Tisk
Výběr kvalitních a bezpečných garážových vrat jednoduše ve 2 krocích

Výběr kvalitních a bezpečných garážových vrat jednoduše ve 2 krocích

Administrator | Úterý, 20. říjen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Výběr správných garážových vrat není úplně jednoduchý. Existuje několik různých typů a na trhu se vyskytuje mnoho firem, které vrata vyrábí. Některá jsou kvalitnější, jiná o poznání méně. Jak poznat ta skutečně kvalitní garážová vrata? A na jaké bezpečnostní prvky se zaměřit? Na to se podíváme v tomto článku, který by vám měl pomoci při výběru nových vrat do garáže.

 

1. Nejdříve zvolte typ vrat

Prvním krokem je zvolení konkrétního typu vrat. Garážová vrata se liší v mnoha věcech a od tohoto výběru se následně budou odvíjet i parametry, které je nutné sledovat. Všechna vrata by měla být maximálně bezpečná, ale každý z typů má zcela jiné prvky, které to zajišťují.

Sekční garážová vrata

Jedná se o nejpoužívanější typ garážových vrat v dnešní době. Vrata fungují na principu, kdy při otevírání vyjíždějí po kolejnicích na strop. Jedná se tak o velmi prostorově nenáročné řešení, které se snadno instaluje i udržuje. Je to ale bezpečné? Ano, pokud je u vrat dodrženo několik zásadních bezpečnostních parametrů. Kolejnice musí být zabezpečené proti vypáčení a vrata v nich musí sedět s naprostou pevností. Vrata by měla mít i senzorický prvek, který bude bránit přiskřípnutí lidí, předmětů nebo zvířat během zavírání. Stejně tak, jako celé provedení vrat musí být z kvalitního a pevného materiálu odolného proti poškození nebo případné korozi.

107 gv_design_posuvky

 

Posuvná vrata

Posuvná garážová vrata se hodí zejména v případě, že často potřebujete nechat otevřenou garáž jenom z poloviny. Díky posunu do stran ke stěně tak můžete vrata otevřít pouze z části a nemusíte otevírat naprosto celou garáž, aby všichni viděli, co máte uvnitř. Při správném zakomponování se opět jedná o prostorově nenáročný systém se snadným ovládáním. Oproti klasickým sekčním vratům mohou posuvná vrata vykazovat o něco delší životnost díky menšímu namáhání lamel. Co se týká bezpečnosti, opět platí, že by měla pevně sedět v kolejnicích. Klíčová je i správná instalace, ale vzhledem k tomu, že se tato garážová vrata instalují většinou na míru by s tím neměl být problém. Odlišná konstrukce také nabízí i zcela jiné designové provedení, než u jiných typů vrat.

Rolovací vrata

Jsou velmi tichá a opět prostorově nenáročná. Vrata se rolují směrem nahoru do modulu, kde se skládají. Tento modul se dá umístit na libovolnou stranu garáže většinou dle preferencí zákazníka a s ohledem na estetický dojem. Kvalitní provedení z odolného materiálu a správně provedená instalace opět zajišťují požadovanou bezpečnost. Je nutné, aby rolovací garážová vrata měla protipádovou brzdu, která zabrání jejich prudkému zavření a poškození. Montáž je velmi jednoduchá a prostorové využití spolu s vhodnou bezpečností dělají z rolovacích vrat vhodné řešení tam, kde máte málo prostoru nebo v případě, že instalace jiných vrat by byla značně problematická.

2. Nákup vrat aneb Kde vhodná vrata pořídit?

Protože pro zajištění maximální funkčnosti, bezpečnosti a při řešení drobných problémů s netypickými konstrukcemi domů a garáží, je velmi důležitá komunikace a osobní přístup, je dobré zvolit českého výrobce garážových vrat. I samotný výběr garážových vrat je složitý a proto se budou hodit rady odborníku. Menší české firmy nabízí garážová vrata ve srovnatelné kvalitě jako velcí zahraniční výrobci. A navíc nabízí právě osobní přístup a snadné řešení vrat na míru, což je opravdu důležité. Rozdíl může být samozřejmě i v ceně a rychlosti dodání, kdy většinou česká garážová vrata budete mít namontována o něco rychleji než při objednávce jinde. Při výběru výrobce garážových vrat i ověřte, zda mají nabízená vrata potřebné certifikáty. Dobré se podívat se i po zkušenostech jiných zákazníků, díky kterým se dozvíte jak rychlá je instalace nebo jak probíhá případné řešení problémů.

Vaše komentáře (25)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop