Sruby & roubenky
Všechno, co chcete vědět o dřevostavbách

Inspirace z redakčních návštěv

Tisk
POJĎTE DÁL: <small>Velkorysý výminek</small>

POJĎTE DÁL: Velkorysý výminek

Dagmar Šimonová | Středa, 14. listopad 2012 |

Postavit dům na pozemku o rozměrech 17 x 125 metrů bylo pro tvůrce celého projektu opravdovou výzvou! Úkolu se zhostil s důmyslností a respektem a s výsledkem může být nadmíru spokojen. Ne náhodou byl rodinný dům nominován do soutěže stavba roku 2010.


 DSC5129Se svými šesti dětmi jsme asi deset let bydleli ve velkém rodinném domě nedaleko Prahy. Když děti vyrostly a zařídily si vlastní bydlení, zůstala velká část domu opuštěná a nevyužitá. Rozhodli jsme se proto pro stavbu menšího a jednoduššího domu. Pomalu už začínáme myslet na stáří, a tak jsme své budoucí bydlení začali s nadsázkou nazývat výminkem, i když velikostí dům výminek nijak nepřipomíná. Bydlí zde s námi ještě nejmladší syn a ostatní děti s rodinami nás rádi navštěvují. Spokojenému bydlení však předcházela dlouhodobá příprava.

 DSC5410 DSC5525 DSC5279


Architektonická výzva

 DSC5306Od začátku jsme chtěli bydlet na západním okraji Prahy. Zdejší kraj se nám oběma zamlouval, a tak jsem se mohl začít poohlížet po vhodném stavebním pozemku. V požadované lokalitě byla ke koupi parcela, která se nacházela v příkrém, jižně orientovaném svahu. Kvůli atypickému rozměru – 17 x 125 metrů – nebyla její cena nijak vysoká. Pozemek to byl krásný – na konci obce, otevřený do volné krajiny a navíc mě svou atypičností provokoval. Protože projektování se věnuji prakticky celý život, byl pro mě návrh vlastního domu, navíc ve složitějších morfologických podmínkách, skutečnou výzvou. Na projektu jsme pracovali v ateliéru s kolegyní architektkou Ivou VeseIou. Ve fázi přípravy jsem často chodil na pozemek a snažil se vnímat zdejší atmosféru v různých denních dobách i ročních obdobích. Bylo to hledání genia loci. Nejprve jsme uvažovali o klasickém zděném domě, jak se ale postupně projekt rodil, začali jsme se přiklánět k ekologičtější technologii – k dřevostavbě. Tento posun ovlivnilo několik skutečností: úžasné přírodní prostředí, ve kterém se parcela nacházela, snaha o budoucí bezproblémovou a šetrnou recyklaci a v neposlední řadě také vliv mého kamaráda architekta Aleše Brotánka, který nás vytrvale přesvědčoval o výhodách dřevostavby a poukazoval na její nejmenší ekologickou stopu. Takže nakonec jsme své původní rozhodnutí změnili. A nelitujeme...

Celý dům je „posazen" na masivních dřevěných pozednicích uložených na základových patkách. Tím je vytvořena dostatečná vzduchová mezera pod objektem, která pokračuje i po obvodu domu, takže vzduch proudí kolem celého objektu a odvádí vlhkost, která pro dřevěné konstrukce představuje z hlediska životnosti největší problém. Tento způsob založení umožňuje vytvořit kompaktní obálku domu, která není ničím přerušena a má ve všech místech stejné tepelně technické vlastnosti.

Dům na míru

 DSC5371Podle mého názoru je rodinný dům záležitostí dvou generací. Životní styl se tak rychle proměňuje, že domy brzy zastarávají a další generaci už nemusí vyhovovat to, co vyhovovalo nám. Nejsem zastáncem jakéhokoliv „univerzálního bydlení" ani typových projektů, do nichž není možné promítnout individuální potřeby. Dům by měl být vytvořen na míru pro svého uživatele. Nemohlo tomu být jinak ani v našem případě.

 DSC5363Jelikož jsme manželé už přes třicet let, přesně jsme věděli, co nám v bydlení vyhovuje a čemu dáváme přednost. Hlavní koncepce spočívá v oddělení společenské části domu od části soukromé. Dominantou domu je část společenská s obývacím pokojem – tady se setkává celá naše velká rodina, která se ještě rozrostla o vnoučata. Obývací pokoj sousedí se zimní zahradou oddělenou pouze prosklenou posuvnou stěnou, takže ji v létě můžeme snadno otevřít a tím zvětšit prostor obývacího pokoje. V teplých měsících trávíme spoustu času na naší terase, která je rovněž přístupná z této společenské části. Když chceme dát v létě přednost soukromí, uspořádáme naše posezení v atriu – to je s okolním světem spojeno pouze podlouhlým otvorem, kterým vidíme na nedaleký klášter – dominantu obce.

 DSC5343 DSC5382 DSC5384


Protože západní strana domu je v našich podmínkách vystavena extrémním povětrnostním vlivům, je subtilní dřevostavba z této strany chráněna masivní gabionovou stěnouporostlou popínavou zelení, která hrubou kamennou stěnu „změkčuje". Dům se tedy otevírá na jih i na východ, odkud je možno pozorovat úžasné každodenní divadlo vycházejícího slunce.

Gabionová stěna pak přechází v oplocení stejného materiálu, které na západní straně lemuje celý pozemek a tvoří stěnu níže položené samostatné garáže. Její „střechu" tvoří trávník a stavba tak měkce navazuje na terén pozemku.

Bydlení bez bariér

 DSC5431Velice důležitá pro nás byla příjemná atmosféra v domě a celková jednoduchost bydlení. Předem jsme věděli, že nebudeme chtít v domě patro – točité schodiště vede jen do suterénu, kde se nachází pokoj syna a pokoj pro hosty, oba s přímým vstupem do zahrady, a také technická místnost. Jinak je celý dům bezbariérový a všechny jeho tvary jsou veskrze minimalistické.

Pro vytvoření izolačního pláště domu jsme použili technologii dřevostaveb STEICO s tepelnou izolací z foukané celulózy. Sedmicentimetrová jílová omítka na laťovém roštu vytváří na všech vnitřních stěnách domu výbornou akumulační plochu a slouží jako regulátor vnitřní vlhkosti. Střecha domu je zelená s monokulturní vegetací, která koresponduje s okolním prostředím.

 DSC5433Vytápění v domě je teplovzdušné. Zdrojem tepla je zásobník o objemu 650 litrů napojený na solární panely a tepelné čerpadlo voda – vzduch. V případě potřeby slouží pro dotápění elektrické patrony. Teplovzdušný výměník pak rozvádí vzduch do jednotlivých místností. Tento systém doplňuje instalovaná rekuperační jednotka, která předehřívá čerstvý vzduch z exteriéru. Hodinová tepelná ztráta se díky těmto systémům pohybuje okolo 4,5 kWh, což nám vyneslo nominaci na cenu za energetickou úspornost a zařadilo náš dům do nízkoenergetického standardu. Když srovnáme stávající spotřebu se spotřebou v našem předchozím – zděném – domě, je dokonce třetinová!

Kdybychom stavěli znovu, nejspíš bychom na domě nic nezměnili. Ale bydlíme tady zatím krátce na to, abychom stihli být s něčím nespokojeni.

Připravil Ondřej Zaorálek
Foto Martin Zeman

Redakční návštěvy jsou nedílnou součástí časopisu Dřevo&Stavby. Objednávka předplatného.
Tento článek vyšel v D&S 1/2011 - výtisk k zakoupení ZDE.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

  • Dřevostavba se třemi P(é) byla postavena za měsíc

    Dřevostavba se třemi P(é) byla postavena za měsíc

    Seznamte se s vítěznou dřevostavbou třetího semifinálového kola soutěže Dřevostavba roku! Jedná se o montovanou dřevostavbu, jejíž jednotlivé díly – panely jsou vyrobeny v továrně…

  • Dřevostavba za cenu běžného bytu

    Dřevostavba za cenu běžného bytu

    Stavba nového rodinného domu, a nemusí jít nutně o dřevostavbu, je pro každého stavebníka úkolem velmi náročným. Ten, kdo má zkušenosti alespoň s bydlením ve vlastním domě, má…

  • Menší dřevostavba i zázemí pro milované psy

    Menší dřevostavba i zázemí pro milované psy

    Psi mi byli od dětství blízcí. Mládí jsem trávil na svazarmovském cvičišti a jako dospělec jsem se začal hlouběji zajímat o psy vodicí pro nevidomé. Rozhodnutí věnovat se tomu…

  • Malý, ale šikovný srubový dům

    Malý, ale šikovný srubový dům

    Sruby jsme s manželkou začali obdivovat při našich výletech do Skandinávie, kam jsme jezdili hlavně v zimě chytat pstruhy pod ledem zamrzlých jezer. V Severní Americe nás zase lákalo…

Více článků »

Partneři projektu

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Reklama