Tisk
Motoricky ovládané žaluzie

Motoricky ovládané žaluzie

Dagmar Čechová | Pondělí, 29. září 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Tlak na snižování pořizovacích i provozních nákladů provází téměř každou stavbu. Týká se to i stínící techniky a způsobu jejího ovládání. Motorizace venkovních žaluzií znamená v porovnání s ručním ovládáním vyšší náklady - ale jen na první pohled. Z dlouhodobého hlediska znamená především významné úspory energie a vyšší komfort a zabezpečení.

web somfy fotografie IIZpůsob ovládání stínicí techniky ovlivňuje i plnění její funkce. Motorické ovládání umožňuje také instalaci automatického řídicího systému.

Regulace stínění

Automatické řízení umožňuje přenastavovat stínicí techniku podle intenzity světla, samo však neodhadne individuální potřeby uživatele. Ten musí zanechat své činnosti a stínění si nastavit. Z hlediska stabilního pracovního prostředí ale je díky automaticky naklápěným lamelám podle času, data, azimutu a elevace slunce výhodnější.

Stabilita v létě

Velké prosklené plochy v létě znamenají nežádoucí energetické zisky ze slunce. Slouží-li jako ochrana venkovní žaluzie, způsob řízení nejčastěji bývá:

  • přes den nestínit, kde není třeba, aby se zbytečně nesvítilo v interiéru,
  • stínit na osluněných fasádách k zamezení zisků ze slunce,
  • umožnit noční nachlazování a naakumulovat chlad do vnitřních konstrukcí.

To lze v rodinném domě poměrně snadno dodržovat, neočekávejme to však u pracovníků kancelářské budovy, kde tedy automatické řízení poskytne nespornou výhodu.

Zamezení tepelných ztrát

Obrazek ovladani 1 bV zimním období žaluzie omezují únik tepla z vyhřátého interiéru. Funkce k udržení tepla porovnává venkovní a vnitřní teplotu a jako spouštěcí impuls bere hodnotu sluneční intenzity, času, obsazenosti místnosti nebo kombinaci údajů. Nemělo by se tak dít v době, kdy může být využit solární ohřev nebo kdy venkovní světlo alespoň částečně nahrazuje umělé osvětlení. Automatický systém je schopný určovat podmínky aktivace této funkce.

Zabezpečení domu

Obrazek ovladani 2 bAutomatický řídicí systém může hrát roli i v otázce zabezpečení domu – je schopen simulovat přítomnost osob v domě (na základě časů svítání a setmění řídit žaluzie). Žaluzie mohou také chránit interiér před nadměrným hlukem z vnějšího prostředí. Z hlediska bezpečnosti pracují automaticky řízené žaluzie v porovnání s manuálním ovládáním jednoznačně efektivněji.

Automatické řízení venkovních žaluzií

Obrazek ovladani 3 bŘídicí systém žaluzií může pracovat na základě mnoha informací - údaje z venkovních (slunce, větru, deště, teploty a směru větru) nebo vnitřních čidel (intenzita osvětlení, prostorová teplota, vlhkost, prezenční čidla) či informace o čase a datu nebo stavu jiných zařízení v budově (např. poloze ventilačních oken nebo aktivaci EPS).

Kooperace

Systém osvětlení řízením žaluzií vytváří požadovanou světelnou scénu. Další spolupráce může být na úrovni sdílení některých systémových částí, např. čidel pohybu a intenzity osvětlení. Informace z těchto čidel pak přenastavují žaluzie podle obsazenosti místnosti a regulují intenzitu osvětlení. Lze kombinovat i řízení žaluzií a klimatizace, aby nepracovaly "proti sobě."

Somfy zlute Yelow CMYKVyšší komfort i úspory

Motoricky ovládané žaluzie tedy přinesou v porovnání s ručně řízenými vyšší komfort i úsporu. Potvrzuje to i Delftská studie, z níž lze vyčíst, že při komplexním návrhu venkovních žaluzií lze docílit návratnosti investic za 5 let. Pokud budou osazeny dodatečně, pak okolo 16 let. Vyplývá z ní, že řízení podle intenzity osvětlení v interiéru přináší vyšší provozní úspory, než podle intenzity slunečního záření vně objektu. Ještě vyšších úspor bylo dosaženo spoluprací systémů řízení žaluzií a ventilačních oken. Nejnižších úspor dosahovaly ručně řízené žaluzie.

Zdroj foto: Somfy

 

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop