Tisk
Dřevostavby jako efektivní řešení při rekonstrukci

Dřevostavby jako efektivní řešení při rekonstrukci

Redakce | Pondělí, 02. leden 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Ačkoliv je Starý kontinent postavený především z cihel, vůbec to neznamená, že by v této oblasti neměly dřevostavby šanci. Právě naopak. Jejich potenciál stále roste. S tím, jak stále stoupají požadavky na energetické úspory a rostou nároky na komfort bydlení, vyvstává stále častěji otázka rekonstrukcí domů na bázi dřeva. Jak se takové domy revitalizují? A jaká jsou specifika jejich obnovy? Nejen to se dozvíte v našem seriálu.

Jakákoliv rekonstrukce má oproti novostavbě mnohem těžší zadání. Je nutné brát v úvahu nejen to, čeho chci dosáhnout, ale i to, na co navazuji a co mám k dispozici. A právě tyto dva důležité aspekty mohou být někdy i v přímém rozporu. Co si tedy mohu představit pod pojmem „dobrá rekonstrukce"? Že na ní někdo dobře vydělal? Že byla realizována v dobrém termínu?

02Stavba je integrální dílo, jehož životnost se plánuje na desítky, někdy dokonce stovky let. Aby mohla stavba fungovat podle předem stanoveného scénáře, potřebuje pravidelnou údržbu a péči. Samozřejmě i do světa stavebnictví se promítá neustálý technický vývoj, který je následně zakotven do nejrůznějších předpisů, norem a pravidel, podle kterých se budují nové stavby. Ty starší se pak logicky těm novým snaží připodobnit. I to tedy bývá častý důvod pro komplexnější rekonstrukce. Specifickým případem jsou pak historické a historicky chráněné objekty a stavby, u kterých často existuje logický požadavek na neměnnost původního vzhledu, někdy dokonce i s požadavkem na použití dobových technik a technologií.

Cena rekonstrukce dřevostavby nemusí být vždy jasná

Velice citlivým tématem bývá stanovení ceny rekonstrukce. Laikovi může připadat logické, že rekonstrukce již hotové a postavené stavby bude levnější než výstavba nová. Bohužel, nebývá tomu tak a stanovit přesně cenu rekonstrukce předem je ze své podstaty nemožné. Ten, kdo tvrdí, že něco takového umí, buď neví, o čem mluví, anebo se vědomě dopouští lži.

Při rekonstrukci dřevostavby se vyvarujte líbivým nabídkám

03Kdo chce rekonstruovat, měl by přijmout skutečnost, že cena se oproti původním odhadům může v průběhu vlastní stavby i výrazně změnit. A to na obě strany. Její hodnota bude vždy známá až na konci stavby. Přijetím tohoto faktu lze předejít mnoha nepříjemným situacím. Neznamená to, že by rekonstrukce byla více nakloněna nepoctivému jednání realizačních firem, spíše by se stavebník měl vyvarovat líbivým nabídkám. Protože jen seriózní a poctivý dodavatel si je vědom logických rizik a souvislostí, umí s nimi pracovat a má dostatečné znalosti a zkušenosti. Vyhneme se pak riziku, že firma od nehotové zakázky uteče nebo jí dokončí nekvalitně.

Zkušený dodavatel předvídá

V případě rekonstrukce musíme znát a umět nejen postavit „nové", ale i jak nahradit nebo doplnit „staré". Většina rekonstrukcí tak vyžaduje výrazně větší zkušenosti a znalosti než v případě většiny novostaveb, a to v celém procesu návrhu, přípravy a vlastní realizace. Zkušenosti a znalosti pak umožňují alespoň částečně předvídat, co nás při rekonstrukci čeká a podle toho nastavit její proces.

Pravidla úspory energie je třeba dodržovat a ctít

04Stavby v našich klimatických podmínkách spotřebovávají pro svůj provoz asi 40 procent veškeré vyrobené energie. Tu vyrábíme většinou z neobnovitelných zdrojů s žalostnou efektivitou a následně s ní neuvěřitelným způsobem plýtváme. To vše s odpovídajícím dopadem na životní prostředí. V současné době už umíme navrhovat, stavět a taky provozovat stavby s podstatně menšími energetickými nároky. Další vývoj směřuje ke stavbám, které jsou schopny více energie vyrobit, než kolik potřebují na svůj provoz. To má ale svá pravidla, která je pak nutno dodržovat a ctít.

V případě rekonstrukcí je pak výrazně obtížnější zmíněná pravidla pro možnost výrazných energetických úspor dodržet, což však neznamená, že bychom se o to neměli snažit a neměli i rekonstrukce navrhovat a realizovat tak, aby byly co nejvíce energeticky úsporné. Řada příkladů ze zahraničí a už i několik příkladů z ČR pak dokazuje, že u promyšlené a dobře navržené a provedené rekonstrukce lze dosahovat velice příznivých parametrů, často lepších, než v případě řady běžných novostaveb.

Ing. Martin Růžička, PENATUS s.r.o.

2. díl seriálu - Jak správně zadat rekonstrukci s využitím technologie dřevostavby  

3.díl seriálu - Systém dřevostavby TWO BY FOUR jako nástroj pro rekonstrukci

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop