Časopis sruby&roubenky 3/2015
Tento článek vyšel v: Časopis sruby&roubenky 3/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 40 Kč
Objednat časopis
Tisk
Velké teplo z malých zdrojů pro dřevostavby

Velké teplo z malých zdrojů pro dřevostavby

DAS | Pondělí, 24. srpen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Skutečně plnohodnotnou alternativou k zemnímu plynu nebo uhlí se stává dřevo ve formě pelet lisovaných z dřevěných pilin nebo jiných druhů biomasy (sláma, kůra, štěpka). Na konci minulého století se začaly vyrábět jako vývozní artikl, v poslední době však vzrůstá zájem o pelety pro vytápění rodinných domů. S tím souvisí také rozšířená nabídka kotlů a dalších topidel včetně krbových kamen.

Pelety se vyrábějí poměrně náročným postupem: surovina (piliny, kůra, sláma či rychle rostoucí dřeviny) se vysuší, rozdrtí na vhodnou velikost a pak se lisují protlačováním vysokým tlakem kovovou matricí s válcovými otvory. Při tom dojde k zahřátí a „spečení" suroviny do pevných a mechanicky poměrně odolných kousků válcového tvaru, které se po zchlazení plní do pytlů nebo do zásobníků pro pozdější rozvoz.

Co s popelem? Pohnojit zeleninu!

111Malý rozměr a poměrně velká pevnost umožňují použít relativně jednoduché systémy pro automatické dávkování pelet do kotle a plnění zásobníků; pelety lze rozvážet v "cisterně" a tlakem uložit do zásobníku ve sklepě domu otvorem, který má jen několik centimetrů v průměru. Pokud není místo na skladování v domě, je možné je ukládat do podzemního tanku, takže se pak chovají jako „kapalné" palivo. Pelety mají dobrou výhřevnost (přibližně 18,5 MJ/kg, (přibližně stejně jako hnědé uhlí) a malý obsah vlhkosti (pod deset procent) a navíc jsou méně navlhavé než dřevo. Po spálení vzniká minimální množství popela, který se pro svůj vysoký obsah draslíku výborně hodí jako hnojivo na zahradu.

Pelety se převážně vyrábějí z biomasy, která by jinak byla využitelná jen ve velkých výtopnách nebo se energeticky nevyužívala vůbec. V souvislosti s životním prostředím vynikají pelety podobně jako většina biomasy svou nízkou produkcí oxidu uhličitého a dalších emisí, takže jsou vhodným palivem pro uživatele, kteří chtějí dosáhnout malé ekologické stopy.

Téměř o polovinu levnější než plyn

03Pro dosažení maximální účinnosti je třeba pelety spalovat ve speciálních topidlech, která se svým komfortem obsluhy téměř vyrovnají zemnímu plynu, kapalnému propanu či topné naftě, cena tepla z nich vyrobeného je ale nižší – cena využitelného tepla z pelet je ve srovnání se zemním plynem nižší o 44 procent, ve srovnání s propanem dokonce o 52 procent. Protože hořák na pelety může být poměrně malý a mechanicky jednoduchý, není problém vyrábět topidla s výkonem nižším než 2 kW určená pro instalaci do nízkoenergetických a pasivních domů, mezi nimiž velké procento tvoří právě dřevostavby. Pelety lze také používat v krbových vložkách, které jsou v poslední době velmi oblíbené, a krbových kamnech, která se začínají vyrábět ve velmi atraktivním designu.

Také kotle na pelety určené pro vytápění energeticky náročnějších objektů mají dobrou účinnost (zpravidla přes 90 procent) a dobrou regulovatelnost. V současné době se vyvíjejí také kondenzační kotle na pelety, které díky využití kondenzačního tepla vodní páry ze spalin přidají k účinnosti ještě dalších zhruba 10 procent.

Své příznivce už našly

Kdo si užívá komfortu vytápění rodinného domu zemním plynem, asi by za dřevěné pelety neměnil. Nicméně i na začátku 21. století jsou na území naší republiky místa, kam plyn zaveden není a je dost dobře možné, že v tomto směru plynofikaci dost ublíží krizová situace z ledna letošního roku.

02Pro obyvatele na venkově představuje kotel na pelety vysoký komfort při rozumných nákladech na palivo. Alternativou je zde topení elektřinou, kapalným propanem či topnou naftou, což jsou zdroje nejen dražší, ale také méně šetrné k životnímu prostředí. Pelety jsou ideální volbou pro vytápění novostaveb se sníženou spotřebou tepla, v klasické staré venkovské usedlosti je pravděpodobně vhodnější dát přednost kotli na dřevo, nebo dům důkladně zateplit. V nízkoenergetických domech a pasivních domech se dobře uplatní malá krbová vložka na pelety s teplovzdušným výměníkem, která může zároveň plnit funkci záložního zdroje pro dům vytápěný elektřinou nebo tepelným čerpadlem.

Pelety jsou vhodným palivem pro každého, kdo chce dosáhnout malé ekologické stopy a současně nemá dost času nebo možností topit kusovým dřevem.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop