Tisk
POJĎTE DÁL: <small>Originál na klíč</small>

POJĎTE DÁL: Originál na klíč

Dagmar Šimonová | Pátek, 18. leden 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Myslet si, že projekt rodinného domu – dřevostavby podle individuálních představ stavebníka zvládne připravit pouze renomovaná architektonická kancelář, je velkou chybou. Řada společností realizující typové domy se totiž dokáže s požadavky investora na moderní bydlení vypořádat se ctí. Jeden z důkazů přinášíme. Přijměte tedy pozvání do dřevostavby z produkce jednoho z předních členů Asociace dodavatelů montovaných domů.

 DSC2871Nejsme ničím výjimeční stavebníci, možná jen naším předchozím nedostatkem zkušeností se stavbou. Oba jsme s manželem vyrůstali v panelovém domě a zřejmě i to nás v dospělosti navedlo k realizaci individuálního bydlení. Povoláním jsme biologové, koloběh přírody vnímáme tak trochu citlivěji, proto vítáme nároky současné doby na nízkou spotřebu energií. To naprosto jasně vykreslilo touhu po nízkoenergetické stavbě.

Na zahradě babiččiny chaloupky bylo místa dost

 DSC2842O pozemek nouze nebyla – tady za Českými Budějovicemi, v babiččině chaloupce, jsem trávila každé prázdniny a na rozlehlé zahradě bylo vždycky dostatek místa i pro dva domy. Ani manžel ani já jsme však neměli s realizací domu zkušenost a nejsme ani nijak zvlášť technicky zdatní, proto jsme pátrali po dodavateli, který je schopen dům postavit takzvaně na klíč. A protože pocházím z Třebíče, zvolit místního dodavatele bylo nasnadě. Na projektanta, který s firmou Domy D.N.E.S. spolupracuje, jsem měla stejně jako na firmu samotnou pozitivní reference. Nakonec jsme po dohodě souhlasili s tím, že dům dodají „bez interiérů", protože vozit k nám všechny řemeslníky až z Třebíče by bylo poněkud náročné.

 DSC2874Všichni zúčastnění velmi rychle pochopili, o co nám při stavbě nového bydlení jde – o menší pohodlný dům, který se svou podobou nedotkne architektury vesnice, ale zároveň zohlední trendy moderního bydlení. Na půdorysu zhruba 8 x12 metrů tak máme v přízemí kuchyni s jídelnou a obývákem v jednom společném prostoru, dále technickou místnost, pracovnu, sociální zařízení a pod schody spíž. Nahoře je pak klidová zóna s ložnicí a šatnou, dva pokoje, sociální zařízení a malá půdička, za kterou jsme velmi rádi. Časem se naše rodina určitě rozroste a každý úložný prostor navíc se bude rozhodně hodit.

Boj s úředním šimlem

 DSC2909Stavba systémem K-kontrol proběhla rychle a hladce – v únoru 2008 byly založeny základy, v červnu toho samého roku nám dům firma předala. My jsme si potom od místních řemeslníků nechali během následujících asi tří měsíců položit podlahy, obložit schodiště, zařídit kuchyň a koupelny, osadit vnitřní dveře. Rychlý časový průběh realizace nového domu vzbuzoval u místních samozřejmě obdiv, údiv a nedůvěru zároveň. Jsme tu tedy tak trochu za „exoty". Dřevostavbu tady totiž široko daleko nenajdete, starousedlíci stále očekávají spíše něco jako podnikatelské baroko, domek budovaný svépomocí ze starých dobrých cihel, a ne něco, co je z jejich pohledu stodola nebo dům s příliš strohými tvary a navíc postavené za zlomek času ve srovnání se zděnou stavbou!

 DSC2926Pět měsíců trvající stavba pro nás byla proti dvanácti měsícům papírování úplná legrace. Pro úřady jsme totiž představovali jen samé problémy. Stavět jsme nakonec mohli jen na tak malém kousku rozlehlé zahrady, že se sem dům skoro nevešel. Přípojky na sítě jsme si museli zařídit sami. Obecní kanalizace je pro nás nedostupná – za silnicí a ještě k tomu na soukromém pozemku. Povolena byla tedy jen jímka. Tady jsme narazili na další překážku a sice vyvážení jímky. Jak často by ji bylo třeba vyvážet a jak blízko k domu by muselo auto jezdit?

Řešením se zdála čistírna odpadních vod, ale kam by ústil její odtok? Přesto všechno se nám podařil zákonný kompromis, který jsme si však museli zjistit sami, na úřadě nám ho neporadili. Pokud totiž používáte vyčištěnou vodu na zalévání, odtok nemusíte mít. V nádrži s objemem 2,5 metru krychlových tak shromažďujeme vyčištěnou vodu, kterou na zahradě snadno zužitkujeme. A to nemluvím o úředních zádrhelech týkajících se připojení vjezdu na pozemek na bezprostředně přilehlou silnici II. třídy ve zcela přehledném místě, diskuzi o poloze domu na parcele a dalších byrokratických opatřeních, která by leckoho od stavby vlastního domu na vlastním pozemku už asi dávno odradila.

Připravil Radek Beneš
Foto Martin Zeman

Celou návštěvu najdete v čísle 5/2010. Redakční návštěvy jsou nedílnou součástí časopisu Dřevo&Stavby. Podívejte se naší výhodnou nabídku předplatného.

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop