Tisk
Dřevostavba a její lepidla

Dřevostavba a její lepidla

Administrator | Středa, 18. září 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Lepidlům na přírodní bázi jako je např. kostní klih, albuminová či kaseinová, již dávno v běžné praxi odzvonilo – jsou velmi drahá na výrobu a především nejsou odolná vodě a mikroorganismům. Chemický průmysl již v minulém století vyprodukoval velké množství chemických koktejlů pro různorodé aplikace v dřevařském průmyslu. Emise některých lepidel byly vysoké – dnes jsou však upraveny ve prospěch zdraví zákazníků.

Když pomineme roubenky či sruby, tak všechny ostatní systémy na bázi dřeva jsou velmi náročné na vzduchotěsnost a tvarovou stálost své obálky. Vzduchotěsnost=úspora energií. Vzduchotěsnosti však nedocílíme prkny sraženými k sobě a vycpávkou z hlíny a mechu – musíme užít různorodá lepidla a tmely. BSH, KVH, OSB, DTD, LVL a jiné materiály pro dřevostavby, jsou vždy lepeny. U konstrukčních prvků docilujeme homogennosti a vyšší tvarové stálosti. U deskových materiálů vysoké tuhosti, odolnosti vůči vodě a především neprodyšnosti (dle požadavků na difuzní odpor). Praxe je taková, že se často ani z technického listu výrobku zákazník nedozví, jaké lepidlo je užito v daném výrobku - emisivita je však uváděna. Moderní dřevostavba dociluje své kvality jedině za pomoci lepidel – znáte lepidla ve své dřevostavbě?

lepení dřeva - formaldehyd

 

Polyuretanové - MDI

Využívají se k výrobě OSB desek s označením ECO. MDI (methylen difenyl diisokyanát ) pojivo neobsahuje formaldehyd, proto je měřitelný obsah formaldehydu emitujícího z desek nutné přičítat přírodní formě formaldehydu, vyskytujícího se pouze v použité dřevní hmotě. Polyuretanová lepidla jsou obecně vodovzdorná, dobře plní spáry a jsou rychle tvrdnoucí. Většina PU lepidel je však náchylná na UV záření, proto při venkovním použití musí být dosaženo minimální lepené spáry a povrch výrobku musí být opatřen nátěrem s dobrou UV ochranou. Cena lepidel je vysoká.

Močovinoformaldehydová lepidla – UF

Lepidla jsou bezbarvá, nevodovzdorná a jejich cena není vysoká. Lepidla jsou dvousložková a tvrdí se 15% roztokem chloridu amonného. Do lepidel se používají plniva (např. dřevní moučka). UF lepidla jsou nejrozšířenějším druhem u dřevařských podniků - používají se např. pro výrobu DTD desek (dřevotřísky). Vytvrzování probíhá již od 10 až do 150°C. Lepená spára je bezbarvá. Nevýhodou je minimální lepená spára (nevyplňuje větší spáry), nulová odolnost proti vodě a uvolňování formaldehydu.

U nás běžné obchodní názvy: DIAKOL, DUKOL, DIAMELKOL, UMAKOL-C

Fenolformaldehydová lepidla - PF

Lepidla jsou plně vodovzdorná (i vodě s vyšší teplotou) s tmavým zabarvením, odolná stárnutí a mikroorganismům. Využívají se např. pro lepení nosníků, které jsou exponovány povětrnostním vlivům. Vytvrzují za zvýšené teploty v rozmezí od 130 do 160°C či za pomoci tvrdidla - 50% roztoku kyseliny paratoluensulfonové. Nevytvrzené lepidlo je rozpustné vodou - znečišťuje odpadní vody. Karcinogenního formaldehydu lepidlo obsahuje minimum.

U nás běžné obchodní názvy: FENOKOL, DUREZIT, UMAFORM. UMACOL-B.

Melaminformaldehydová lepidla – MF

Lepidla jsou bezbarvá, vodovzdorná a vykazují vysoké pevnostní vlastnosti. Vytvrzují za teploty 140°C bez užití tvrdidla. Nejběžnějším použitím je tzv. laminace DTD desek (nábytek). Tato lepidla obsahují karcinogenního formaldehydu minimum.

Polyvinylacetát – PVAC

Je nejběžnější truhlářské lepidlo charakteristické vůně. Vyrábí se ve všech třídách odolnosti vůči vodě od D1 až do D4. Lepené spáry jsou bílé až čiré, velmi pevné. Lepidlo je disperzní a je možné jej pro méně náročné aplikace ředit vodou. Formaldehyd neobsahuje – není zdraví škodlivé. Např. obecně známé lepidlo HERKULES, které je snad v každé domácnosti, je také PVAC (avšak s odolností D1 a ředěné).

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Stavební chemie”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop