Tisk
Rekonstrukce bytu - co je nejlepší do vaší kuchyně?

Rekonstrukce bytu - co je nejlepší do vaší kuchyně?

Dagmar Čechová | Středa, 05. listopad 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Rekonstrukce kuchyně není věc, kterou byste chtěli dělat každý druhý rok. Když ale nastane doba a je třeba opotřebovanou, dispozičně nebo designově nevyhovující kuchyň vyměnit, je dobré mít na paměti pár užitečných rad.


Sami nebo s firmou?

Kuchyně je namáhané místo (vysoká teplota, vlhkost, mastnota, mechanická zátěž...), které si zaslouží řádnou péči a technologicky není snadné provést její rekonstrukci bez odborných znalostí. První doporučení tedy je - najměte si odborníky.
Předejdete tak řadě možných komplikací – zatékání, odlupování, poškození, špatnému ukotvení... Zajděte do kuchyňského studia a nechte si udělat vizualizaci. Třeba dostanete i pár tipů, jakou novinkou si svoji kuchyň můžete vylepšit.

Rekonstrukce kuchyně


Změna z gruntu nebo jen částečná?

Vzhled kuchyně můžete změnit pomocí nových dvířek, nahradit dvojdřez samostatným, nebo rekonstrukci vyměnit nejnamáhanější část kuchyně – pracovní desku. Zatímco u dvířek jde hlavně o barvu, deska je náročnější na výběr.
Měla by snést mechanické namáhání, působení vlhka i vysoké teploty a splnit i požadavky designové. Přemýšlejte rovnou o tom, jak ji ukotvíte horizontálně i vodorovně - kachličková stěna nad deskou nepatří k nejpraktičtějším. Menší počet spár v kuchyni určitě oceníte.

Rekonstrukce kuchyně


Přírodní nebo umělý materiál?

U laminátové desky je na výběr z široké nabídky dekorů a barev a pořizovací cena je poměrně nízká. Nevýhodou je ale nižší odolnost proti mechanickému poškození, vyšším teplotám i vlhkosti. Svoji oblibu získává nerez či sklo, z přírodních materiálů zase vede dřevo nebo kámen.
Přírodní materiál je krásný, ale vyžaduje pravidelné ošetřování povrchu speciálními přípravky. Existuje ale i možnost kombinace, např. v podobě technického kamene.  Snadno se udržuje, skvrny se nezažírají hluboko do povrchu, je vysoce odolný proti poškození.

Rekonstrukce kuchyně

Moderní vychytávky a inspirace

Inspirujte se v časopisech, ptejte se známých, co použili a s čím jsou spokojeni. Zajděte do kuchyňského studia, nechte si poradit. Vaše nová kuchyně nemusí dispozičně kopírovat tu starou – zamyslete se, jestli vám vyhovuje výška pracovní plochy, umístění dřezu nebo spotřebičů a zásuvek. Co třeba speciální vysouvací panel zabudovaný do desky, který vysunete, jen když potřebujete zapojit více spotřebičů? 
A pokud se chodíte uprostřed noci napít vody, třeba uvítáte trend konstantního podsvícení. LED světla jsou úsporná a jednoduše u nich ovlivníte Intenzitu i barevnost jejich světla.

 logo estav-small
Zdroj: Estav.cz, foto: Technistone

 

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop