Časopis DŘEVO&stavby 6/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 6/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Střešní okna a osvětlení interiéru

Střešní okna a osvětlení interiéru

Lucie Němcová | Úterý, 22. březen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Členitý a atypický prostor pod šikmou střechou nám připravuje řadu výzev. Jednou z nich je zajištění příjemného a přirozeného množství světla tak, abychom se zde cítili dobře a bydlení zde svědčilo naší psychické i fyzické pohodě. Jak na to?

 

Denní světlo v našem domově je zásadní pro naše zdraví. Ovlivňuje metabolismus, má antibakteriální účinky a funguje jako prevence rozmanitých zdravotních problémů. Jeho nedostatek může být příčinou bolesti hlavy nebo špatného vidění.

Prosvětlení obytných místností řeší naše legislativa „denní osvětlení obytných budov“ (§ Vyhláška 20/2012 Sb. ČSN 730580-2:2007 Část 2.), která požaduje splnění průměrného činitele denní osvětlenosti (ČDO) dvě procenta. Zkušenosti ukazují, že přesáhne-li ČDO v místnosti výrazně pět procent, dochází k přehřívání. Chceme-li v domácích podmínkách ověřit dostatečné prosvětlení, můžete použít zjednodušený přepočet (viz obrázek níže), který vychází z přepočtu velikosti oken na podlažní plochu. Obecně lze říct, že pokud vydělíte velikost místnosti v m2 číslem šest, výsledná hodnota zhruba odpovídá doporučené ploše střešních oken v m².

denní světlo

 

Tímto způsobem splníme oslunění místnosti, ale pro denní osvětlení je třeba zohlednit i rozložení světla. Například fasádní okno jako jediný zdroj světla nesplní požadavek normy u hlubších nebo širších pokojů. Takovéto místnosti je třeba doplnit o střešní okno, abychom naplnili požadavek ČSN 73 0580-2 Denní osvětlení obytných budov na dostatečné denní osvětlení a jeho rovnoměrnost v posuzované místnosti.

Vikýř versus střešní okno

Střešní okna poskytují za stejných podmínek nejméně dvakrát více světla než svislá okna stejných rozměrů a třikrát více světla než vikýře stejných rozměrů. Vikýř tedy sice zvětšuje obytnou plochu místnosti, kde se dá pohybovat bez ohýbání, ale osvětluje místnost méně – vlastní okno je vysunuté ven ze střechy a světlo se nedostane „za roh“. Střešní okno také umožňuje větší variaci intenzity osvětlení, což zvyšuje vizuální zajímavost místnosti. Střešní okna zajišťují vyšší jas stěn než okna ve vikýři a fasádní okna, což vede k jemnějšímu přechodu mezi vysokým jasem okenní výplně a sousední zdí a snižuje tak riziko oslnění.

Při návrhu je třeba promyslet:

  • Velikost a počet střešních oken - čímž určíme množství přivedeného světla.
  • Rozmístění střešních oken – tím zajistíme rovnoměrnost osvětlení prostoru.
  • Výhled – výšku okna a parapetu, aby bylo i v sedě vidět ven.

Okna, jejich počet i poloha jsou pro kvalitu prostoru zásadní. Nábytek většinou snadno přemístíme, okna však ne. Chybou jsou bez diskuze tmavé kouty. Do odlehlejších míst, kam je těžké přivést denní světlo, ideálně poslouží světlovod. Ten za pomoci vysoce odrazivého tubusu prozáří i tmavé chodby či šatny uprostřed dispozice domu. Lze jej také osadit zdrojem umělého světla pro lepší prosvětlení v noci.

Jak stínit střešní okno?

Zastínit střešní okna můžeme pomocí vnitřních nebo vnějších doplňků, které v sobě spojují funkční a užitné vlastnosti spolu s estetikou. Stínící prvky obecně umožňují regulovat průnik světla, zamezují přehřívání v letním období a omezují tepelné ztráty v zimě.

vnejsi markyza

„K dispozici jsou například tyto vnitřní doplňky: žaluzie, standardní rolety, zastiňovací rolety, zatemňující rolety, plisované rolety a sítě proti hmyzu. Bohatá nabídka typů, vzorů a barev doplňkového vybavení zajistí harmonii okna s libovolným interiérem a umožňuje rozmanité dotváření jeho atmosféry. Mezi vnější doplňky, které jsou určeny zejména k ochraně před nadměrným přehříváním, řadíme markýzy a předokenní rolety,“ vyjmenovává Mariola Studnická ze společnosti Fakro.

  • Žaluzie, textilní či plisované rolety, zastiňovací rolety – vnitřní stínící prvky, které dokreslují vzhled interiéru. Mohou mít barevný nádech a lze jimi účinně korigovat množství světla uvnitř i měnit atmosféru v místnosti. Pro zachycení horka je však vhodné je kombinovat s vnějšími stínícími prvky.
  • Zatemňovací rolety (vnitřní) – zajistí úplnou tmu v místnosti kdykoli potřebujeme. Jsou tedy ideální pro ložnice, kde úplné zatemnění obzvláště oceníme.
  • Venkovní rolety - fungují v průběhu celého roku. Zlepšují tepelně-izolační vlastnosti střešního okna v zimním i v letním období. Umožňují zcela zatemnit místnost, chrání střešní okno před jeho případným poškozením, tlumí venkovní hluk z deště i krupobití a navíc poskytují obyvatelům podkroví dokonalé soukromí.
  • Venkovní markýzy – z různých materiálů, mohou více či méně propouštět světlo a chránit před nadměrným horkem.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop