Tisk
Prodlužte životnost vaší střešní krytiny na maximum

Prodlužte životnost vaší střešní krytiny na maximum

Redakce | Čtvrtek, 28. leden 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Položením střešních krytin nemáte na své střeše většinou hotovo. Abyste s ní byli spokojení přesně tak, jak garantuje její výrobce, je potřeba jí věnovat alespoň minimální péči. Poradíme vám, na co u střechy nezapomínat, aby vám sloužila desítky let bez jakýchkoliv problémů a investice do ní se vám vyplatila.

 

Základem je kvalitní střešní taška

Při nákupu střešních tašek z druhé ruky nebo těch, u kterých si nejste jisti původem ani technologií výroby, nemůže být o nějaké dlouhodobé záruce kvality ani řeč. Proto věnujte výběru dodavatele střešní krytiny opravdu dostatečnou péči. Čeká vás sice vyšší investice, ale cenu bohatě vyváží kvalitní použité materiály a technologie a profesionální pokládka – to jsou záruky dlouhého bezstarostného užívání střechy.

Při pořízení kvalitní střešní krytiny máte na desítky let dopředu vystaráno, i co se péče o vaši střechu týče. Moderní střešní krytiny nepotřebují speciální údržbu, což je také jeden z benefitů, který pořízení kvalitní střešní krytiny zaručuje. Nezapomínejte však na čištění okapových žlabů po celém obvodu střechy. Zvlášť během podzimních měsíců se v nich může usazovat spadané listí a okapové roury poté ucpávat. Na jaře si zase možná všimnete, že si v nich udělala hnízdo ptačí rodinka.

I přes „papírovou jistotu“ kvalitní použité krytiny se alespoň jednou ročně přesvědčte, že je střecha v pořádku. Postačí vizuální kontrola – ze všech stran dům obejděte a zkontrolujte, jestli někde střešní taška nechybí, není posunutá či naprasklá. Pokud máte střešní výlez, použijte jej a zkontrolujte alespoň část střechy zblízka.

V zimě věnujte střeše zvýšenou péči

Nejproblematičtějším obdobím roku z hlediska namáhání střechy je však bezpochyby zima. A proto je potřeba střechu na toto období důkladně připravit. Větší riziko hrozí paradoxně v níže položených částech republiky, kde jsou střechy konstruovány na nižší sněhovou zátěž. U těch může nastat problém ve chvíli, kdy napadne větší než očekávaný objem srážek a střechy jsou pak více zatížené.

střešní krytina - perex

 

Sníh však neohrožuje jen samotnou střešní konstrukci, ale i lidi pohybující se pod střechou. Nainstalujte proto na střešní tašky protisněhové komplety, které dokážou sníh rozdělit nebo lehce přibrzdit, a tím sníží sílu jeho případného dopadu.

Pokud se rozhodnete pro odstranění sněhu ze střešní krytiny, dbejte zvýšené opatrnosti a nepouštějte se do této činnosti sami. Především z toho důvodu, že při pohybu po zmrzlém povrchu můžete snadno uklouznout a ze střechy spadnout. Při odstraňování sněhu se snažte postupovat maximálně obezřetně, abyste lopatou nebo jiným nástrojem nepoškodili střešní tašky. Ve chvíli, kdy máte pochybnosti, zda dokážete sníh ze střechy sami odklidit, neváhejte se obrátit na specializovanou firmu. Ta vyhodnotí, jestli je sníh potřebné odstranit a v případě nutnosti jej odborně shodí dolů.

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop