi exteriérovou a interiérovou teplotou.

Foto K-system

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop