Tisk
Máte na střeše eternit? Využijte pro rekonstrukci asfaltové 3D pásy!

Máte na střeše eternit? Využijte pro rekonstrukci asfaltové 3D pásy!

Administrator | Středa, 11. září 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Minulý týden jsme zde podrobně popsali obecně známou skládanou asfaltovou střešní krytinu – tzv. kanadské šindele. Pokud však máme například starý okál, jehož střecha je pokryta eternitovými šablonami, které jsou plné azbestu (podrobný článek), máme problém šindele aplikovat.

 

Odborné odstranění šablon a jejich následné uložení na skládce nebezpečného odpadu (azbest nepodceňujte – je to neviditelný nepřítel) je velmi nákladný proces. Samotné šindele je nereálné kotvit přímo na zmíněné šablony – každý pás (Multi tab) se šindeli se přibíjí velkým množstvím hřebíků. Jediné technické a reálné řešení spočívá ve využití speciálních asfaltových (SBS) pásů s 3D efektem, které vizuálně navozují vzhled klasických skládaných krytin z pálené hlíny či betonu.

Namísto nákladné likvidace eternit prostě překryjte

střešní krytina - asfaltové pásyV předchozím článku o asfaltových šindelích se dočtete o jejich vývoji a materiálovém složení – střešní 3D pásy jsou materiálově (dle výrobce) prakticky stejné - SBS, skelná vlákna a posyp. 3D efektu na povrchu je docíleno důmyslným technologickým systémem posypávání barevných kameniv – z dálky jsou 3D pásy prakticky nerozeznatelné od klasických skládaných krytin.

 

Výhody krytiny z asfaltových pásů:

  • Nízká váha – výhoda pro málo únosné konstrukce,
  • rychlost pokládky,
  • minimum spojů oproti skládaným krytinám,
  • prakticky dokonalá těsnost střešního pláště,
  • dobrá odolnost vůči požáru,
  • design.

střecha z asfaltových pásůasfaltové pásy - krytinazakrytí eternitu - krytina z 3D asfaltových pásů

 

V případě rekonstrukce je nutné provést nové oplechování, povrch střechy vyrovnat a opatřit penetračním nátěrem či podkladním pásem (v případě odstranění původní krytiny). Podkladní asfaltový pás však není užit z důvodu dodatečné hydroizolace, ale z důvodu ochrany dřevěného podbití vůči plamenu hořáku, kterým se 3D pásy přitavují k podkladu a podélně k sobě. Pásy jsou tedy přitaveny, avšak mechanickou pojistkou jsou speciální plošné terče, kterými se pásy kotví za hřebenem a na levé straně – poté jsou překryty vedlejším přitaveným pásem.

Standardně jsou pásy vyráběny v délce 8 metrů – je to délka, kterou většiny střech tzv. po krokvi nemá. Z ekonomického hlediska je dobré zbytek pásu (není-li to zanedbatelný zbytek) použít k další pokládce – pásy lze nastavovat podélně. je ale nutné precizní provedení napojení. 3D pásy nejsou zajisté stvořeny pouze pro rekonstrukce, ale lze je bez problému využít i pro novostavby. 3D efekt neznamená více financí – cena je prakticky srovnatelná s asfaltovými šindeli.

Zdroj informací a fotografií: stresnipasrdi3d.icopal.cz

Vaše komentáře (9)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop