Časopis DŘEVO&stavby 5/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 5/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
V nové dřevostavbě žije duch místa

V nové dřevostavbě žije duch místa

Michal Babor | Úterý, 01. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Na příkladu přestavby staršího rakouského domku můžeme krásně pozorovat, jak dokonalým stavebním materiálem dřevo je: ačkoliv nikde netvoří mohutnou masivní konstrukci, dává vzniknout lehké, elegantní stavbě, která přinesla svým majitelům výrazně lepší užitný komfort, aniž by byli nuceni řešit problém s demolicí stávajícího zděného domu.

V roce 1961 si majitelé postavili na svou dobu moderní zděný dům ve svahu nad městem Dornbirn s výhledem do údolí Rýna a na Bodamské jezero. Dům prošel v průběhu své historie řadou drobnějších stavebních úprav, teprve v roce 2012 ale uzrála myšlenka zásadní rekonstrukce: stavba byla morálně zastaralá a také prostorově přestala vyhovovat. Přesto se majitelé nechtěli starého domu úplně zbavit a přáli si také zachovat výhledy, na které byli zvyklí.

B01B02C1

Architekt Jochen Specht přišel s nápaditým řešením: dům se obestaví dřevěnou konstrukcí, zvětší se tak jeho užitná plocha, a přesto zůstane ve své podstatě zachován. Jednoduchá myšlenka majitele nadchla. Původní dům byl zbaven veškerého vybavení včetně oken a dveří a uveden do stavu hrubé stavby. Dřevěná sloupková konstrukce, která dům „obklíčila" ze všech stran, vytvořila protipól původnímu zděnému jádru a přitom bylo možné využít všech výhod moderní dřevostavby: vysoký stupeň prefabrikace, rychlá montáž, příjemné interiérové klima a udržitelnost. Stávající krovová konstrukce zůstala zachována a byla protažena o 1,5 metru na okapové straně a o 4 metry na straně druhé.

C2C3C5

Z původního domu zůstalo zachováno obvodové zdivo a jedna příčka – dnes je poznáme v interiéru podle omítky a bílého nátěru, který kontrastuje s novými dřevěnými částmi.

050608 2

Zvláštní důraz byl kladen na to, aby se původní dům stal součástí nové stavby. Z původních oken se staly průchody, staré okno z kuchyně slouží jako průhled, v prostoru jiného okna je umístěna vana. Nově má dům tři podlaží: v přízemí malý sklep, v patře rodinný pokoj, obývací pokoj, kuchyni s jídelnou, dětský pokoj, ložnici a zázemí. Ve třetím podlaží je dětský pokoj, kancelář, malá galerie a servisní místnosti.

091011

 

 

Co je ještě nového po rekonstrukci?

  • dodatečné zateplení střechy
  • dřevěná okna s trojskly
  • izolace z pěnového skla a dřevovláken
  • tepelné čerpadlo země-voda
  • podlahové topení
  • dřevohliníková fasáda, výplně z dřevěných panelů opatřených difuzně otevřeným nátěrem

Text Jochen Specht, překlad Michal Babor
Foto Adolf Bereuter, Dornbirn (po rekonstrukci) a Jochen Specht

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop