Moderní dřevostavba může mít střechu třeba zelenou. Stačí jen ji zasadit

Moderní dřevostavba může mít střechu třeba zelenou. Stačí jen ji zasadit

Redakce | Pondělí, 19. prosinec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Opravdu nápadité řešení při výběru střechy pro svou dřevostavbu můžete objevit díky nové publikaci Vegetační střechy. Kromě tradičních skladeb plochých střech jsou zde řešeny i zelené střechy šikmé, střešní jezírka, nebo střechy s relaxační zónou. Publikace je určena nejenom projektantům, architektům a zahradníkům, ale i široké veřejnosti.

Dřevostavba se zelenou střechou

Vegetační střechy vrací zeleň do měst, mají pozitivní psychologické účinky na jejich obyvatele a poskytují prostor pro relaxaci. Kromě pozitivních sociálních a ekologických aspektů zvyšují i atraktivitu bydlení. Současně zlepšují mikroklima uvnitř budovy tím, že snižují tepelné výkyvy obytných prostor těsně pod střechou v letních i zimních měsících. Zlepšují hospodaření s dešťovou vodou, kdy redukují zbytečně odtékající vodu do městské kanalizace až o 50%. Vegetační souvrství střechy dokáže také pohlcovat hluk z venkovního prostředí.

dřevostavba sedlová střecha zelená extenzivní střecha

Obr.: Zelená střecha může majiteli dřevostavby zajistit lepší klimatické podmínky. Foto: Dreamstime

zelená extenzivní střecha v městské zástavbě

Obr.: Zelené střechy se dobře uplatní i ve městech. Foto: Dreamstime

zelená vegetační střecha

Obr.: Dřevostavby s vegetační střechou naplní očekávání každého ekologa. Foto: Dreamstime

rostliny pro zelenou střechu

Do dotačního programu Nová zelená úsporám byla nově zařazena podpora výstavby zelených střech, a to částkou ve výši až 500 Kč/m2 půdorysné plochy vegetačního souvrství zelené střechy.

Osazování šikmé zelené střechy s hydrofilní minerální vlnou ISOVER

Obr.: Osazování střechy má svá pevná pravidla, doporučujeme držet se rady odborníků. Foto: Isover

Publikace Vegetační střechy ISOVER nabízí několik variant řešení ozeleněných střech, a to například úspornou střechu pro nízkou extenzivní vegetaci; střešní louku, která umožňuje osázet střechu i zajímavější zelení nebo střešní zahradu s neomezeným výběrem rostlin od trvalek po keře a stromy. Poradí s vybudováním střešního zahradního jezírka či realizací šikmé vegetační střechy. Opravdovou relaxační zónou pak může být grill střecha, která spojuje výhody intenzivní střešní zahrady a terasy. Publikace obsahuje také orientační seznam vhodných rostlin pro střešní zahrady.

pdfPublikace Vegetační střechy ve formátu PDF ke stažení

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop