Tisk
Střešní krytinou roku je pálená taška TONDACH

Střešní krytinou roku je pálená taška TONDACH

a.janousek | Středa, 29. duben 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Minulý týden byla při příležitosti mezinárodního stavebního veletrhu IBF na Výstavišti Brno v rámci konference Fórum střech předána ocenění Střecha roku vítězům soutěže o nejlepší střešní materiály a regionální prodejce střešních krytin. Tvůrci ankety zjišťovali, jaký typ střešní krytiny by na vlastní střechy zděných domů a dřevostaveb volili pokrývači, tesaři a klempíři. Z průzkumu vyplynulo, že pálená taška zůstává stále v popředí zájmu.

„Kategorie, ve kterých se hlasovalo, byly zvoleny tak, aby mohly sloužit jako návod a pomoc pro investory u všech nutných materiálů, které se při stavbě nebo rekonstrukci musí ve střeše použít," uvádí pořadatel ankety Vítězslav Joura. Z více než 300 řemeslníků, kteří se zúčastnili ankety Střecha roku, by 33 % na střechu svého zděného domu nebo dřevostavby pokládalo pálenou tašku. Tašky, ať už pálené nebo betonové, by na svoji střechu použilo dokonce 73 % řemeslníků. Na vlastní plochou střechu by tito odborníci častěji volili hydroizolační fólii než asfaltové pásy.

Nezapomínejte na zateplení střechy. Výrazně ušetří náklady na provoz dřevostavby

tondach střechytondach střecha 2Zateplení střechy vede k výraznému snížení nákladů domácnosti za energie. Z tohoto důvodu tvůrci ankety také zjišťovali, jaký typ zateplení střechy je dle odborníků vhodnější pro šikmé střechy. Drobná nadpoloviční většina (52 %) byla pro mezikrokevní a podkrokevní zateplení a menší polovina řemeslníků (48 %) pro vyřešení zateplení nad krokvemi střechy.

A podle jakých hlavních ukazatelů si řemeslníci vybírají střešní materiály? 64 % tesařů, klempířů a pokrývačů se domnívá, že hlavním kritériem pro výběr je cena. 19 % odhaduje, že nejdůležitější jsou pro investory při výběru střešních materiálů doporučení prodejců a realizačních firem. Jen 6 % odborníků tvrdí, že materiály jsou investory vybírány především dle kvality.

Výsledky hlasování v jednotlivých kategoriích

Organizátorem soutěže je Střecha roku, o. s. Hlasování probíhalo od začátku letošního roku do 31. března na stránkách pořadatele. Výsledky zpracovala nezávislá výzkumná agentura Mediaresearch. Vedle nejlepších značek v 11 různých kategoriích (od plechových střešních krytin přes střešní okna až po tepelné izolace) byli vyhlášeni také nejlepší prodejci střešních krytin v jednotlivých krajích.

Zdroj: Střecha roku

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop