Jak se osazují okna do srubů a roubenek

Jak se osazují okna do srubů a roubenek

Michal Babor | Pondělí, 14. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Specifikem masivních dřevostaveb (sruby a roubenky) je postupné sedání domu v průběhu prvních několika let po dokončení stavby. Z tohoto důvodu je třeba okna a dveře při stavbě srubu a roubenky osazovat správným způsobem, jinak hrozí jejich poškození.

Osazení oken a dveří do srubové a roubené stěny je jedním z nejtěžších technologických a řemeslných detailů stavby a je vrcholem dovednosti každého srubaře a tesaře. Jak nepřenést váhu sedající stavby do rámů, aby okna a dveře šly dobře otevírat i zavírat a nedošlo k jejich poškození? 

Tvar oken se odvíjí od typu srubů nebo roubenky. Klasické roubenky a poloroubenky mají obdélníková jednokřídlá nebo dvoukřídlá okna, obvykle ještě dělená ozdobnými mřížkami. V chráněných krajinných oblastech obvykle tento tvar oken úřady přímo vyžadují, v modernějších roubenkách a srubech si můžeme dovolit také atypická okna nebo velké prosklené plochy ve štítových stěnách. Těm pak přizpůsobujeme i tvar a proporce ostatních oken – například k prosklenému štítu v podkroví není nejvhodnější malé okno s mřížkami v přízemí.

klasikamodernaStejně tak vnější dveře musí odpovídat typu stavby, do které je osazujeme. Velké dvoukřídlé balkónové dveře se určitě budou víc hodit do modernějšího srubu než do klasické horské roubenky.

Do srubu a roubenky jedině dřevěná okna

11 Křinice-1-2Do srubových a roubených staveb většinou umísťujeme okna a dveře ze dřeva. Technologicky je sice možné osadit také okna plastová nebo hliníková, je to ale proti přírodnímu charakteru těchto staveb. Dřevěná okna a dveře se v současnosti vyrábějí především z euro profilů, na jejich životnost má vliv povrchová úprava a k zasklení se většinou používá izolační dvojsklo, případně trojsklo. Okna mohou být buď otevíravá i s větračkou, pevné zasklení je vhodné použít tam, kde máme okno ve tvaru nebo velikosti, které otevírání neumožnují nebo kde nepotřebujeme větrat.

Dveře se ve srubech a roubenkách obvykle používají také dřevěné nebo dýhované, vzhled vnitřních dveří odpovídá stylu, do kterého je vybaven interiér.

Se sedáním srubu je třeba počítat předem 

Stavební otvory pro okna a dveře v klasických roubených a srubových stěnách je nutné na výšku připravit s dostatečnou rezervou umožňující sedání stěn. V roubenkách činí tato rezerva 6-7 procent, ve srubech 7-8 procent otvoru. Přesto je třeba stavební otvory před výrobou oken a dveří na stavbě přeměřit, protože ne vždy je vzhledem k technologii výstavby možné dodržet přesné rozměry otvorů uvedené v projektové dokumentaci. Také do šířky je potřeba počítat s tím, že se stavební otvor zmenší o pomocný rám a tím se zmenší čistý rozměr okna nebo dveří. Při návrhu výšky okna a dveří si také musíme uvědomit, že kládu nebo trám nad oknem lze při přípravě otvoru seříznout maximálně na polovinu.

Jak se osazují otvorové výplně

07 Bez názvu08 Bez názvu1Technologie výroby se liší podle zvyklostí konkrétních firem, v principu je ale nutné dbát na sedání srubové nebo roubené stavby a tomu osazení oken a dveří přizpůsobit. Nad oknem je možné buď ponechat dostatečnou mezeru, která se vyplní měkkou minerální izolací, a mezeru mezi rámem okna a horním trámem zalištovat. Lišty musí být připevněné na trám nad oknem, aby sedání nemělo vliv na rám okna.

Dalším řešením je použít nad oknem takzvaný nastavovací rám a v kládě nad oknem provést pro tento rám drážku s minerální izolací. Toto řešení je možné také použít, pokud kolem okna počítáme s obložkou. Obložky se používají hlavně u oken a dveří v roubených stěnách, lze je ale realizovat i ve srubech. V tom případě je nutné klády na boku oken a dveří seříznout tak, aby bylo možné na srubovou stěnu obložku osadit.

09 p902017810 p2180085Také boční strany musí umožnit sesychání srubové nebo roubené stěny. Do boku okenního nebo dveřního otvoru je vyříznuta drážka, do které se většinou osadí ocelový T profil. Tento profil do drážky zapadá tak, aby po něm mohla srubová stěna bez problémů sedat. K profilu se pak přišroubuje pomocný dřevěný rám, do kterého se instaluje vlastní okenní nebo dveřní rám. Mezi pomocným a okenním rámem se ponechá mezera cca 1-2 cm, která se vyplní montážní pěnou. Pomocný rám včetně montážní pěny se pak z obou stran zakryjí lištou. Lišty jsou přišroubovány většinou k pomocnému rámu, oba konstrukční prvky musí být nahoře kratší o předpokládnané sednutí srubové nebo roubené stěny.

Jiným způsobem úpravy bočních stran otvorů je vytvoření drážky, do které se osadí takzvaná kluzná lať, na niž je připevněn okenní nebo dveřní rám.

Výše popsané způsoby osazení oken a dveří se týkají pouze otvorů ve srubových nebo roubených stěnách. Okna a dveře v podkrovních sendvičových stěnách jsou osazována bez dilatací stejně jako do zděné stěny. Netýkají se také staveb z lepených hranolů, jejichž stěny sedají jen minimálně.

Parapety, okenice a další doplňky

Vnitřní parapety se u oken ve srubech a roubenkách většinou realizují dřevěné, venkovní parapety je potřeba oplechovat. Okna roubených staveb se často doplňují dřevěnými okenicemi, je to však finančně poměrně náročné řešení. Pokud se rozhodneme použít do oken klasické zastiňovací prvky, v případě vnitřních žaluzií doporučujeme použít žaluzie dřevěné.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop