Tisk
Okna s nízkými rámy jsou trendem posledních let

Okna s nízkými rámy jsou trendem posledních let

Redakce | Čtvrtek, 19. květen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Již několik let jsou pro své dobré vlastnosti trendem okna s nízkými rámy. Výhodný poměr plochy rámu okna a skla zlepšuje nejen tepelně izolační vlastnosti, ale především poskytuje více světla a solárních zisků.

 

Trend nízkých rámů byl nastolen novou koncepcí oken pro pasivní domy, vzhledem k vysoké efektivitě takových okenních konstrukcí, se velmi dobře prosadil v moderní výstavbě vůbec. V pasivním domě je nejvýhodnější celý rám okna zateplit, ten pak může být zcela zakrytý. Takové zabudování okna se výborně uplatňuje v minimalistické architektuře. Pokud však chceme rám okna viditelný, může se stát okno opět designovým prvkem fasády.

PROGRESSION INSPIRO

Uf=0,65 W/m2K

Uf=0,72 W/m2K

Uw=0,61 W/m2K se sklem Ug=0,5 W/m2K

Uw=0,63 W/m2K se sklem Ug=0,5 W/m2K

Uw=0,69 W/m2K se sklem Ug=0,6 W/m2K

Uw=0,72 W/m2K se sklem Ug=0,6 W/m2K

prg insp1c

 

Nízký součinitel prostupu tepla

Moderní okna dosahují samozřejmě nízkého součinitele prostupu tepla, jejich konstrukce je navržena tak, aby vyhověla současnému tlaku na dobrou tepelnou izolaci, ale samozřejmě i minimální průvzdušnost či vodotěsnost.

Kvalitní okna totiž musí výborně tepelně izolovat, ale současně jejich důsledné utěsnění eliminuje možnost kondenzace vodních par uvnitř rámu oken (ve funkční spáře). Toto je velmi důležité především tam, kde hrozí přetlak a riziko vnikání teplého vlhkého vzduchu do konstrukce okna.

Okna, která se nerosí

Všechna okna s izolačními trojskly s teplými rámečky mají velmi snížené riziko kondenzace v okrajích skla v interiéru. Čím kvalitnější rám okna s nižším součinitelem prostupu tepla (Uf), tím je riziko kondenzace nižší i za nepříznivých podmínek. Důležitou roli hraje i distanční rámeček skla, který by měl být co nejteplejší.

Životnost oken

Důležitým argumentem při výběru oken je i životnost, kterou samozřejmě chceme co nejdelší. Důraz klademe na odolnost proti povětrnostním vlivům. Občas někdo o dřevěných oknech pochybuje kvůli obavě z nutnosti nátěru. Současné povrchové úpravy mají vysokou elasticitu a UV odolnost, takže natírání oken nám hrozí za 10 a více let, samozřejmě záleží na konkrétních podmínkách a péči.

Nový systém povrchové úpravy HighRes, který zavedl výrobce nátěrových hmot firma ADLER, se vyznačuje jedinečnou technologií, která spojuje nejnovější poznatky z vědy a techniky.

Firma ADLER přinesla po šesti letech vývoje, za spolupráce s velkými producenty pryskyřic a předními evropskými institucemi, nový systém ochrany dřeva v exteriéru. Jedná se o systém povrchové úpravy, ve kterém každá vrstva plní speciální funkci. Společně pak tyto vrstvy vytváří lakový film, která je vysoce odolný a transparentní, měkký na dotyk s vysokou trvanlivostí. Exteriérová část bývá nejvíce náchylná na poškození vlivem povětrnostních podmínek a UV záření. Výjimečnost tohoto systému spočívá v tom, že je využita inovační ochrana, která výrazně prodlužuje životnost povrchové úpravy v exteriéru. Za předpokladu, že je dodržen přísný výběr materiálu, použitých technologií, správné montáže a osazení na stavbě mohou výrobci zákazníkovi garantovat desetiletou záruku bez nesplnitelných podmínek a zbytečné administrace. Mezi další, stejně důležité, aspekty patří i estetika, rovnoměrná barevnost povrchu.

Okno bezramove_PRGOkno PRG_bezramove-zaskleni

 

Na schované okno počasí nemůže

Okno PROGRESSION je navrženo tak, aby bylo prakticky celé skryté fasádou. Viditelná zůstává pouze úzká hrana rámu okna v ostění, ta je vyrobena z modifikovaného dřeva ThermoWood, které je odolné proti povětrnostním vlivům a nevyžaduje budoucí údržbu. Toto řešení tedy nejen zlepšuje detail zabudování okna, a je ideálním řešením pro pasivní domy, navíc okno dokonale chrání a prodlužuje jeho životnost.

Okna PROGRESSION_balkonove_dvere

 

Dřevěný rám designovým prvkem

Pokud chceme nechat prostor pěknému dřevěnému rámu a podtrhnout tímto přírodním materiálem a elegantním oknem vzhled domu, pak je optimální volbou designové okno INSPIRO. Výhodou tohoto okna je možnost jiného provedení zvenku a zevnitř. Umožňuje samostatný výběr dřeviny a povrchové úpravy pro interiér i exteriér. S oknem INSPIRO má zákazník bezpočet variant provedení a může dát prostor svým představám.

Přírodní vzhled s modifikovaným dřevem

Pokud chceme nechat dřevo opravdu vyniknout a nezakrývat ho příliš povrchovou úpravou, ale současně se nechceme vzdát dlouhé životnosti, máme možnost zvolit pro exteriér modifikované dřevo. Jedna varianta je tepelně upravené dřevo ThermoWood, nejčastěji tepelně upravená borovice, ale je možný třeba i jasan. Další možností je chemicky upravená Accoya.

Tepelně upravená borovice je vhodnou volbou právě tam, kde chceme, aby vzhled oken nevypadal příliš průmyslově, a preferujeme opravdu dřevěný vzhled.

inspiro4 dub_cherry

Více informací o oknech a dveřích najdete na www.slavona.cz.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop