Časopis DŘEVO&stavby 6/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 6/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Správné zateplení šikmé střechy a podkroví

Správné zateplení šikmé střechy a podkroví

Dana D. Daňková | Úterý, 27. září 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Dobře zateplené střechy jsou snadno rozpoznatelné především v zimě, když napadne sníh – zatímco na střeše s dostatečnou tepelnou izolací sníh dlouho leží, na střeše bez tepelné izolace velmi rychle roztaje. Nezateplenou střechou přitom může unikat velké množství tepla.

 

Správně zvolená tepelná izolace může vysokou měrou ovlivnit celkové tepelněizolační vlastnosti stavby, a tedy i její energetickou náročnost. Pro každou část budovy je vždy třeba zvolit odpovídající druh materiálu v dostatečně silné vrstvě.

Jak na zateplení střechy

Zaizolovaná půda nebo střecha přispívá k příjemnému klimatu uvnitř domu – udržuje teplo v interiéru během zimy a zamezuje přehřívání domu v létě. Kvalitně provedená tepelná izolace současně přináší významnou úsporu energie potřebné k vytápění. Výběr odpovídajícího tepelněizolačního materiálu a zateplovacího systému, a také způsob instalace závisí na typu střechy a dalších materiálech střešní skladby. Důležité je, zda jde o nový dům nebo starší výstavbu. Konstrukce střechy musí umožňovat odvětrávání vlhkosti a musí být zabezpečena před zatékáním. Ovšem efektivita a funkčnost jakékoli střechy s tepelnou izolací předpokládá detailní tepelně-technické posouzení skladby, vyřešení kritických míst a precizní provedení.

Důležitými ukazateli kvalitního zateplení střechy jsou typ tepelné izolace, tloušťka tepelněizolační vrstvy a způsob zateplení. Zateplit je možné přímo půdu, to v případě, že je podkroví neobývané, v obytném podkroví je zateplena konstrukce střechy. Vhodným materiálem pro neobývanou půdu jsou desky nebo rouno, položené přímo na podlahu. Vytvoříme pouze pochozí chodníčky nebo prostor zakryjeme celými deskami. Nevyužívaný podstřešní prostor můžeme vyplnit foukanou izolací, aplikace je rychlá a bezodpadová.

zateplení šikmé střechy izolační pěnou

 

„Foukaná izolace vytváří jednolitou tloušťku bez přerušení, to znamená, že veškeré tepelné mosty, které vznikají spárovým prouděním vzduchu (například mezi pásy tepelné izolace), zde nevznikají,“ říká Michal Flosman ze společnosti CIUR. „Foukáním vyplníme dutinu beze zbytku, včetně špatně přístupných míst. Je to vlastně izolace na míru. Není třeba nic řezat, jako u desek či rohoží, vyplnění izolačních prostor je velmi rychlé a díky použité technologii odpadá přesun hmot na místo aplikace. Výplní dutiny pak může být foukaná celulózová nebo dřevovláknitá izolace, případně čedičová vata nebo granulát.“

zateplení šikmé střechyKolik plášťů máš, tolikrát jsi střechou…

Zatímco člověk obléká obvykle kabát pouze jeden, střecha může mít plášťů hned několik. Podle jejich počtu se střechy dělí na jednoplášťové, dvouplášťové a víceplášťové. Do první skupiny patří obvykle ploché střechy, ty ve své skladbě nemají žádnou vzduchovou větrací mezeru. Dvouplášťová šikmá střecha je konstruována s jednou větranou vzduchovou mezerou, a to většinou mezi pojistnou hydroizolací a střešní krytinou, případně pod hydroizolační vrstvou.

Víceplášťová střecha má ve skladbě více větraných mezer (například tříplášťová dvě – nad a pod hydroizolační vrstvou). „Odvětrávaný střešní plášť je pro konstrukci střechy z hlediska tepelné izolace optimální,“ doplňuje Michal Flosman. „Proudění vzduchu ochlazuje konstrukci, což je vhodné obzvláště v letních měsících, kdy se střešní krytina ohřeje na 60 až 80 stupňů a ohřívá tepelnou izolaci a následně i vnitřní prostor domu.“ Velikost větrané mezery je odvozena od sklonu střechy, obecně platí nepřímá úměra – čím menší sklon, tím větší                                                                                                                             větrací mezera.

Tepelněizolační materiály pro střechy

Pro tepelnou izolaci střech jsou používány tak jako při zateplování dalších částí staveb pěnové plasty (polystyreny, polyuretany, PVC, PE) nebo přírodní materiály (minerální vlna, pěnové sklo, technické konopí, dřevovlákno). Přírodní materiály si lépe „rozumí“ s případnou vlhkostí a lépe akumulují teplo. Pro zateplování střech je ideální foukaná izolace.

Z méně užívaných tepelněizolačních materiálů stojí za zmínku také izolační pěna s ochranným nátěrem. Dvousložková směs zvětší po aplikaci svůj objem a dojde k rychlému vytvrzení. Pěna také nepropouští vodu, ale je citlivá na sluneční záření, z tohoto důvodu vyžaduje aplikaci ochranného nátěru.

Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop