Tisk
Okna a dveře mohou mít duši stromů

Okna a dveře mohou mít duši stromů

Redakce | Pondělí, 07. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Pro toho, kdo miluje přírodní materiály, je volba dřevěných oken a dveří přirozeným vyplynutím věcí, nad kterými není třeba dlouze přemýšlet. Krásné na dřevě je to, že každý strom je jiný, a tak ani žádná dvě dřevěná okna nemohou být úplně stejná. Liší se barvou, texturou, vůní a také životem, který se nesmazatelně vepsal do spleti odstínů různých křivek a suků. Okna a dveře pak nesou stejně jako dřevostavba svůj vlastní originální příběh, který jen tak nezevšední.

Kresba a barva běžně používaného smrkového dřeva je známá snad každému, a to i přesto, že se ve velkém množství případů skrývá pod vrstvou barev, mořidel a laků. To je velká škoda. Kdo je připraven vzhled dřeva neupravovat, může objevit nečekané možnosti barev a textur, které malovala sama příroda.

„Okna a dveře dotvářejí výraz domu a nejinak je tomu i v interiéru. Když od zákazníka zazní přání z venkovní strany okna orámovat červeně a v interiéru nechat dřevinu v jejím co nepřirozenějším vzhledu, lze tento požadavek splnit. Modelové řady Inspiro, Progression nebo dřevohliníková provedení k volbě zajímavé interiérové dřeviny samy vybízejí," říká Zora Stupňánková ze společnosti Slavona.

Bez názvu-1Ušlechtilé dřevo listnáčů

V interiéru dřevostavby si nemusíte lámat hlavu s odolností dřeva proti rozmarům počasí. O to více lze mysl směrovat na výběr barvy a kresby osobitých druhů dřevin. Aby to však nebylo příliš jednoduché, u jednotlivých dřevin lze vybírat z více textur, záleží na charakteru podélného řezu. Ten může být buď radiální, nebo tangenciální. K výrobě oken ze smrku nebo modřínu se využívá výhradně radiálního řezu. Tangenciálně vedené řezy nejsou z hlediska vlastností vhodné a mohlo by docházet k odlupování vrstev. Zdobnější tangenciální kresba je však možná při volbě dřeva listnatých stromů. Spleť křivek s jejich barevností nejvíce vynikne na větší ploše dveří.

"Dub, jasan, ořech, třešeň představují jen krátký výčet možných listnatých dřevin, které si může zákazník pro okna a dveře do interiéru vybrat. Povrch není třeba lakovat. K zachování přírodního charakteru stačí dřevo ošetřit olejováním. Pro větší zvýraznění kresby dřeva doporučujeme kartáčování," říká Zora Stupňánková.

IMG 9011_orez_pozadi_3prac1mStoletý dub

Každé odvětví má své měnící se trendy a pak klasiku, se kterou čas nic nezmůže. Tvrdé, pevné a houževnaté dřevo krále listnatých stromů je jedním z nejodolnějších a díky vysokému obsahu tříslovin je naší nejtrvanlivější dřevinou. S těžkým dubovým nábytkem jen tak něco nepohne a na parketách z dubu protančily své střevíce celé generace. Fládrovaná kresba s elipsovitými, zvlněnými liniemi je hrubší, přesto díky své barevnosti a rovnoměrně rozprostřenému hnědému odstínu po řezu nestrhává pozornost. Na radiálním řezu lze vidět takzvaná zrcátka. Dřevo dubu svou barevností a texturou v kombinaci s kamenem nebo betonem podtrhuje surový přírodní vzhled interiéru, příjemně vyznívá ve spojení s hladkými bílými plochami.

sestava INSPIRO_Blue-LINE_Slavona_int_open_tresenSladká třešeň

Červenou barvou upoutá třešňové dřevo. Počítejte, že jak dřevo zraje, mění svou barvuz červenohnědé na červenou a tmavne. Kresba je jemná s pravidelnou texturou. Povrch charakterizuje mírný hedvábný lesk, proto jako ostatní ovocné dřeviny nejvíce vynikne ve své přirozené kráse. Dřevo je vyhledávané pro výrobu nábytku.

orech okno_PRG_klika_ENTEROZemitý ořešák

Tmavohnědé dřevo může přecházet až do tmavě čokoládových odstínů, které okno výrazně orámují. Zopakovat ho lze i na podlaze, kterou uzemní, a světlejší nábytek se od ní pěkně odpíchne. Na výrazné textuře hrubšího charakteru se střídají tmavší a světlejší pruhy. Dřevo je tvrdé, pevné a poměrně trvanlivé. Tmavá barva působí důstojně a reprezentativně, proto bývá ořechové dřevo často k vidění v bankách nebo na úřadech. 

Vchod dvere_Slavona_INSPIRO_TREND_NATURE_jasan_interDekorativní jasan

Barevně kontrastnější kresbou vyniká jasan. Letokruhy vytvářejí na tangenciálním řezu velmi dekorativní kresbu a barvy často přecházejí od krémově bílých odstínu, přes světle hnědé a až po výrazně hnědá zabarvení. Vyhledávaná zdobnější vlnitá nebo květovaná kresba se uplatní nejvíce na větších plochách. Dřevo je pevné, tvrdé, houževnaté a z našich dřevin nejpružnější. Když zavzpomínáte na hodiny tělocviku, vyrobeno z něj bylo pravděpodobně tělocvičné nářadí, hokejky či sáně. Na starším nábytku z jasanu lze vypozorovat zlatavý lesk. Světlejší odstíny jasanového dřeva okna opticky rozšíří.

Foto Slavona

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop