Tisk
Ideální komín pro dřevostavby

Ideální komín pro dřevostavby

Dagmar Šimonová | Pátek, 26. srpen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Celá řada specifických požadavků dřevostaveb kladených na výběr komínového systému přivedla společnost Schiedelk vyvinutí komínového systém Schiedel Kerastar. Tento na první pohled lehký nerezový komín je ve skutečnosti dokonalou symbiózou dvou rozdílných materiálů – keramiky a nerezové oceli.

Jak komín Schiedel Kerastar funguje

Komín Schiedel KerastarSchiedel Kerastar kombinuje základní přednosti obou materiálů: díky vnitřní keramické vložce je výjimečný svou těsností, odolností proti vlhkosti a vyhoření či dlouhodobou životností. Díky lehké nerezové konstrukci zase není náročný na statické zajištění, ani závislý na dispozičním řešení interiéru. Jeho nespornou výhodou je i jednoduchá a rychlá montáž bez přítomnosti mokrých procesů. Pro instalaci komínového systému Schiedel Kerastar se tak mohou zákazníci rozhodnout i dodatečně, když už mají dokončenou celou stavbu.

Jednotlivé složky komínu Schiedel Kerastar

Komín Schiedel KerastarZákladní konstrukce komínu Schiedel Kerastar je třísložková: uvnitř systému se nachází tenkostěnná keramická vložka, která je od vnějšího nerezového pláště odizolovaná rohoží z minerálního vlákna o tloušťce 60 mm. To je na našem trhu spíše výjimkou, standardní tloušťka izolačních rohoží se pohybuje do maxima 50 mm. Šesticentimetrová izolace je odolná při vyhoření sazí a zaručuje nízkou teplotu vnějšího povrchu. Díky tomu je dostačující standardní bezpečnostní odstup 5 cm od hořlavých stavebních materiálů. Další výhodou použité izolační rohože je absence podélných švů. Technologové značky Schiedel tak vyloučili možnost vzniku tepelných mostů, které vedou k nadměrnému ochlazování spalin a následnému snížení komínového tahu.

Komín vhodný pro nízkoenergetické dřevostavby

Pro komínový systém Schiedel Kerastar zvolili specialisté Schiedelu tenkostěnnou vnitřní vložku, která je velmi odolná vůči vlhkosti i vyhoření a lze ji proto napojit na všechny typy spotřebičů od nízkých teplot spalin po vysoké. Díky zmiňovaným provozním vlastnostem tento komínový systém nepotřebuje žádné zadní odvětrávání, které by zvyšovalo infiltraci vzduchu v interiéru. To ocení především majitelé dřevostaveb v energeticky úsporném nebo nízkoenergetickém standardu.

Rozměrové řady

Komín Schiedel KerastarSystém Schiedel Kerastar se vyrábí v průměrech 140, 160, 180, 200 a 250 mm. Výška jednotlivých prvků je 165, 330 a 665 mm, součástí příslušenství jsou T-kusy, čisticí kusy, běžné roury, kondenzátní misky a průchodky. Komínový systém lze zakládat na výškově přestavitelnou stoličku, na dno s odvodem kondenzátu a podpěrou umístěnou přímo na podlahu, nebo na patní konzolu, která je osazena na svislé konstrukci. Na fasádě je třeba kotvit komín vždy po přibližně čtyřech metrech pomocí lůžek a každých osm metrů pomocí lůžka vyneseného na konzole. Volný přesah komínu od posledního kotvení může být maximálně 1,5 metru. Systém je certifikován v souladu s platnými evropskými normami a je na něj vydáno evropské prohlášení o shodě.

Vlastnosti komínu pro moderní dřevostavby

Vynikající vlastnosti keramické vložky, lehký obvodový plášť, snadno a rychle smontovatelné díly, možnost výstavby i bez založení, to vše jsou přednosti systému Schiedel Kerastar, které ho předurčují k použití pro moderní dřevostavby. Za zmínku stojí ale i atraktivní zevnějšek, díky němuž se komín může stát svébytným architektonickým prvkem v exteriéru i interiéru stavby.

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop